Astra G 1.4 16V gaśnie odrazu po przełączeniu na lpg, 2 gen. al 800

29 Sie 2016, 21:06

Witam wszystkich, mój problem z instalacja polega na tym, że zaraz po przełączeniu na lpg auto gaśnie, słychać otwarcie zaworu na butli ale mam wrażenie jak by w ogóle nie leciał gaz. Sytuacja wygląda teraz tak, że gdy przekręcam kluczyk to dioda w ogóle się nie pali i nie ma żadnej reakcji na guziku, dopiero gdy odpale auto dioda zaczyna mrugać ale gdy tylko go przełączę na tych 2500 obr. to gaśnie jak by gazu nie było. Centralka to al 800. Sprawdziłem oraz wymieniłem oba bezpieczniki na czerwono-czarnym kablu oraz na czerwonym, sprawdziłem żarówką i prąd jest do samej kostki w centralce w obu kablach. Ogólnie teraz nawet na benzynie zaczął dziwnie jeździć, jak wcisnę sprzęgło żeby zmienić bieg to obroty wzrastają, na zimnym silniku to nawet o 1000 wskoczy. Na centralce nie widać żadnych objawów spalenia itd. ale myślę, że nie to jest problemem tutaj ze względu na tą benzyne. Reduktor kupiony miesiąc temu (nowy). Chciałem zaizolować wszystkie kable i po tym zabiegu tak się stało.

Czy kable podłączone do elektrozaworu na reduktorze mają coś do migającej diody na samym zapłonie?

Co jeszcze mam sprawdzić? nie mam już pomysłów, proszę o pomoc

Instalacja będzie chyba taka jak na schemacie tutaj: https://www.google.pl/search?biw=1280&bih=933&tbm=isch&sa=1&q=schemat+instalacji+elektrycznej+gazu+2+generacji+autronic&oq=schemat+instalacji+elektrycznej+gazu+2+generacji+autronic&gs_l=img.3...99700.100969.0.101083.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.dJ9mTxQyXlo#imgrc=pMz96ElhNgonTM%3A
arhanox
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Astra G
Silnik: X14ZE 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Sie 2016, 10:39

Zacznij od sprawdzenia, czy pozostałe elektrozawory się otwierają i czy wogóle dochodzi do nich napięcie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sie 2016, 15:23

Elektrozawory? ten na butli słychać więc został tylko ten na reduktorze tak?
Więc z niesprawnymi kablami do elektrozaworu na reduktorze kontrolka będzie migać na zapłonie czy nie?
arhanox
Nowicjusz

30 Sie 2016, 18:38

Zacznij od sprawdzenia, czy pozostałe elektrozawory się otwierają i czy wogóle dochodzi do nich napięcie.

Miałeś rację, uszkodzony był czarny kabel od masy idący do elektrozaworu na reduktorze, rozsypał się. Teraz gaz działa, jednak ta kontrolka nadal nie świeci i czasem ma jakiś problem na benzynie po odpaleniu ale to już nieważne. Temat można zamknąć, dzięki.
arhanox
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny autobus BYD kursuje w Warszawie
    W pełni elektryczny autobus BYD K9 kursuje już w stolicy. Miejskie Zakłady Autobusowe testują ekologiczny autobus chińskiej firmy BYD (Build Your Dreams) aż do 18 czerwca. Autobus kursuje na linii 222 przebiegającej przez ...