Samochód z pojemnym bagażnikiem do 75k na fakturę

18 Kwi 2022, 12:14

Cześć,

Od paru dni szukam na różnych forach czego szukać w tym przedziale cenowym i potrzebuję porady, gdyż samemu nie potrafię się zdecydować ;) Obecnie posiadam Volvo S40 2.4 140KM i pod względem mocy jest mi wystarczający. Natomiast zdecydowanie nie mogę już wytrzymać z brakiem bagażnika.

Szukam samochodu do kupienia na fakturę VAT(brutto do 75k), który by spełniał przynajmniej poniższe wymagania:
- skrzynia automatyczna
- silnik benzynowy, moc >= 140KM
- raczej duży bagażnik (może być kombi ale jeśli będzie to auto z dużym bagażnikiem po złożeniu siedzeń to też jest ok) - chciałbym raz na jakiś czas móc jechać do IKEA i kupić coś bez martwienia się czy wejdzie. Do tego mam psa i jego rzeczy też sporo zajmują w kontekście podróży.
- bezawaryjność - nie chcę odwiedzać mechanika co miesiąc

Modele które rozważałem to:
- Seat Leon FR
- Mazda 3/6
- Kia Ceed
- Toyota Avensis

Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje - będę wdzięczny za wskazanie jakich silników i skrzyni automatycznych szukać tak by wygodnie i bezawaryjnie się jeździło.

Wesołych Świąt!
mpower123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra B
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

19 Kwi 2022, 09:29

Musisz szukać auta z nadwoziem kombi jak Ci zależy na dużym bagażniku. Patrząc na samochody które podałeś myślę że najlepiej sprawdzi się tu Mazda6 lub Toyota Avensis patrząc na pojemność przestrzeni bagażowej. W tym drugim masz automat CVT i nie wszystkim on pasuje więc warto się z nim zapoznać zanim będzie brał taki samochód przy kupnie pod uwagę.

Jeździsz więcej w trasy czy raczej głównie miasto?

Inne samochody ze sporymi bagażnikami odpowiadające Kii Ceed którą wymieniłeś to np. Octavia czy Auris oba mają po 600 litrów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2022, 10:52

Rokiko napisał(a):Musisz szukać auta z nadwoziem kombi jak Ci zależy na dużym bagażniku.

Porozmawiałem jeszcze ze znajomymi i obejrzałem sobie bagażnik Citroena C4 z 2016 roku. Okazuje się że po złożeniu siedzeń przestrzeń bagażowa jest naprawdę spora, także zasadniczo kombi nie jest jednak koniecznością. Może być to też hatchback z dobrą organizacją bagażnika, by szło złożyć łatwo siedzenia i zyskać miejsce w razie potrzeby.
Rokiko napisał(a):Jeździsz więcej w trasy czy raczej głównie miasto?

Ogólnie rzecz biorąc pracuję zdalnie, więc codziennych dojazdów do pracy po kilka km nie ma. Normalnie jadę na miasto 2-3 razy w tygodniu na miasto (5km w jedną stronę), a co 2-3 tygodnie robię trasę 150-250km w jedną stronę. Szukam nowego auta w sumie po to by móc zrobić czasami jakąś dłuższą trasę wakacyjną do 1000km w jedną stronę bez strachu że auto stanie w innym kraju. Nie przewiduję rocznie robić przebiegów większych niż 15000, raczej bliżej 10000.
Rokiko napisał(a):Inne samochody ze sporymi bagażnikami odpowiadające Kii Ceed którą wymieniłeś to np. Octavia czy Auris oba mają po 600 litrów.

Na Ocatvię patrzyłem, ale mam wrażenie że ceny Skody ostatnio poszły w górę nieproporcjonalnie do oferowanej wartości, dlatego też przestałem je uwzględniać w swoich poszukiwaniach. Co do Aurisa to opcja jak najbardziej otwarta - czy w tym przypadku jest inny automat niż w Avensis? Do tej pory jeździłem tylko na 2 automatach, w ww. Citroenie C4 i jeszcze w Fordzie Explorer z 2016 - oba były dla mnie wygodne. Pytanie też czy Auris jest w czymś wyraźnie lepszy niż Ceed?

Czy któreś z wymienionych wyżej aut wyróżnia się na tle innych na tyle by skupić uwagę na jego szukaniu?
mpower123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra B
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...