Samochód z instalacją gazową sprowadzony z Niemiec - pilne

08 Sie 2016, 21:16

Witam!
Chce zakupic auto w Niemczech z instalacja z 10.2007 roku.
Auto bedzie dalej zarejestrowane i jezdzone w Niemczech.
Czy w NIemczech tez robi sie homologacje butli na 10lat lub cos podobnego z komponentami instalacji LPG?
Dziekuje za info.
Pzdr.
Mario080
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 1998
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Sie 2016, 22:06

Tak. W Niemczech także jest określony czas użytkowania zbiornika gdyż jedy to wymóg regukaminu 67R. Po wygaśnięciu badania należy przeprowadzić legalizację lub wymienić zbiornik.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Rok produkcji: 1994

09 Sie 2016, 18:46

Dziekuje za info.
Czy wymiany zbiornika moge dokonac w Polsce? Czy wtedy nowa homologacja PL bedzie respektowana w Niemczech, czy musi to byc jakis inny dokument spelniajacy ich wymagania?
Mario080
Nowicjusz

09 Sie 2016, 19:14

Kiedy samochód jest sprowadzony do Polski z zagranicy, zbiornik lpg musi przejść badanie niezaleznie od swojego wieku i otrzymać dokument legalizacji wydany przez TDT aby auto mogło przejść przegląd techniczny. W sytuacji odwrotnej czyli Kiedy auto jest rejesyrowane za granicą jest tak samo.
Migaz
Zaawansowany

09 Sie 2016, 19:46

Zle mnie zrozumiales.
Auto kupie w Niemczech i tam tez je zarejestruje na siebie.
Instalacja jest z 10.2007 roku montowana w Niemczech.
Czy zbiornik moge wymienic w Polsce? Jesli tak to jakie papiery musze uzyskac by nie bylo problemow na niemieckiem przegladzie TUV?
Jesli nie, to pozostaną NIemcy, ale jeszcze nie wiem jakie to koszta.
Mario080
Nowicjusz

09 Sie 2016, 20:30

Dobrze cię zrozumiałem. W Polsce do przeglądu musisz okazać dokument Tdt który dopuszcza zbiornik do ruchu. W Niemczech będziesz musiał okazać dokument który uprawnia dany zbiornik do ruchu w tym kraju lub w ramach przeglądu Tuv zrobic stosowne badanie i za nie zapłacić. Każdy kraj broni się przed tańszą konkurencją tak by było nieopłacalne bądź mniej opłacalne pojechanie do Polski po Nowy zbiornik. Każdy kraj unijny w ramach lpg stosuje się di przepisów regulaminu 67R więc zbiornik dziesięcioletni musi być przebadany. Sądzę że będzie to najtańsze rozwiązanie.
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...
    Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...

09 Sie 2016, 21:36

Dziekuje za odpowiedz, jednakze nie zrozumialem ktora opcja wyjdzie najtansza ;) W Polsce wymiana zbiornika to ok 500zl (czesci + robota) i chyba cena przegladu + cena za odpowiednie papiery na Niemcy - jakie i gdzie je pozyskac?

W Niemczech .... nie mam pojecia. ;)
Mario080
Nowicjusz

30 Sie 2016, 14:41

Witam, mam taki problem , kupiłem auto w Niemczech z gazem, niestety z instalacją ICOM JTG, instalacja z wtryskiem gazu w stanie ciekłym(kosztowała 2500euro-mam rachunek wcześniejszego właściciela). Gaz w aucie od 2008 roku. Gdzie można zrobić legalizację, bądź wymienić butlę. Dodam że jestem z Podkarpacia. Pytałem kilka warsztatów i nikt tego nie robi. Powinienem zdemontować instalację i zamienić na sekwencję?
Proszę o pomoc.
jepetto
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 08 1999
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: jetta
Silnik: 1,6