Samochód w przedziale 5-10 tysięcy

17 Kwi 2014, 14:20

Silu napisał(a):Dołączę się do opinii dot. małych silników Volkswagena. Nie wiem jak sprawa wygląda w nowszych modelach, ale ja (przez parę jeszcze miesięcy tylko daj Bóg) posiadam Golfa 4 1.4 16V. Po mieście walczę o to, by zejść poniżej 10litrów przy jeździe niemalże emeryckiej i jestem zadowolony jak schodzi do 9. te silniki są ekonomiczne do spokojnej jeździe w trasie, ale po mieście to jest tragedia. Ani osiągów, ani ekonomiki.

W polo sprawa ma się trochę inaczej ale te 1.4 to są silniki nie udane normalna porażka na mieście.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2014, 14:28

Silu napisał(a):Dołączę się do opinii dot. małych silników Volkswagena. Nie wiem jak sprawa wygląda w nowszych modelach, ale ja (przez parę jeszcze miesięcy tylko daj Bóg) posiadam Golfa 4 1.4 16V. Po mieście walczę o to, by zejść poniżej 10litrów przy jeździe niemalże emeryckiej i jestem zadowolony jak schodzi do 9. te silniki są ekonomiczne do spokojnej jeździe w trasie, ale po mieście to jest tragedia. Ani osiągów, ani ekonomiki.

Pewnie jest tak jak piszesz - ten silnik jako tako jeszcze funkcjonuje w aucie z segmentu B (Ibiza, Polo, Fabia), ale nie chcę sobie nawet wyobrażać jak musi być męczący w kompakcie...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

18 Kwi 2014, 08:47

łysy30 napisał(a): jak to możliwe, że spalanie Twojego Avena w mieście jest mniejsze niż średnie spalanie takich samych Avenów podawane przez innych użytkowników (według opinii na autocentrum od 8,7 -8,9 w cyklu mieszanym)?

Wklejałem zdjecia kompa V8ki która paliła podobnie co komuś corolla 1,4 :D
Teraz Ci wklejam zdjęcie auta colt czt trochę wykręconego w stosunku do serii.
Trasa około 120KM (90%miasto) z czego około 1,5g korków, czyli przejazd z jednej strony Waway na drugą a później powrót w godzinach szczytu, do tego jeszcze wizyta u mechanika i próby drogowe auta więc szarpanina.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A tu wklejam opinie z autocentrum na temat trudnych warunków i sredniego spalania colta czt (seryjnego!):

Maksymalne średnie spalanie:
13,7
-
Jest to średnie maksymalne spalanie jakie zanotowałeś w jeździe mieszanej, w cyklach miejskich i pozamiejskich, z możliwością dowolnej przewagi jednego z nich, do wykluczenia cyklu pozamiejskiego włącznie.

Czytaj więcej na: [link do autocentrum.pl wygasł]

A teraz pomyśl sobie ile spaliła by w korkach Ibiza/Golf 1,4/1,6 mające super nie jadące silniczki ale niemieckie...??? :wink:

P.S

Średnie spalanie pokryło się z tankowaniem pod korek co do 0,2l.
Tylko nie pisz że jechałem jak aptekarz bo cały czas stałem...
Szybka jazda ale bez korków i szaleństw to około 8l, zabawa na zamknietych obiektach popularnie zwana upalanie :naughty: około 12l...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Kwi 2014, 09:20

No ok, wszystko super, szczerze zazdroszczę takiego spalania przy tych osiągach autka (bez cienia ironii), ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie - jak to możliwe, że Twoja Toyota Avensis, dwulitrowa benzyna, spala w mieście (według Ciebie) tyle samo, co moja Ibiza z silnikiem od kosiarki, skoro według użytkowników takich samych Toyot takie auto w mieście łyka między 11 a 12 litrów PB ? :) Rozglądam się obecnie za nowym samochodem (tym razem, po kilku niemieckich autach z rzędu, chcę spróbować jakiegoś kompaktowego Japończyka z wolnossącą benzyną) i z moich obserwacji wynika, że miesięczny koszt utrzymania auta - z uwagi właśnie na spalanie japońskich kompaktów - wzrośnie.
Absolutnie nie mam zamiaru bronić wieśwagenowych silników, zgadzam się z tym, że za dużo palą w stosunku do tego, co oferują, ale nie popadajmy w skrajność - duże auto z dużym silnikiem benzynowym musi w mieście dużo palić (no może Honda Civic 1.8 140KM jest jakimś wyjątkiem, nie wiem też jak to wygląda w przypadku nowych silników Mazdy, starsze to pod tym względem dramat).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2014, 10:10

łysy30 napisał(a):No ok, wszystko super, szczerze zazdroszczę takiego spalania przy tych osiągach autka (bez cienia ironii), ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie - jak to możliwe, że Twoja Toyota Avensis, dwulitrowa benzyna, spala w mieście (według Ciebie) tyle samo, co moja Ibiza z silnikiem od kosiarki, skoro według użytkowników takich samych Toyot takie auto w mieście łyka między 11 a 12 litrów PB ?

Nie wiem co mam Ci odpowiedzieć ponieważ to jest mój w sumie trzeci aven i wszystkie pliły podobnie...
Piszesz coś o 11-12l ale ja nawet na LPG nie osiagnąłem takich wyników... Z tego co pamiętam raz dałem czadu na autostradzie w DE z bagaznikiem dachowym i doszedłem do 12,8l pb tylko ze cały czas v-max :D
Mój kolega który jeździ sporo avenem1 pomaga mi w robocie i też go rozliczam z tych wartosci więc ...
łysy30 napisał(a):niemieckich autach z rzędu, chcę spróbować jakiegoś kompaktowego Japończyka z wolnossącą benzyną) i z moich obserwacji wynika, że miesięczny koszt utrzymania auta - z uwagi właśnie na spalanie japońskich kompaktów - wzrośnie.

W związku z tym że używam aut w pracy to musiałem sobie wyszukać najtańszą opcję jazdy... przechodziłem auta FR, DE, JP, IT i wybrałem tojkę i tylko z silnikami Fe bo są najoszczędniejsze i praktycznie bez wad.
Do tego zwracam uwagę na stan auta... co też ma wpływ na spalanie...
Teraz kupiłem tak właściwie z sntymentu następną starą tojkę za śmieszne pieniadze więc będe mógł ją sprawdzić...
łysy30 napisał(a):duże auto z dużym silnikiem benzynowym musi w mieście dużo palić

I właśnie wybrane konstrukcje udawadniaja że nie muszą :D

Ogólnie też zwracam uwagę na jazdę czyli hamowanie na biegu, nie ciąganie po obrotach, w korkach nie piłuje auta...ale też nie mam cierpliwości do eco głupot które często zaoszczędzają 1l ale trzeba non stop uważać...

P.S
Co do tych raportów to ogólnie kiedyś patrzyłem na nie ale teraz jakoś średnio mam zufanie...
Bo kilka głupot wychwyciłem.... :shock:
szybki
Moderator - Tuning

18 Kwi 2014, 10:18

szybki napisał(a):Co do tych raportów to ogólnie kiedyś patrzyłem na nie ale teraz jakoś średnio mam zufanie...Bo kilka głupot wychwyciłem....

Zgadza się, ale najczęściej użytkownicy chwaląc swoje auto celowo zaniżają prawdziwe spalanie (według autocentrum moja Ibizka powinna palić mniej więcej o 1 litr mniej w mieście - nawet zamulając silnik nie udało mi się osiągnąć takiego spalania :) ), a nie koloryzują w drugą stronę. Silniki w Corolli/ Aurisie też są takie ekonomiczne?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...

18 Kwi 2014, 10:42

No patrzcie się. Benzyna 2.0 spala w mieście tyle co diesel o pojemności podobnej. Takie rzeczy to tylko w erze. Każdy zna kogoś komu auto pali niewiarygodnie mało :D
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

18 Kwi 2014, 10:48

łysy30 napisał(a):Silniki w Corolli/ Aurisie też są takie ekonomiczne?

Niestety nie...

Już nawet jest spora różnica w corollach e11 do 99r i po 99r czyli z silnikiem vvti (który więcej pali)
Aven 2,0 przed lift pali mniej od FLa o 1,5l-2l pb.
Camry 3,0 V6 miała równocześnie wkładane dwa silniki V6 (ta sama konstrukcja) tylko jeden palił mniej od drugiego około 2l-3l pb...

łysy30 napisał(a):Zgadza się, ale najczęściej użytkownicy chwaląc swoje auto celowo zaniżają prawdziwe spalanie (według autocentrum moja Ibizka powinna palić mniej więcej o 1 litr mniej w mieście - nawet zamulając silnik nie udało mi się osiągnąć takiego spalania :) )

Nic nie zaniżam bo nie jestem miłośnikiem zwykłych aut więć tu się liczy ekonomia...
Z tego co się nasłuchałem najwiekszymi fantastami są właściciele tdi którzy na siłee chcą udowodnić słusznośc wyboru...
No oczywiście dałem się złapać na te głupoty i też miałem tdi które wydawało sie że podoła moim wymaganiom.

Wiem że trudno Ci uwierzyć bo nie testowałeś ale ja miałem dokładnie taka sama sytuację...
Nawet ostatnio byłem zaskoczony jednym samochodem który dawałem sobie ręke uciąć że pali o wiele więcej a dobrze że właściciel nie miał piły :D

P.S

Mój problem polega na tym że kończą się stare auta i trzeba czegoś poszukać nowszego :lol:

grzegorzd92 napisał(a):No patrzcie się. Benzyna 2.0 spala w mieście tyle co diesel o pojemności podobnej. Takie rzeczy to tylko w erze. Każdy zna kogoś komu auto pali niewiarygodnie mało :D

Nie rób z kogoś idioty jeżeli tłumaczy Ci jak chłop krowie na miedzy...a w doatku w odróżnieniu od Ciebie nie sugeruje się jednym fiacikiem kórym zrobił 7tyś.km....
I wiem komputery oszukują, dystrybutory też a jedynym miernikiem jesteś Ty i twoje zacne autko :?
Mam oblecieć całą rodzinę zrobić zdjęcia i wkleić i tez powiesz że wszyscy oszukujemy??
A może Ty jeżdzisz złomem który Ciebie oszukuje????
szybki
Moderator - Tuning

18 Kwi 2014, 11:04

Nie wiem czemu ciągle się odnosisz do mnie takim tonem. Mam wrażenie, że rozmawiam z pryszczatym 13 latkiem, którego marzeniem jest mieć toyote ze spalaniem 7 l :)
I czemu piszesz Fiacik? Gardzisz ludźmi, którzy jeżdżą czym innym niż Toyoty? I tak jesteś fanatykiem. A fanatycy są jacy są. Ja nie polecam w każdym temacie Fiata, a Ty w każdym temacie polecasz Toyote. I nie musisz tłumaczyć jak krowie bo myśle, że nikt na tym forum krową nie jest. Weź zluzuj dupcie, polecaj dalej Toyote, tylko nie pisz bredni na temat spalania :ok:
grzegorzd92
Aktywny

18 Kwi 2014, 11:10

szybki napisał(a):Mój problem polega na tym że kończą się stare auta i trzeba czegoś poszukać nowszego

Też mnie to martwi, żałuję, że nigdy nie było mi dane jeździć Focusem I, Audi 80 z jakimś grubym silnikiem, Fordem Sierrą, Hondą Civic VI i wieloma innymi, "cywilnymi" autami (teraz jak dla mnie są już zbyt styrane życiem). Nowe auta są awaryjne, ciężkie, no wszystko nie tak :)

A wracając do tematu - jeśli autor jest spokojnym kierowcą i ma gdzieś opinie innych polecam Fiata Pandę, bardzo fajny miejski samochodzik, zwrotny i trwały.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2014, 11:49

Focus I styrany? Spokojnie kupi fajny egzemplarz, tylko trzeba trochę zapłacić ale też należy unikać 1.4 bo mało nie spali..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Kwi 2014, 15:17

grzegorzd92 napisał(a):I czemu piszesz Fiacik? Gardzisz ludźmi, którzy jeżdżą czym innym niż Toyoty?

Czy Ty potrafisz czytać ???
Moja żona ma Fiacika...
grzegorzd92 napisał(a):Ja nie polecam w każdym temacie Fiata, a Ty w każdym temacie polecasz Toyote.

I znowu robisz z kogoś idiotę..
Więc Ci wytłumacze łopatologicznie...
Nie polecam wszędzie tojki tylko tam gdzie ktoś interesuje sie japońcem i to starszym takim do 10k... zrozumiałeś :?: lub jakimś wariatunciem w sportowym stylu.
grzegorzd92 napisał(a): tylko nie pisz bredni na temat spalania

Co jeszcze więcej potzreba, są wskazania komputera, jest tankowanie pod korek, jest kalkulator co chcesz więcej...ba nawet dystrybutor na stacji jest dokładny więc co potrzeba więcej???

Twój problem polega na tym że wysłuchujesz mitologii czyli mały silnik małe spalanie, duży silnik duże spalanie a tak nie jest...bo jeszcze są inne czynniki decydujace o zuzyciu paliwka....
Ale żeby tego doświadczyć to trzeba trochę popróbować różnych marek...więc testuje ...teraz będe obrabiał świeżo zakupione paseo chociaż już kiedyś nim jeździłem i to bardzo dużo.
Zobaczymy co więcej spali fiat 1,2 czy paseo 1,5 :naughty:

P.S

I właśnie na tym forum można rozeznać się omijając mity...
Ja spojrzałem przychylnejszym okiem np: na bmw i astr2 (koniecznie 1,6 V8 :wink: )wiadomo dzięki komu :D
szybki
Moderator - Tuning

18 Kwi 2014, 15:21

szybki napisał(a):astr2 (koniecznie 1,6 V8 )wiadomo dzięki komu
Zawiodłeś się? :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Kwi 2014, 15:42

kon146 napisał(a):Zawiodłeś się?

Jak sobie kupie na sprawdzenie to obiecuje że sie pochwalę... :D narazie obrobię paseo...
Astra1 nie spełniła moich wymagań ale wiadomo ślimak jakich mało :D
szybki
Moderator - Tuning

18 Kwi 2014, 16:02

Twój problem polega na tym że wysłuchujesz mitologii czyli mały silnik małe spalanie, duży silnik duże spalanie a tak nie jest...bo jeszcze są inne czynniki decydujace o zuzyciu paliwka....

Nie wysłuchuje żadnych mitologii. I nigdzie nie napisałem, że większy silnik zawsze równa się większe spalanie, a mniejszy znaczy mniejsze. I nigdzie nie pisze, że mój Fiat najmniej pali. Jedynie podaje suche fakty.I zdaję sobie sprawę, że jak na 1,2 to są to średnie wyniki. Także doskonale zdaje sobie sprawę, że jest wiele czynników wpływających na spalanie i nie koniecznie masz wyższą wiedzę na ten temat ode mnie. :wink:
Jak mnie będzie stać to sobie kupie z chęcią Avensis 2.0 i sam się przekonam na temat spalania.
Ostatnio edytowany przez grzegorzd92, 18 Kwi 2014, 16:08, edytowano w sumie 1 raz
grzegorzd92
Aktywny