Samochód w leasingu - czy można sprzedać?

09 Gru 2020, 09:18

Czy ktoś się orientuje, jak sprzedać auto w leasingu?

Mam Hundaya Tuscon, 2017r. leasing jeszcze na 4 lata. Pytałam jak zrezygnować z leasingu i chyba mi się to nie opłaca (podejrzewam, że zaniżą wartość auta) i będę musiała jeszcze dopłacić. Czy mogę sprzedać auto a potem spłacić leasing?
korabik
Nowicjusz

09 Gru 2020, 10:54

W twoim przypadku Chyba sprawdziła by się opcja wykupu i sprzedaży bo masz już na pewno 40% amortyzacji leasingu. Przed upływem tego okresu, który odpowiada mniej, niż 40 proc. okresu amortyzacji przedmiotu leasingu, firma leasingowa sprzedaje pojazd wyłącznie za wartość rynkową.

Korzystającemu opłaca się więc dokonać sprzedaży po tym czasie, aby opłaty leasingowe były kosztem pozyskania przychodu. Przerwanie umowy i wcześniejszy wykup za wartość pozostałych do uiszczenia opłat jest niemożliwa.

Trzeba pamiętać, że firma leasingowa nie wyda dokumentów służących do przerejestrowania pojazdu w okresie trwania umowy leasingowej, jeśli opłaty wynikające z niej nie zostaną uiszczone. Sprzedaż auta bez faktury sprzedaży i karty pojazdu jest tu niemożliwa.

Druga opcja to sprzedanie samochodu wziętego w leasing i scedowanie umowy na inny podmiot, który wystąpi w roli nowego leasingobiorcy. Jednym z rodzajów leasingu jest leasing konsumencki, czyli oferta przeznaczona dla osób prywatnych, fizycznych, które nie prowadzą działalności gospodarczej. W takim rozumieniu leasing jest alternatywą dla kredytu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...