Samochód z Niemiec - problemy

12 Lip 2015, 10:12

Witam.

Kupiłem wczoraj samochód. Białe blachy z rejestracją Niemiecką. Zgodną z dowodem rejestracyjnym. Samochód tam został wyrejestrowany w Niemczech. Wykupione jest OC na 30 dni na handlarza od którego kupiłem.
Ale nie mam w papierach ani nigdzie kiedy był przegląd robiony. Chciałem poczekać 2 tygodnie i zapłace to wszystko z kolejnej wypłaty bo teraz wykosztowałem się na zakup samochodu. A potrzebuję jednak do pracy dojeżdżać.

Mam do zapłaty jeszcze NFOŚiGW 500zł. I opłaty przy przerejestrowaniu oczywiście czyli ok. 240zł.

Co mam obecnie zrobić? Iść do wydziału komunikacji i poprosić o tymczasowe tablice na 30 dni i w tym czasie sobie zrobić już przegląd, a po 2 tygodniach gdy zapłace to wszystko zrobić normalną rejestracje?
Ile czeka się na te tablice tymczasowe?

Czy mogę teraz tak jeździć?

Proszę o w miarę szybką odpowiedź gdyż dzisiaj muszę pokonać ok. 100km. Obecnie mam urlop i znów jestem zablokowany :/ bo nie wiem czy mogę jechać czy nie.
Nie dość, że moje plany urlopowe ze względu na zniszczenie samochodu nie z mojej winy zostały przesunięte to jeszcze teraz teraz to?

A i nie jestem właścicielem samochodu...mój tata jest. Czyli potrzebuje upoważnienie i Jego dowód osobisty.

Przy składaniu o tablice na 30 dni muszę tylko pokazać te dokumenty, które dostałem przy zakupie? Z tą zapłatą tych 500zł mogę poczekać?
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Gran Turismo 1999
    Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...
    Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...