Samochód z climatronik czy klimatyzacją manualną?

30 Wrz 2018, 11:45

Automaty są spoko na dłuższą jazdę, a nie na 5 minut.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Wrz 2018, 11:47

Mylisz się. Konto 959rn nie należy do mnie. Po prostu tamten użytkownik ma podobne zdanie. Ty natomiast wprowadzasz zamęt na forum takimi niepotwierdzonymi informacjami. Sprawdź se adresy IP. A co do aut, to gość ma rację. Kupcie porządny samochód.
de345
Początkujący

30 Wrz 2018, 11:50

Raziel11 napisał(a): trzeba bylo co chwile krecic bo raz bylo za zimno a raz za goraco

Ludzie macie sprawne auta? Miałem Gulfa bez klimy, teraz Megane z klimą manualną, ja nie wiem... Wiem gdzie ustawić by po rozgrzaniu auta była odpowiednia temperatura i mi odpowiadała, przez całą zimę nie kręcę pokrętłem (chyba że szyby parują jak jest duża wilgoć na zewnątrz bo ostatnio to zima przypomina przedwiośnie). Nie wiem jak nie umiecie ustawić że trzeba kręcić co pięć minut...

Climatronic jakby był dwustrefowy to wtedy bez zastanawiania się, bo oczywiste że jest lepszy, ale zwykły... Ja bym parcia nie miał. Ojciec ma w Golfie automatyczną klimę i jakoś róznicy nie odczuwam. A to NIEMIECKIE AUTO!!! :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

30 Wrz 2018, 11:56

galakty napisał(a):Ludzie macie sprawne auta? Miałem Gulfa bez klimy, teraz Megane z klimą manualną, ja nie wiem... Wiem gdzie ustawić by po rozgrzaniu auta była odpowiednia temperatura i mi odpowiadała, przez całą zimę nie kręcę pokrętłem (chyba że szyby parują jak jest duża wilgoć na zewnątrz bo ostatnio to zima przypomina przedwiośnie). Nie wiem jak nie umiecie ustawić że trzeba kręcić co pięć minut...

Reczna klima jest mało precyzyjna, w megance z jednej strony masz niebieskie zimne, a z drugiej czerwolne gorace, zadnej podzialki trzeba na czuja celowac np w 21 stopni, stad ciagle krecenie i dostosowanie, w automacie ustawiam 19,5 i automat tego pilnuje.
A ludzkie ciało jest wrażliwe nawet na pol stopniowe zmiany temperatury.
Jak dla mnie klima automatyczna to jest warunek konieczny, ale znajda sie i tacy ktorzy wgl jej nie potrzebuje takze ile ludzi tyle opinii
Ostatnio edytowany przez Raziel11, 30 Wrz 2018, 11:58, edytowano w sumie 1 raz
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

30 Wrz 2018, 11:58

Ja jak wracam z roboty do domu to wolę sobie szybę otworzyć i jest przyjemnie :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Wrz 2018, 12:01

Ale po co mi ustawiać 20 czy 21 stopni? Wiem że jak ustawię pokrętło w daną pozycję, to mi taka temperatura odpowiada. Mam gdzieś ile to stopni, jest mi komfortowo.

Nie wiem, ale w Golfie pomimo ustawienia np. 21 to temperatura i tak się waha, to nie jest super dokładne, precyzyjne i inteligentne urządzenie. Może w markach premium i dwustrefowych to działa lepiej, ale jak mówię, na mnie tutaj to szału nie robi. Mimo że automatyczna to i tak ojciec co chwilę coś tam wciska "bo mu nie odpowiada". Wiem że powinien ustawić i nie dotykać, ale nie pasuje mu i musi korygować. Ewentualnie może mieć coś zepsute bo to jednak 20 letnie auto (a sama klima to pewnie z czasów Audi 100).

Jest jeszcze jedna sprawa. Na krótkich odcinkach to automatyczna klima nie zdąży się ustawić. Lepiej na ręcznej sobie to zrobić lub właśnie jak dzida pisze otworzyć okno... I o ile zdrowsze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

30 Wrz 2018, 12:04

Użytkoeniku dzida, poza tym, na rozgrzane auto jest wentylacja postojowa.
de345
Początkujący

30 Wrz 2018, 12:08

galakty napisał(a):Ale po co mi ustawiać 20 czy 21 stopni? Wiem że jak ustawię pokrętło w daną pozycję, to mi taka temperatura odpowiada. Mam gdzieś ile to stopni, jest mi komfortowo.
Jak mi na 21 jest za gorąco to na 20 lub 20,5 będzie juz odpowiednio a w manualu nie da sie tego precyzyjnie ustawic, o to chodzi caly czas

galakty napisał(a):Nie wiem, ale w Golfie pomimo ustawienia np. 21 to temperatura i tak się waha, to nie jest super dokładne, precyzyjne i inteligentne urządzenie
W Leonie, Focusie i wielu innych autach działa idealnie

galakty napisał(a):Jest jeszcze jedna sprawa. Na krótkich odcinkach to automatyczna klima nie zdąży się ustawić. Lepiej na ręcznej sobie to zrobić lub właśnie jak dzida pisze otworzyć okno... I o ile zdrowsze.
Ale to nie jest argument, wiele sytuacji komplikuje sie przy krotkich odcinkach, zacznijmy wiec odradzac wgl zakup auta na krotkie odcinku :) Temat jest jeden z wielu co kto woli, wierze ze znajda sie tacy ktorzy nawet beda przeciwni czujnikom parkwania
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

30 Wrz 2018, 12:12

Przesadzacie z tymi automatami. Kiedyś ludzie w ogóle nie mieli klimatyzacji i było dobrze. Podstawowe zadanie klimatyzacji jest wystarczające czyli po prostu schłodzić, w deszcz odparować i manualna radzi sobie z tym idealnie. Jak włączę w upał po 8 godzinach w pracy automat i ustawię na 19 stopni to w środku jest jeden wielki hałas z nawiewów i tak ma i Renault którym jeżdżę teraz i tak miała Mazda.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna

30 Wrz 2018, 12:15

Ja tylko czekam, aż ludzie nie będą potrafili parkować bez asystentów i kamer - tak ten postęp i luksus 0.5 stopnia można skwitować :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Wrz 2018, 12:48

A ja nie jestem leniwy i mi to bez różnicy czy to klimatronik czy pokrętła, ważne że chłodzi i grzeje, a auto tak naprawdę dobrze działa tylko w autach premium solidnych bo wtedy nie słuchać tego huczenia w nawiewu a jakieś auta typu Hondy, VW, i inne peżoty to z auto napewno nikt nie korzysta bo to bardziej wkurza niż pomaga
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2018, 13:42

W mitsu automat działa idealnie, w lancerze mam manualną i w sumie to mi wystarcza, ale jak jeździłem zastępczym Eclips Cross to po ustawieniu na 21 stopni można zapomnieć o klimie. A mitsu to przecież żadne premium.
Myślę, że to sprawa indywidualna, po prostu w jednych autach działa lepiej, a w innych gorzej.
edit; Właśnie się zorientowałem, że Mitsubishi produkuje także na dużą skalę klimatyzatory stacjonarne i mają w tym temacie solidne podstawy, więc może to dlatego klima samochodowa działa perfekcyjnie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

30 Wrz 2018, 15:41

lukasheek88 napisał(a): Czy macie manualne klimatyzacje ? Coś możecie o nich powiedzieć ?

pewnie że mamy, takich aut jest bardzo dużo, dla mnie to jeżeli auto ma klimatyzację to ma być po prostu sprawna i to wszystko, a to czy zwykła czy automatyczna ... nie rzucam się na klimatronik , bardziej wolę jak ma np. mniejszy przebieg czy ładne koła niż typ klimy, dla mnie jest już to sprawa drugo czy trzeciorzędna.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

30 Wrz 2018, 18:42

Dla mnie klimatyzacja trzystrefowa, to jest absolutne minimum. Cztery strefy są jeszcze lepsze. Odczujesz rożnicę. Najlepiej mieć jeszcze jonizator powietrza.
de345
Początkujący

30 Wrz 2018, 20:24

To jest straszne jakie samochody dzisiaj się produkuje. Mega się ciesze ze nigdy nie miałem hondy ani lexusa skoro tam automatyczna klima jest problemem, trzeba mieć otwarta szybę i huk powietrza jak w polonezie. Nawet w starym w124 miaem dwustrefowa klime półautomatyczna i wystarczyło ustawić pokrętło na białe pole żeby cały rok temperatura była optymalna dla człowieka...inżynierowie uczcie się jak kiedys potrafiono coś zaprojektować bez miliona sensorów filtrow i czujników. Swoj droga nie wiem jak można wydać 30k na samochód w którym nie działa klimatronik. To taka mała dygresja do inżyniera dzidy.
959rn
Początkujący

Auto: Dieselek