Samochod z aukcji czy na wlasna reke?

14 Cze 2006, 18:22

Witam,
Mam do wydania ok 3tys zl plus ewentualna rejestracja
Niestety ja na autkach sie nie znam i tylko i wylacznei sie pytam kogos na temat aut. Potrzebuje autka ktore bedezie tanie w eksploatacji. Poradzili mi znajomi Forda Fieste 1.1- 1,3 92/94. Nie wiem czy to jest dobry wybor. Niestety zaczynaja sie kolejne schody. pomimo tego ze na 14 dni jade do niemiec w lipcu to moge sobie cos tam na wlasna reke znalesc ale nie wiem na co zwracac uwage zeby nie bylo tak ze przywioze go a on bedzie sie "sypal".
Kolejna sprawa to przywiezienie go. To jest ok 1100km od mojego domu wiec nie wiem czym bedzei taniej Laweta czy samemu?

ile obecnie w niemczech kosztuje paliwko?

i ostatnia sprawa to ubezpiecznie. Poniewaz moj ojcciec nie ma zadnej znizki wiec autko bym zarejstrowal na siebie tylko gdzie? co polecicic?
i czy moze lepiej disel dla mnie? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
jak bedzie cos jescze potrzeba odpowiem

i jeszcze taka sprawa

na otomoto.pl znajduje rozne wersje fiesty clx, fun, itd czy ktos moze mi wytlumaczyc o co chodzi z tym? i czym sie rozni hatchback, cupe, sedan.
pozdrawiam i dziekuje!
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

14 Cze 2006, 22:26

Witam,
Za dużo nie masz kasy więc wyboru za bardzo też nie ma, ale Forda Fieste z tych lat co piszesz bym odradzał ponieważ nie maja za dobrej opinii. Jak pojedziesz do Niemiec to możesz sie rozejrzeć za autkiem jakimś może udało by ci sie kupić Opla corse jest duzo fajniejsza i przyjemniej się prowadzi poza tym więcej jest części a co za tym idzie tańsza w eksploatacji. Jeżeli chodzi o przywiezienie auta na lawecie to chyba taniej będzie jak sam wsiądziesz i przyjedziesz kupionym samochodem :). Co do rejestracji to jak nie masz zniżek to za OC od poj. do 1200ccm3 zapłacisz około 800zl na rok. Ubezpieczyciel ci doradzi gdzie najtaniej będzie w jakim towarzystwie.
Co do oznaczeń przy samochodach to są odpowiednie wersje które różnią się wyposażeniem stąd różne nazwy.
No i w końcu wersje nadwozia czyli:
hatchback - samochód ostro ściety z tyłu np. Golf,
coupe - samochód przeważnie 2osobowy w którym tylna szyba jest położona pod sporym kątem,
sedan - samochód najprostrzy przykład to Polski Fiat 125P (duży fiat)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

14 Cze 2006, 23:04

W hatchbackach przy otwartej klapie bagażnika wejdzie do srodka auta :wink: , w sedanach bagaznik jest tak jakby oddzielony od kabiny no a coupe to w skrócie sportowe nadwozie :wink: To tak na marginesie :)
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
0

15 Cze 2006, 15:38

kuzwa kolejny dylemat bo wczoraj moj kolega doradzil mi zebym sobie poszukal golfa II. wiec teraz sam juz nie wiem co bedzei dobre:(
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

15 Cze 2006, 23:49

zamiast Fiesty kup tak jak Ci radzi kolega czyli Golfa 2 :)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam
0

18 Cze 2006, 09:57

a bedzie Golf II 1.2 disel? czy nie tylko benzynka\?
i czy disel bedzie tanszy w eksploatacji?
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...

18 Cze 2006, 13:23

1,3-to benzynka
diesle były 1,6 i 1,6 TURBO
golfy2 to już leciwe autka więc radze kupić benzynkę ponieważ dieselek to raczej już będzie do remontu,a remont to koszt minimum 3 tyś.
pozdro 8)
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

20 Cze 2006, 08:03

to moze tak niech kazdy kto moze ypisze po dwa trzy samochody ktore polecaja do ej kwoty co podalem zeby byly tanie w eksploatacji, male spalanie, i napiszcie czy warto przerabiac je na gaz. pozdro
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

20 Cze 2006, 15:47

Fiat Uno 1.0
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
0

20 Cze 2006, 17:53

No to może poloneza caro na gazie spokojnie kupisz a cześci kupa jest do niego i tanich...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

0

20 Cze 2006, 23:21

łeeeee...
Artur to już lepszy Golf2 :(
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

21 Cze 2006, 12:07

No napewno ale niektórzy wolą coś nowszego, ja osobiście też bym wolał GolfaII ;)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

0

21 Cze 2006, 19:03

juz chyba wybralem
golf II 1,6 disel jakby dalo sie to TD (tylko jest jedno ale ile bede bulił za ubezpieczenie) dowiem sie tego za tydzien bo ide pochodzic po ubezpieczalniach.
a jak nie to jakas benzynka 1,4 Golfa II

oraz ford fiesta od 1.1 do 1,4 to sa te moje typy bede mial dobra okazje to kupuje.

a jaeszce jedno jak kupuje w niemczech to jakas dziwna jest ta umowa czy taka sama jak w Polsce? i czy jak dogadam sie ze chlopek napsize ze kupilem autko za ! euro to bedzie tansza akcyza na granicy? czy bez roznicy?
i jak przejezdzam przez granice to musi byc wazny pzreglad nawet na lawecie? pozdro
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

22 Cze 2006, 01:23

Nie ma co sie zastanawiać fiesta odpada odrazu przy golfie ;)
Umowa jest podobna do naszej możesz ja ściągnąć tu i to jest po niemiecku KAUFVERTRAG. Od ceny jaką bedziesz miał wpisaną na umowie płacisz akcyzę. Jak jedziesz kupionym samochodem to muszisz mieć wazny przegląd i wykupić ubezpieczenie (dostajesz tymczasowe tablice rejestracyjne ), natomiast na lawecie nie musisz mieć tego wszystkiego.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 18 Lip 2006, 00:07, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

0

22 Cze 2006, 13:35

tylko wiesz ja musze wiedziec najpier dokladnie ile bede placil za ubezpieczenie bo jak bede mial 1,6 disel to napewno bedzei trosdzke to kosztowalo a ja zadnej znizki nie mam:( ponoc w pzu jest znizka 20% za sprowadzone auta ale musze sie wszystkiego dowiedziec, jeden kumpel doradzil mi samopomoc nie wiem co to wogole jest moze ktos wie?

A i czy sa 1,6 TDisel? i jaka roznica byla by w spalaniu?
YABU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0