Samochód z klasą do 10k.

18 Wrz 2013, 10:08

Ja na tym zdjęciu nie widzę lexusa..
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

18 Wrz 2013, 11:21

Cougar:
Większa puma, kobiecy samochód z pazurem

Jaguar:
Koszty utrzymania nie dla przeciętnego zjadacza chleba, uwierzcie

e32:

Ciekawa alternatywa ale nie ten konkretny zburaczony egzemplarz. Poza tym 3.5 l w e32 żre paliwo jak świnia a jedzie średnio...

Alfe sobie odpuść a jak już tak się na ten samochód uparłeś to pogadaj z mechanikami, handlarzami albo poprostu poczytaj opinie o alfach a zrezygnujesz. Nawet na forum alfocholików, są bardzo szczerzy w kwestii awaryjności co mnie swego czasu zdziwiło.
Opiniami forumowicza JDM się nie sugeruj. Ma klapki na oczach i nic prócz japońców nie widzi a lexusa, którym podobno jeździ widział jak świnia niebo :mrgreen:

Nadal polecam Ci roverka 75. Z jednej prostej przyczyny. Nie znajdziesz drugiego samochodu z taka prezencją, świeżego rocznikowo i przy tym tak taniego.
Ostatnio edytowany przez kirin88, 18 Wrz 2013, 18:26, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

18 Wrz 2013, 15:21

Znaleźć odpowiedni samochód w tej kwocie jest utopią. Jak można znaleźć coś " z klasą " za kwotę, którą przeciętny Niemiec wydaje w kilka miesięcy na piwo?
Trzeba szukać kompromisu - albo kupujemy auto starsze, z większym silnikiem, albo coś, co jest " jakieś " - nieco inne od sztampowych Passatów i Mondeów.
Czego oczekujesz od auta? Co oznacza " z klasą ? "
Eneolsen
Początkujący

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Wrz 2013, 18:05

własciwie chodziło mi o duszę. Auto ma mieć w sobie coś takiego - sam niewiem jak to wytłumaczyć.
nie wejdziesz do lanosa, golfa renówki i nie powiesz że jest coś pięknego w tym samochodzie.

Owszem napaliłem sie na Alfy - uważam że coś w nich magicznego jest (nie we wszystkich), ale to nie jest jedyny samochód z tym czymś. Np. Taki stary polonez z lat 80 też coś w sobie ma lub taka warszawa - fajna sprawa tylko jakiś mocny silnik do nich włożyć. Ale wchodząc do Golfa nie doświadczysz tego czegoś.

Takie subaru impreza np wygląda jak zwykły samochód - ale takim nie jest. Mimo iż niekiedy wali po oczach plastikiem i troche tandetą na pierwszy rzut oka to pod maską drzemie spora moc i napęd na 4 koła. Ma coś w sobie - napewno.

Rover niby fajny i w ogole ale dla mnie to taki troche samochód dla tych kogo nie stać na jaguara i chyba tyle.

Nie chce by samochód był "taki o". Wolałbym np kupić malucha i nim smigać aniżeli forda mondeo, golfa, polo, audi a3, bmw e36 czy honde. Dla mnie te samochody są bezkształtne.
Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi.
orek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 1985
Auto: Alfa Romeo Gtv 2.0 V6 Tb Busso

18 Wrz 2013, 18:27

To co stoi na przeszkodzie, żeby kupić Alfę? w Polskim internecie wszystko Ci obrzydzą.
Miałem wydział wspólny z architekturą, tam 90% studentów woziło się samochodami trzech marek Citroen, Alfa Romeo i Saab i to nie najnowszymi, ilekroć rozmowy schodziły na temat samochodów to praktycznie wszyscy byli z nich zadowoleni, jeździli bynajmniej na lawecie, normalnie użytkowali te auta tak jak użytkuje się wszystkie inne, wszyscy zwracali uwagę na dość szybko wybijające się zawieszenie, zresztą sam nie raz nimi jeździłem i bardzo miło wspominam, nie był też podczas wyjazdów sytuacji by któraś z Alf nagle odmówiła posłuszeństwa.
Zresztą tutaj będą Cię usilnie namawiać na BMW albo Toyotę czy innego JDM i tak jak piszesz, będziesz wsiadał do nich i czuł, że to nie to, w imię czego? statystycznie 10-15 % niższej awaryjności? bez sensu.
Później będziesz żałował, że nie kupiłeś Alfy, szczególnie, że w przypadku Alf ryzyko nie jest duże bo auta niedrogie, popularne i w razie czego można je tanio naprawić.
Z mojej strony dorzucę jeszcze Volvo C70 i Peugeota 406 coupe:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki przykładowe, pięknie narysowane auta na solidnych bazach z przystępnymi cenowo częściami.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 18 Wrz 2013, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2013, 18:36

Alfa nie jest aż tak awaryjna pod warunkiem ze kupisz dobry egzemplarz a nie najtańszy który znajdziesz na alledrogo. Cougar jest dobra alternatywa. Mało spotykane auto i proste w budowie. Zobacz jeszcze na 406 coupe. Wybierz to co jest według Ciebie najładniejsze
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak hybrydy oszczędzają paliwo?
    Samochody ze spalinowo-elektrycznym napędem hybrydowym zyskują coraz większą popularność. Dzieje się tak w dużej mierze dzięki nawet o połowę mniejszemu niż w przypadku pojazdów konwencjonalnych zużyciu paliwa, a zatem ...
    Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
    Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...

18 Wrz 2013, 18:45

Dzięki :D I o to chodzi. Jak ktos da jeszcze jakieś propozycje na coś ciekawego to chętnie rozważe jako alternatywę. Volvo bardzo fajne :D
orek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 1985
Auto: Alfa Romeo Gtv 2.0 V6 Tb Busso

18 Wrz 2013, 21:21

Volvo jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Jednak zastanawia mnie serwisowanie tego samochodu. Przy tak dużym silniku koszta utrzymania ( nie liczę paliwa ) muszą być ogromne - a pisałeś przy Jaguarze, że za dużo pali itd.
Eneolsen
Początkujący

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

21 Wrz 2013, 15:12

A może Mitsubishi Galant 2.5 v6 sedan w wersji Avance, albo Sport Edition?
O np. taki: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( wiem, ten nie mieści się w budżecie- przykładowy link)
Co prawda do wersji Avance w dobrym stanie musiałbyś dołożyć (warto), ale 2.5 SE niezajechane do 10k jak dobrze poszukasz jestes w stanie dostać. Wygląd to kwestia gustu, ale przynajmniej moim zdaniem- zdecydowanie ma to coś. Co do spalania, miałem 2 galanty 2.0 i 2.5. V6 mi paliła średnio litr mniej niż 2.0 r4 (10,5) :) ale jak wiadomo, jest to uzależnione od stylu jazdy. Ten silnik świetnie znosi gaz i jest wytrzymały. Co do dźwięku powiem tak- obecnie jeżdżę BMW e36 328i i jakby nie było r6 brzmi bardzo dobrze, ale naprawdę tęsknię za dźwiękiem v6 w Galancie :D Niestety Mitsu lubią się z rdzą. Trzeba sprawdzić nadkola, kielichy i podłoge. Jeśli manual to lubią się wysypać łożyska w skrzyni. Ogólnie polecam, ale sam musisz ocenić czy wg ciebie ma to "coś" :wink:
arky
Nowicjusz

Auto: Bora