Samochód z Niemiec do 8tyś z opłatami

14 Mar 2011, 22:40

Witam, przymierzam się do zakupu mojego pierwszego samochodu.
Kwota to nie więcej niż 8000 zł. W tym powinny zmieścić się wszystkie opłaty. Lub jazda miesieczna na niemickiceh blachach z ubezpieczeniem 30 dniowym, wtedy kwotą może wzróść niewiele, bo o 500 zł.
Szukam samochodu w miarę młodego 96-00. Najlepiej dieselek. Nie chcę samochodu małego, czyli pokroju polo etc. Najlepiej hatchback, sedan, kombi :)
W maju jadę do Niemiec i chciałbym coś przywieźć.
Moje typy:
-foczka 1.6b 99-00
-mondeo 1.8td 99-00
-80 b4 1.9 diesel, końcówka produkcji, bodaj 95.
-a6 c4 1.9 diesel, również końcówka produkcji
-a4 b5 1.6 lub 1.8b, model po pierwszym fl, czyli gdzieś 98-99
-golf IV 1.6b 99
-volvo v/s40.
-325TD/S 96.

Nie są to już autka młode, ale też za tą kwotę to nic salonowego nie wyczaruję.
Powiedzcie mi czy zmieszczę się w tej kwocie z tymi samochodzikami? Oczywiście przyjazd na kołach. W której części Niemiec szukać autek? Najlepiej by było to blisko granicy z Pl :)
Jakie są wasze typy? Z góry mówię że nie chcę nic z fiatów, rowerów...
Jak stoją moje propozycję z awaryjnością?

Przepraszam za chaos w mojej wypowiedzi, ale jest już późna(dla mnie) godzina.
Pozdrawiam :)
BLOCK43
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

14 Mar 2011, 22:43

Odrazu Ci mówie że Focusa,Audi A4 B5,Golf IV możesz wykreślić bo nic dobrego za te pieniądze nie znajdziesz,nawet w Niemczech.Ja osobiście z reszty wybrałbym Audi A6 gdyż bedzie to raczej najlepszy wybór.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2011, 22:55

Też właśnie typuje a6, z racji na gabaryt i podobno nie zawodny silnik, nawet te 2,5 motorki, które w c5 się już sypią, ludzie bardzo sobie chwalą...
Mam więc takie pytanko, ile mniej kapusty wydam za granicą?
Powiedz mi jeszcze dlaczego na polskim rynku, mówię tu o otomoto, jest taka rozpiętość cenowa np. golfa IV. W tej kwocie zmieściłbym się w Polsce(6-1x tyś)...
Ostatnio dużo bywam na giełdach i takiego golfika wyhaczę w kwocie 11 tyś.
Dodam że mieszkam na podkarpaciu, gdzie giełdy te są najdroższe w Polsce
BLOCK43
Nowicjusz

14 Mar 2011, 22:56

A6 C4 z 1.9 ciężko będzie coś znaleźć już szybciej 2.5 R5. Albo 80 1.9. Masz małe pole manewru. Ale ty piszesz że te 8 tysięcy razem ze wszystkimi opłatami? Może jeszcze 406 z 2.0HDI 90km. Można się wybrać na Norymbergę tam komisów jest multum na pewno się coś znajdzie. Ale według mnie lepiej kupować w kraju bo u nas masz czas na zastanowienie i dogłębne sprawdzenie wozu, a tam praktycznie kupujesz w ciemno. Co nie oznacza że kupisz trupa. Mi się udało :wink:

[ Dodano: 14 Marzec 2011, 22:58 ]
W C4 jest inny silnik to rzędowa piątka niezawodny motor, natomiast w C5 jest V6 jest to całkowicie inny silnik.

[ Dodano: 14 Marzec 2011, 23:01 ]
Poza tym u nas rozpiętość cenowa jest taka a nie inna bo samochody ściągane z zachodu rzadko są sprawne i u nas są doprowadzane do stanu by kółka się kręciły.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

14 Mar 2011, 23:23

Zapomniałem właśnie dopisać o tych silnikach z c4 i c5. Dużo osób uważa że to ten sam silnik... Z resztą nieważne :P
Ja będę tam przez około tydzień. Mam gdzie zamieszkać itd. Więc czasu mam troszkę.
Chciałbym uniknąć raczej komisów. Lepiej z pierwszej ręki. A siódme niebo to serwisowane w ASO, oczywiście z kwitami. Właśnie, jak jest ze sprawdzeniem samochodu w jakimś serwisie, czy np. nie było bite, lub ruda nie siedzi pod podwoziem?
Jeździłem już peugotem 206 w wersji bodaj r11 czy r16- jakaś bardziej sportowa wersja od podstawowej. Nie powiem, całkiem fajnie się nim jeździ. Jednak miałem małe kłopoty z elektroniką. Musiałem czasem wypiąć wóz z baterii...
Więc raczej szerokim łukiem od peugeota ze względu właśnie na elektronikę.

Kwota tak jak pisałem 8000 zł. No chyba że nie będzie jakichś problemów, to można wykupić 30 dniowe ubezpieczenie i miesięczna jazda na blachach niemieckich. Wtedy kwota może wzróść o 500zł. Więcej nie wydolę :P

Co o BMW sądzicie? 325 TDS, 2,5 dieselek, raczej kombi, rocznikowo 96?
Jak jest z awaryjność i ewentualną wymianą części(bez robocizny)?
Duże widzę wypowiedzi, że jednostka ta jest trwała, ale też inni mówią że awaryjną.
Jedni mówią że luksus za małe pieniądze, drudzy że będziesz miał wydatki w średnim wydaniu...
Jedni że części są tanie, a same awarie bardzo rzadko się zdarzają, inni zaś że części są jednymi z droższych, a jak się już coś posypię, to koszt 1/2 wartości samochodu.
Rozumiem że jest ogrom wypowiedzi za i przeciw, bo w końcu opinia jest jak odbytnica, każdy ma własną, prawda? Dlatego chciałbym zaczerpnąć informacji od niezależnych użytkowników.
Przykład: [link do oferty na Allegro wygasł]

Do grona poszukiwań dołączam:
-Alfa 156 1.9 JTD- podobno jedna z trwalszych i elastyczniejszych jednostek.

Tak na marginesie: co miałeś na myśli że Ci się udało?
Pozdrawiam :)
BLOCK43
Nowicjusz

15 Mar 2011, 08:08

Alfa 156 w JTD to dobre auto ale ... nie za tą kase jednak,te auta troche kosztują i o nie trzeba dbać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

15 Mar 2011, 15:19

Chodziło mi o to że udało mi się w dobrym stanie znaleźć. W Niemczech to same Turasy kręcą biznes w komisach. Tam jest niesamowita ilość różnorakiego padła ale jak się szuka to się znajdzie. Co do alfy to 1.9 i 2.4 JTD to bardzo dobre silniki warto coś w tej materii poszukać. 2.5 TDS jest bardzo trwały, większość negatywnych opinii na ten motor wychodzi od użyszkodników które na blacie mają ponad pół miliona prawdziwego przebiegu. Części do niego kosztują podobnie jak np do Passata koszta nie są większe poza tym silnik ma bardzo miłą dla ucha pracę, a w 3er się bardzo fajnie odpycha.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Mar 2011, 17:03

Civic 6
Corolla 98-02
323f

Nie kombinuj z innymi bo nic fajnego za tyle nie kupisz(de facto masz 1000-1500 euro, resztę pochłoną opłaty, zobaczysz;))
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

15 Mar 2011, 18:46

Witam, dziś byłem spoglądnąć na autka w komisie. Bardzo przypadła mi do gustu honda civic
98r 1,4 si bodaj. Blachy raczej bez rudej.
Mazda 323f jest autkiem za małym więc nawet nie podchodziłem bliżej.
Alfa bardzo fajne autko, nie najlepiej wygląda środek ale to już mógłbym przeboleć, i była w dość przyzwoitej cenie-8700 1.9 jtd z niemiec, z kwitami od aso.
Była też beemka 3. Cena 8000, ale kłania się wymiana pompy wodnej lub paliwa-nie pamietam dokładnie.

Tak więc co raz bardziej przychylam się ku hondzie. Tylko teraz jak wygląda sprawa z blachami a w szczególności z częściami do niej?

Pozdrawiam
BLOCK43
Nowicjusz

15 Mar 2011, 19:35

Masz może jakiś link do tej Honda albo zdjęcia??Odnośnie części to nie ma problemu,ceny też nie przybolewają o zawrót głowy,co do blach to nie jestem pewien na 100% ale chyba maja w 90% ocynkowanie.
Barol
Awatar użytkownika

15 Mar 2011, 21:12

Nie mam linku do konkretnego modelu. Ale chodzi mi o tą wersję [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co powiecie jescze o carismie ?
BLOCK43
Nowicjusz