Samochod z Danii - homologacja

22 Paź 2010, 16:59

Witam,

Sprowadzilem samochod z Danii , przetlumaczylem dokumenty i jest odpowiednio w rubrykach RODZAJ: samochod dostawczy, zastosowanie: prywatny / zawodowy przewoz towarow , ilosc miejsc siedzacych (razem z kierowca): 2

Data dopuszczenia do ruchu: 06/07/2010

Moje pytanie brzmi, czy opierajac sie o te dane, w musze w Polsce robic przeglad?

Czy wystarczy teraz tylko zarejestrowac autko, oczywiscie celny mam zglowy (nie place akcyzy) , zgadza sie?

dzieki za pomoc, pozdrawiam
pavka84
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnyśląsk

22 Paź 2010, 17:05

pavka84 napisał(a):zgadza sie?

Tak za cięzarowy nie płacisz akcyzy...
pavka84 napisał(a):Data dopuszczenia do ruchu: 06/07/2010

Jezeli przy tej dacie był wykonany przegląd tech.to nie musisz odwiedzać SKP.Mozesz smiało brac azymut do WK a oni Ci resztę powiedzą.Moim zdaniem będziesz musiał jednak odwiedzić SKP celem wykonania badania za 60.-/ustalenie danych niezbędnych do rejestracji/....min.rok produkcji... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Paź 2010, 17:10

Migi: dzieki wielkie za odpwiedz, dokumenty mam juz przeltumaczone, wiec z tym bylem dzisiaj w SKP i koles powiedzial , ze niby nie musze walic przegladu, pytam tutaj, bo wiem, ze tu wieksi fachowcy niz tam... wiec co, mam wazny przeglad, ubezpieczenie, atakowac WK i rejestracja ?

I jeszcze jedno, jak juz zarejestruje auto jako ciezarowe, jest pozniej problem z przerobka na 4 lub 5 osobowy, auto ktore sprowadzilem to VAN i jest kwestia zamontowania tylko tylnej kanapy i pasow, pytam jak to wyglada od strony papierkowej?

pozdrawiam!
pavka84
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnyśląsk

22 Paź 2010, 18:22

pavka84 napisał(a):, mam wazny przeglad, ubezpieczenie, atakowac WK i rejestracja ?
Tak...
pavka84 napisał(a):jak juz zarejestruje auto jako ciezarowe, jest pozniej problem z przerobka na 4 lub 5 osobowy

Oczywiście ze nie ma najmniejszego.Tylko musisz uwazać bo ostatnio UC ściga właśnie takich co przyciągaja cięzarówki a po paru tygaodniach zmieniają na osobowy.Temat ten byl walowany nawet na tym forum... :!: :!:
pavka84 napisał(a): jest kwestia zamontowania tylko tylnej kanapy i pasow, pytam jak to wyglada od strony papierkowej?

Tak tylko to.Jednak na montaz kanapy.oparcia i pasów musisz mieć fakturę z warsztatu który ma w działalności pkt.PKD5420 lub4520/nie pamiętam w tej chwili/.Faktura musi być wystawiona przed ponownym przeglądem na tzw.zmiany lub najpozniej w dzień kiedy jedziesz na przegląd.Jak to zrobisz i masz f-rę jedziesz na przegląd /placisz 180.-/.Z zaswiadczeniem/dostaniesz na przeglądzie/azymut do WK i wymiana DR...I po ptokach.Masz osobowy... :!: :!: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...