Samochód w przedziale 10-25 tys

12 Mar 2016, 14:39

Witam.

Niestety po wieloletniej eksplatacji mój golfik zaczoł odmawiać posłuszeństwa( turbina, pompowtrysk prawdopodobnie uszczlnienie, klimatyzacja wyrwane mocowanie przez to że mechanik spartolił mi rozrząd i spadł mi silnik jakieś zwracia spod kierownicy nikt nie może tego namierzyć i pare innych rzeczy które już mnie zniechęciły do dalszej walki o ten samochód w związku z tym planuje w czerwcu wraz z przedłużeniu umowy kupić jakiś samochód w przedziale cenowym 10-25tys(będę brał kredyt) może napiszę czego oczekiwałbym od tego samochodu.

Jak najlepsza blacha w tych czasach chyba ciężko będzie oczekiwać takiej samej blachy jak w moim golfie prawie 17 lat i 0 rdzy dlatego napisałem że jak najlepsze ponieważ samochód będzie cały rok stał na dworze i nie chciałbym np po 5 latach robić całej blachy
Bez turbiny dla mnie powinna być montowana tylko w sportowych samochodach a nie w cywilnych
Benzyna(bez lpg)lub Ropa oczywiście podkreślam bez turbiny więc z dislem może być ciężko.
Myślę że o spalaniu niema co pisać bo jest to chyba oczywiste że powinno być jak najmniejsze rocznie będę nim robił ponad 20000tys km do pracy mam 23 km w jedną strone (autostrada, lub normalną drogą 20km prosta droga 3km miasto) do szkoły mam podobnie więc tygodniowy miedzy 300 a 400km spokojnie bd robił
No i na koniec żeby był bardziej luksusowy niż golf(wyciszenie, spasowanie itd) jeśli chodzi o samą nadwozie to może być wszystko byle nie cabrio i takie np z uciętą d..a jak BMW 36
xardox
Obserwowany

Auto: VW Golf IV 1.9

12 Mar 2016, 14:44

Generalnie oczekujesz samochodu z segmentu D, Honda Accord, Toyota Avensis, Citroen C5, coś takiego. Ja osobiście polecałbym C5 II (czyli I po srogim lifcie) z 2.0 benzyną, b. wygodny, dobrze wyciszony a po lifcie do tego nie ma problemów wieku dziecięcego - czyli brak problemów z elektroniką, nie psujące się elementy wnętrza i nieco lepsze jego spasowanie, choć ze względu na wiek lekko już trąci myszką.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2016, 15:10

xardox napisał(a):No i na koniec żeby był bardziej luksusowy niż golf(wyciszenie, spasowanie itd)

Zaraz kolega lovato powie, że Golf jest tak samo komfortowy jak Mercedes S-klasa. :lol:
A tak na serio to może jakaś benzyna + LPG? Wyjdzie taniej niż diesel.
Moje propozycje w cenie ~20 tysięcy:
Opel Vectra C 1.8
Hyundai Sonata 2.4
Audi A4B6 2.0 20V
Citroen C5 2.0
Peugeot 407 2.0
Ford Mondeo Mk3 2.5
Renault Laguna II FL 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Global Small to Mitsubishi Space Star w Europie
    W związku z niespodziewanymi kwestiami prawnymi, związanymi z prawami handlowymi do znaku "Mirage" w Europie, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zdecydowała o nadaniu nowej nazwy na Starym Kontynencie modelowi Global ...