Samochód z "pazurem" (min. 160KM) 28 tyś - 35 tyś.

24 Wrz 2015, 16:21

Witam!

Widziałem, że podobny temat już istnieje, ale w tym wypadku jest budżet troszkę inny...

Szukam samochodu jak określiłem to w nazwie tematu; Dosyć mocny (min. 160KM), najlepiej 4/5 drzwiowy sedan. Stawiam na jednostkę benzynową z LPG (dlaczego? O tym za chwilkę).

Samochód będzie mi służył do dojazdów do pracy (w jedną stronę 7-10 km) oraz na turystyczne wyjazdy. Szacuje roczny przebieg na 25/30 tyś. kilometrów, jednakże z uwagi na niewielką odległość do pracy obawiam się czy wybór diesla będzie dobrym rozwiązaniem, chociaż obecnie poruszam się Astrą GTC 1,9CDTI (150KM) i z autem podczas 1,5 roku (jakieś 30 tyś. zrobione) nic się nie dzieje.

Moim typem jest:
-BMW e90 2,5 (218KM) + LPG lub 320D (177KM)

Nie napisałem na podforum BMW, ponieważ jestem otwarty na wszelkie propozycje i chętnie podyskutuję.

Pozdrawiam! :)
Doro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra GTC
Silnik: 1,9 CDTI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

24 Wrz 2015, 18:16

bmw z dieslem 2,0d to nie bmw, a jak zestawimy to z R6 przed liftem to nie ma co się zastanawiać tylko szukać 325i (choć w tej cenie to trudne)

Ode mnie starsze wyglądem ale 2x trwalsze i nie odstające prowadzeniem (lepsze od e46) i komfortem IS 300 (wyciszenie) - niestety tylko automaty ale z możliwością ręcznej zmiany biegów (można zrobić odcinkę)
[link do oferty na Allegro wygasł] - forumowy
[link do oferty na Allegro wygasł]
W tej cenie kupisz super egzemplarz, a BMW trzeba się oszukać i jest drogie w serwisie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Wrz 2015, 00:46

Jak ma być coś z pazurem to może mercedes c klasa 320 218 km lub coś z dużo większym abażurem czyli c32 AMG 354 km tylko nie wiem jak z gazem u niego i myślę ze kupisz już przyzwoity egzemplarz za tą kasę :naughty:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM

25 Wrz 2015, 02:20

Hmm… Jeśli chodzi o Lexusa to mój wujek miał IS200 z 2003r. i powiem tak szczerze, że nie było czuć tych 150 koni, więc albo było coś z nim nie tak lub trzeba by było go mocno deptać żeby jechał. Martwi mnie to trochę, że ten Lexus jest starszy od mojego obecnego auta no i jeszcze ten automat daje troszkę do myślenia. Sądzę, tez że utrzymanie takiego wozu nie będzie kosztowne, bo auto faktycznie z tego co słyszałem to jest trwałe, choć jak coś się zepsuje to ostro szarpie po kieszeni.

Mercedes to trochę nie mój styl :/ Auta na pewno godne uwagi, ale jednak zbastuje.
Doro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2015, 02:48

Audi A4 B7 1,8T 163 KM
ewentualnie Golf VI 2,0 TDI CR 110 KM + chiptuning lub większe moce 140/170 KM
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2015, 09:58

A co powiesz na CLKa?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli boisz się kosztów utrzymania V8, to bierz 3.2 V6 to prosty silnik z lat 90., dobrze znoszący LPG.

Ewentualnie jakieś Volvo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...

25 Wrz 2015, 15:23

Audi A4 B7 1,8T 163 KM - Dobra opcja! Szkoda, że wersje z Quattro i dobrym wyposażeniem więcej kosztują :/

Golf VI - Boje się tego diesla 2,0TDI :?

CLK - Auto... :naughty: Ale ta moc połączona z pojemnością, aż mnie przeraża :o Chyba brak mi umiejętności do ogarnięcia takiej maszyny.

Słyszałem też pochlebne opinie o Renault Laguna 2,0T + LPG, że silnik ten dosyć dobrze współpracuje z gazem.

Ze swoich okolic (Dolny Śląsk) udało mi się tylko coś takiego znaleźć:
- [link do oferty na Olx wygasł]

- [link do oferty na Olx wygasł] - Mercedes mojego wujka, wiec kaszany by mi nie sprzedał.

- [link do oferty na Olx wygasł] - Ogłoszenie nie z mojego regionu, aczkolwiek auto chyba najbardziej trafione w moje upodobania. Może ktoś powie parę słów o tym autku? Zna ktoś?

Rzucił mi się jeszcze w oczy ten Lexus IS300 co kolega wyżej o nim wspomniał, lecz brak mi pewności w wyborze tego modelu.
Doro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2015, 15:30

Doro napisał(a):Boje się tego diesla 2,0TDI
Słusznie. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Wrz 2015, 16:59

Doro napisał(a):Rzucił mi się jeszcze w oczy ten Lexus IS300 co kolega wyżej o nim wspomniał, lecz brak mi pewności w wyborze tego modelu.

jak trafisz zadbanego to będziesz jeździł bezproblemowo i nie nudno jak jakimś Ałdi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2015, 18:01

Doro napisał(a):Golf VI - Boje się tego diesla 2,0TDI

Ja bym się nie bał, miliony aut z tymi silnikami tak jak 1,9 tdi..prędzej jak nie będziesz dbał padnie Tobie 1,9 tdi lub będą jakieś koszty mimo iż miliony aut z grupy VW wyjechały z taśm z tymi motorami niż 2,0 TDI jak będzie zadbany a Ty dalej będziesz dbał. Pamiętaj że te silniki są obecnie wszędzie w grupie VW od Golfa, Leonów, Superbów aż do takich Aut jak Q3 czy Tiguany.

Nie należy się też sugerować starą beznadziejną konstrukcją 2,0 TDI PD

Ale..jeśil nadal masz obiekcje nie musi być przecież Golf i z dieslem, ale ja bym szukał fajnego Audi A4 B7..1,8T 163 KM + dobry tuner wystroi to na ok 210 Koni i ok 300 nm i masz bardzo dynamiczne szybkie i zwinne auto.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2015, 18:36

Lovato34 napisał(a):Audi A4 B7..1,8T 163 KM + dobry tuner wystroi to na ok 210 Koni i ok 300 nm i masz bardzo dynamiczne szybkie i zwinne auto.

...i podsterowne czyt. mistrza prostej i dalej to będzie pospolite Audi :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Wrz 2015, 19:11

I własnie w Superbie kiedyś wywaliło wał bokiem, poszła skrzynia. Silnik na CR!!!!
Dwumasa już 2 razy wymieniana :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Wrz 2015, 21:45

Doro napisał(a):Sądzę, tez że utrzymanie takiego wozu nie będzie kosztowne, bo auto faktycznie z tego co słyszałem to jest trwałe, choć jak coś się zepsuje to ostro szarpie po kieszeni.

Obawiasz się szarpania po kieszeni przez ISa zastanawiasz się nad starymi dieslami...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

26 Wrz 2015, 05:26

Nie rozumiem? Wytypowane diesle są powyżej 2005 roku, to klasyfikuje je jako "stare"?
Doro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Wrz 2015, 09:22

Doro napisał(a):Nie rozumiem? Wytypowane diesle są powyżej 2005 roku, to klasyfikuje je jako "stare"?

To ja Ci wytłumaczę o co chodzi :D

Auta niemieckie tworzą aurę taniości i superanckości ale kupując diesla który ma np: 8lat możesz być pewien że w 3/4 przypadków nabite jest grubo ponad 300tyś.km. bo takie jest założenie przy zakupie ropniaka. Więc nawet jeżeli to jest uznana konstrukcja to może się coś popsuć a wtedy płacisz jak za lexusa tylko x2 szczególnie przy markach premium.
I uwierz mi że w przypadku diesla mityczna wymiana turbinki jest tylko cząstką napraw bo zazwyczaj jak już rozłoży się turbinka to poleci aktuatorek a za chwilę jeszcze inny zaworek i mechanicy zacierają rączki.

Ostatnio kolegę namawiałem na lexa rx 3,0 po 2003r silnik camry napęd pancerny, nawet kontaktowałem go z Panem co ma w domu dwa rx-y.
Kolega bał się Lexa bo mechanik powiedział że ceny gratów ble, ble, ble :D
Kupił x3 3,0d no i na urlopie wysypała się turbinka + detale wokół turbinki, w sumie prostacki temat tylko razem z holowankiem naprawa 6,5k... gdzie Pan od RXa przyznał że takiej kasy to przez 10lat nie wydał na swoje autko.

Dzida proponował Ci IS300 masz tam napęd na tył z opcjonalnym lsd, pancerną skrzynię z opcją zmiany biegów w kierownicy i jeździe do odcinki, silnik 2jz z vvti którego nie muszę Ci przedstawiać co do trwałości, bardzo precyzyjny ukł.kierowniczy, super wyciszenie z nagłośnieniem i co ciekawe jak chciałbyś wymienić poważne bolączki tego auta to tak naprawdę nie ma co...

No i jeszcze pojawia się jedna istotna sprawa dla kieszeni z którą nie ma co dyskutować to sprawdź ile kosztują is300 od 01r do 04r a zobacz co Ci zostanie w kieszeni z 30k przy ałdi a4 b7 porównując do starszych modeli np: b6.
Ostatnio był na alledrogo IS300 z o4r z przebiegiem około 100tyś.km. w 100% wyserwisowany za 26-27k do opłat 2,5k więc suma około 30k.

p.s

Jak chcesz to mogę Ci podesłać linki tematów gdzie właściciele Merców (tych lepszych Sclass) opisują ich taniość w porównaniu do również posiadanych Lexów LS...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota