Samochód z Landemaschine - bezpieczna jazda

10 Gru 2008, 13:31

Na stronie >http://alelot.blog.onet.pl w temacie pt. "Samochód z Landemaschine" autor zamieszcza swój sposób na bezpieczne prowadzenie auta.
Co o tym sądzicie, warto zastosowac sie do rad autora tekstu?
Jarcio
Nowicjusz

10 Gru 2008, 16:22

Ciekawe. Myślę, że o wiele bardziej przydatne dla kierowców busów i ciężarówek. Szerokie pojazdy i w niektórych sytuacjach ciężko stwierdzić, czy zjechać jeszcze w prawo, czy już łapię pobocze.

Dobra metoda, ale w założeniu, że przebudowywana droga i pas ruchu jest na tyle szeroki by się z kimś minąć. A jeżeli pas będzie za wąski? Nie będziemy zbytnio hamować, bo wyjedziemy z założenia - jadę przy prawej stronie, zatem MUSZĘ się zmieścić. To takie zaufanie w ciemno do drogowców. Słusznie?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Gru 2008, 18:13

No dobra, ale siadając za kółkiem masz ograniczone zaufanie do każdego.. a ten sposób jest super i na pewno pomoże. Chyba to zastosuje..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

15 Gru 2008, 20:34

naświetl temat bo nie chce mi sie w tym całym blogu grzebać
v8

16 Gru 2008, 00:39

Chodzi o to, że siadasz za kierownicą, wjeżdżasz na ulicę i przyklejasz sobie kropkę na szybie (5 cm nad wycieraczkami) w miejscu w którym widzisz biały prawy pas drogi, oraz drugą kropkę dla lewego pasa drogi.

Chodzi o to, że jak jedziesz po drodze to kropki wyznaczają Ci trasę jazdy. Jeżeli podczas jazdy zjedziesz zbytnio w prawo, to widzisz to po kropce która nie nakłada się na prawy pas jezdni. Możesz zatem skorygować tor jazdy i ustawić auto prawidłowo.

Proponuję jednak pogrzebać, bo autor wyjaśnia to dokładniej, a ja tylko tak po łebkach 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 00:50

a to ja podobną metode stosuje tylko bez kropek na szybie. tylko jak zmieniam samochód/siedzenie przesuniesz to kropki musisz ustawiać od nowa , znaczy te miejsca na które sie patrzysz

do dishman:

ja jak jade i musze sie z kimś minąć, to patrze na szerokość tego samochodu z przeciwka i ze na drodze zmieszczą sie takie 2,5 samochody. czyli jak zjade do krawędzi drogi , i auto z przeciwka zjedzie do krawędzi drogi to będe miał ok. 0,5 samochodu luzu przy mijaniu sie
v8