Samochód w przedziale 5-10 tysięcy

16 Kwi 2014, 20:13

Z ciekawości sprawdziłem w necie spalanie i oto co znalazłem "oszczędny tylko z pozoru - spalanie jest słabym punktem malucha VW,także jego największy argument w teorii czyli niskie zużycie paliwa,nie ma potwierdzenia w praktyce. Rozczarowani użytkownicy informują o niepohamowanym apetycie samochodu. Średnie spalanie wynosi ok. 7,5-8,5 l/100 km przecież Volkswagen obiecywał 5,8 l/100 km!" dotyczy sie to silnika 1.2 54KM jak i 64KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Kwi 2014, 20:19

Barol napisał(a):Haha umarłem Polo 1.2 i spalanie 5.5l w mieście tyle to nawet mój maluch nie pali..

Barol ja to pisałem że 5,5 l to na stówkę na trasie przy około 100-120 na liczniku w mieście to jakieś 7 albo 7,5 litra. Więc czytaj uważnie. I przy okazji sorry kon146 za tą "beke", chodziło mi o to że sobie stroisz żarty z mojej ulubionej marki, czyli volkswagena.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Kwi 2014, 20:20

Barol napisał(a):Haha umarłem Polo 1.2 i spalanie 5.5l w mieście tyle to nawet mój maluch nie pali..

Barol ja to pisałem że 5,5 l to na stówkę na trasie przy około 100-120 na liczniku w mieście to jakieś 7 albo 7,5 litra. Więc czytaj uważnie. I przy okazji przepraszam kon146 za tą "beke", ale tego nie doczytałem w regulaminie chodziło mi o to że sobie stroisz żarty z mojej ulubionej marki, czyli volkswagena.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Kwi 2014, 20:21

Barol ja to pisałem że 5,5 l to na stówkę na trasie przy około 100-120 na liczniku w mieście to jakieś 7 albo 7,5 litra. Więc czytaj uważnie. I przy okazji przepraszam kon146 za tą "beke", ale tego nie doczytałem w regulaminie chodziło mi o to że sobie stroisz żarty z mojej ulubionej marki, czyli volkswagena.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Kwi 2014, 20:30

Bo piszesz w takim niezrozumiałym języku że ciężko sie połapać..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

16 Kwi 2014, 20:45

elpolacco napisał(a):Każda pozytywna opinia na temat grupy VAG grozi Banem To jest właśnie obiektywne i poważne forum
elpolacco napisał(a):Silniki VW są mega paliwożerne Faktycznie, moja Fabia z silnikiem VW 1.4 16V 85KM spala 7l gazu - to faktycznie za dużo

Za pewne mniej spali np. Opel, bo tam paliwo samo się produkuje
krzysiek4000 napisał(a):Nigdzie ale ciągle robisz se beke z volkswagenów i to wystarczy.

Ludzie, weźcie się ogarnijcie. Zachowujecie się jak ci co walczyli o krzyż kilka lat temu... Faktów nie da się oszukać, to nie komuna (jeśli nie wierzycie, polecam "1984" Orwella ). Skoro nie dorośliście do korzystania z takich for to nie piszcie lepiej nic, bo się kompromitujecie i niepotrzebnie zaśmiecacie temat.
Że tak jeszcze odwołam się do literatury, Ryszard Kapuściński powiedział kiedyś " Fanatycy, to ludzie pozbawieni słuchu" To idealna puenta Waszego zachowania :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po mokrej nawierzchni - poślizg pod kontrolą
    Jazda po mokrej nawierzchni wymaga od kierowców więcej ostrożności i umiejętności. Jednym z największych niebezpieczeństw w takich okolicznościach jest akwaplanacja, czyli poślizg wodny. Co sprzyja akwaplanacji? Zły ...

16 Kwi 2014, 20:49

Barol napisał(a):Bo piszesz w takim niezrozumiałym języku że ciężko sie połapać..

Możliwe sorry za te 3 posty te same
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Kwi 2014, 21:06

Okej, okej już nie przepraszaj. Po prostu radzę czasami doczytać i wysłuchać. Ja mimo wieku 25 lat miałem do czynienia z dużą ilością aut więc piszę czego doświadczyłem, zresztą nie tylko ja a i moim znajomi, rodzina, sąsiedzi itd.. :ok: Znam fanatyka co i królową lawet za wszystko chwali i nieważne że dokłada co roku 5k do niej..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Kwi 2014, 21:08

kon146 napisał(a):Znam fanatyka co i królową lawet za wszystko chwali i nieważne że dokłada co roku 5k do niej..
Musi ją bardzo kochać :) Ew robi dobrą minę do złej gry. Chociaż wg mnie wiele opinii co do awaryjności L II jest przesadzonych...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Kwi 2014, 21:11

Te po lifcie są ponoć lepsze. On ma 2004 rok, 1.9 DCI 120KM. W tym roku już 2 razy turbo zmienił, tak 2 razy. Ale przebieg no coż 630k.. A nie zmieni na nic innego :mrgreen: Także naprawdę fanatyk :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Kwi 2014, 07:52

Przepraszam Panowie, ale uważam, że rozmowa zeszła na zły tor, ja prosiłem o modele samochodów, które mało palą w mieście, a nie wojny na slogany, że VW jest takie a coś innego takie, innym słowem poszukuję tylko sprawdzonych informacji i modeli ! :) Pozdrawiam.
cubygl
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2014, 08:06

cubygl napisał(a):Przepraszam Panowie, ale uważam, że rozmowa zeszła na zły tor, ja prosiłem o modele samochodów, które mało palą w mieście, a nie wojny na slogany, że VW jest takie a coś innego takie, innym słowem poszukuję tylko sprawdzonych informacji i modeli ! :) Pozdrawiam.

Ale trudno stwierdzić jednoznacznie co mało pali w mieście...każdy ma inny styl jazdy i inaczej wykonuje pomiary już nie wspominając że zaniedbaniach serwisowych które mogą dać 1l więcej.

A ja Ci zaproponuje z nowszych aut yarisa 1,3 ponieważ jego konstrukcja silnika daje Ci prawo wyboru :D
Masz zmienne fazy rozrządu więc do pewnego momentu jedziesz powoli ale bardzo oszczędnie czyli do 6l a jezeli potrzebujesz przycisnąć dasz mu po obrotach i spali trochę więcej ale masz pod nogą 86km które już daje radę...
Serwis tego auta jest tani i prosty...ma kilka bolączek ale nazwijmy to kosmetycznych... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Kwi 2014, 08:31

O i to już jakaś informacja, ja jak wcześniej pisałem, nie lubię szybko jeździć traktuje to jako tylko środek transportu nic więcej. Jeśli spalanie na mieście osiąga wyniki 6/7 litrów to jest dobrze w porównaniu do Forda Ka 1.3 którego miałem, a był "ekspertem" w dziedzinie spalania na mieście i żarł jakbym nim orał pole przy okazji.
cubygl
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2014, 08:43

cubygl napisał(a):O i to już jakaś informacja, ja jak wcześniej pisałem, nie lubię szybko jeździć traktuje to jako tylko środek transportu nic więcej. Jeśli spalanie na mieście osiąga wyniki 6/7 litrów to jest dobrze w porównaniu do Forda Ka 1.3 którego miałem, a był "ekspertem" w dziedzinie spalania na mieście i żarł jakbym nim orał pole przy okazji.

Jak chcesz sprawdzonej informacji to ci jej udzielę jednym z ekonomiczniejszych samochodów jest VW polo IV 1.2 (54KM) wiem co mówię bo w mojej rodzinie użytkujemy identycznego i to auto widzi moc praktycznie od spodu, czyli góra 2000, a już przy 3000 to auto idzie jak należy. Spalanie w mieście przy dynamicznej jeździe 7l na 100, awaryjność też jest niska a jak mi nie wierzysz to najlepiej sprawdź jedno z takich aut. :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2014, 09:13

Fiat 500 mojego kumpla (1.2, 69KM) pali w mieście średnio 7,2 l (a jeździ baaaardzo spokojnie), moja Ibizka (1.4) przy delikatnej jeździe spala 7,6 litra, jak ją przycisnę to i 9 litrów spokojnie łyknie. Polo 1.2 musi palić więcej, bo wymaga wyższych obrotów do miejskiej jazdy (no chyba, że lubi się dźwięk klaksonu, którym będą Cię częstować inni kierowcy :) )
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM