Samochód z Polski do Austrii

28 Sty 2012, 14:02

Witam.
Piszę do Pana/Pani w bardzo nietypowej sprawie...
Od kilku miesięcy mieszkam w Austrii. Chcę kupić od znajomych w Polsce auto. W internecie jest sporo informacji na temat kupna samochodu na zachodzie i rejestracji go w Polsce ale na odwrót niewiele. Zatem ruszyłem na podbój informacyjny do tutejszych instytucji i od każdej z nich usłyszałem co innego (za wyjątkiem jednego zdania: "samochód z Polski???" )

To co jest dla mnie jasne wygląda tak:
- 1 auto musi zostać oddane do dealera w Austrii, gdzie w ciągu paru dni zostanie wyrobiony "Typenschein" - jest to chyba dokument potwierdzający, że auto spełnia normy austriackie - koszt około 180 euro
- 2 trzeba zrobić przegląd techniczny - koszt około 50 euro
- 3 od dealera dostaje się dokument z którym idzie się do Finanzamtu (tutejszy fiskus) w celu ustalenia wartości auta oraz zapłaty podatku NOVA - w zależności od mocy, szkodliwości auta itd podatek waha się od 0 - 16% wartości auta
- po zapłaceniu nowa ubezpiecza się auto - podstawowe OC w Austrii kosztuje od kilkudziesięciu euro miesięcznie wzwyż. - średnio około 80 euro bez zniżek.
- zostaje jeszcze zarejestrowanie auta - około 180 euro.

Teraz to czego nie wiem:
Sprzeczne informacje o których wcześniej pisałem dotyczą głównie wyrejestrowania auta w Polsce.
Tu powiedziano mi, że przy wyrejestrowaniu auta będzie trzeba oddać tablice rej. i nie ma możliwości przyjechania tym autem do Austrii. Za to w polskim Urzędzie Komunikacji powiedziano mi, że do wyrejestrowania samochodu wystarczy tylko umowa kupna-sprzedaży a reszta dokumentów wędruje do kupującego razem z tablicami rejestracyjnymi.
Poza tym czy muszę dopełnić jeszcze jakieś formalności w Polsce?

Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Renomam
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1999

28 Sty 2012, 20:53

Renomam napisał(a): gdzie w ciągu paru dni zostanie wyrobiony "Typenschein" - jest to chyba dokument potwierdzający, że auto spełnia normy austriackie -

Myślę ze bardziej odpowiada to maszemu DR z większą ilościa danych tech.pojazdu...
Renomam napisał(a):. Za to w polskim Urzędzie Komunikacji powiedziano mi, że do wyrejestrowania samochodu wystarczy tylko umowa kupna-sprzedaży a reszta dokumentów wędruje do kupującego razem z tablicami rejestracyjnymi.

Tego nie jestem pewny...Być moze ze obowiązują te same reguły jak w przypadku sprzedazy pojazdu w Polsce.W końcu sa my przeciez jedną Europą... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Sty 2012, 18:49

Taka to jedna Europa, że lepiej nie mówić.
Za to biurokracja niczym się nie różni niż w Polsce. Grube pieniądze biorą i nic nie potrafią powiedzieć więcej niż jest napisane w internecie. Mam nadzieję, że na forum znajdzie się osoba, która przechodziła już podobną sytuację i coś doradzi.
Pozdrawiam
Renomam
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1999

21 Maj 2012, 22:15

Serwus,

Ale się "ucieszyłem", że ktoś ma podobną zagwozdkę do mnie, z małą różnicą, że ja wolałbym uniknąć rejestrowania samochodu w Austrii (to byłoby rozwiązanie ostateczne). Jestem skłonny zapłacić NOVę (jako porządny mieszkaniec) ale nie widzi mi się płacenie drakońskich stawek za ubezbieczenie. Póki co próbuję zebrać informacje jak to zrobić ale gdzie nie zapytam to dowiaduję się czegoś innego. A to zarejestrować samochód na współwłaściciela a to wyłącznie na osobę trzecią.... Jestem już totalnie skołowany a za tydzień jadę do Polski po samochód. I co tu zrobić?!
No cóż jutro znów spróbuję się czegoś dowiedzieć :cry:
Jeszcze raz, fajnie, że taki temat się pojawił bo to faktycznie "egzotyczne" przedsięwzięcie ten samochód z Polski.

Pozdrawiam
diamondjoe
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1996

28 Maj 2012, 11:10

Wyrejestrowanie samochodu z powodu wywozu za granicę
Przynosisz umowę kupna - sprzedaży, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu, tablice rejestracyjne
DR i KP zostaje unieważniony i oddany Tobie.
Wykupujesz tablice tymczasowe i pozwolenie czasowe
Adzik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001