Samochód z przesuwnymi drzwiami z tyłu w miarę kompaktowy

27 Lut 2023, 15:26

Z uwagi na ciasny parking i małe dziecko w foteliku rozglądam się za jakimś sensownym samochodem, który miałby przesuwne drzwi z tyłu.
Szukam czegoś, co byłoby dobrze wyposażone, praktyczne a jednocześnie w miarę kompaktowe. W tej chwili najsensowniejszy wydaje mi się Ford Grand C-Max, i tak naprawdę nie widzę dla niego sensownej alternatywy.

Jakieś propozycje? Szukam czegoś młodszego niż 2016 i najlepiej poniżej 80k PLN.
djentelman
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Lut 2023, 15:58

Dobrze by było sobie zrobić listę takich samochodów bo nie ma ich dużo na rynku i dopiero wtedy popatrzeć na za i przeciw.

Z samochodów z odsuwanymi tylnymi drzwiami oprócz Ford C-Max masz jeszcze takie modele np.
- Dacia Dokker,
- Fiat Doblo II,
- Ford B-Max (mniejszy brat C-Maxa),
- Peugeot Partner II,
- Citroen Berlingo II,
- Renault Kangoo II,
- Volkswagen Caddy III

W sumie tak na szybko z takich trochę mniejszych tylko takie przyszły mi do głowy. Warto by było jeszcze zastanowić się jaki silnik byś chciał w takim samochodzie, chodzi o benzynę lub diesla?
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 27 Lut 2023, 19:42, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lut 2023, 16:02

Celuję tylko w benzynę ewentualnie hybrydę. Raczej w coś rodzaju minivanów niż dostawczaków. Fajnie byłoby też z automatem.
djentelman
Nowicjusz

27 Lut 2023, 16:44

Sąsiad od jakiegoś czasu ujeżdża Peugeot Rifter, z jednej strony śmiesznie ten wóz ale i jest mega praktyczny. Tylko pewnie z benzyniakiem będzie problem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lut 2023, 16:48

Hybrydy jakoś nie kojarzę żeby miała takie udogodnienia :) (no jest Sienna ale to duży van i nie w tym budżecie) ewentualnie benzyna z gazem. Jest jeszcze Mazda 5 II ale one chyba były do 2015 roku.

djentelman napisał(a):Celuję tylko w benzynę ewentualnie hybrydę. Raczej w coś rodzaju minivanów niż dostawczaków. Fajnie byłoby też z automatem.
No to bardziej musiałbyś brać pod uwagę prawdziwego minivana jak Chrysler Town&Country, Toyota Sienna czy Honda Odyssey tyle że to nie ten rok w podanym budżecie :) tam byś miał drzwi przesuwne solnik benzynowy i automat. Przy takich mini minivanach musisz brać też pod uwagę coś co w innym wariancie może być i małym dostawczakiem bo tu będzie najłatwiej o drzwi przesuwne.
Tu masz np Opla Combo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale ten model chyba jest od 2019 roku.
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Lut 2023, 18:25

Zdaję sobie sprawę że może być ciężko. Generalnie Grand C-Max w wersji 5 osobowej to ideał, bo ma też spory bagażnik, ale tych jest mało na rynku w automacie. Dlatego rozglądam się za ewentualną alternatywą.
djentelman
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
    1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...

27 Lut 2023, 19:37

djentelman napisał(a):Dlatego rozglądam się za ewentualną alternatywą
Tu raczej nie ma alternatyw w benzynie i z automatem. Nawet B-Max'ów jest na otomoto tylko 6 sztuk w benzynie z automatem np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Ogólnie tak z ciekawości przyjrzałem się bliżej tematowi i generalnie nie masz alternatyw :( musisz zrezygnować z automatu to będziesz miał większe pole manewru lub wziąć pod uwagę diesla z automatem. Choć i tu i tu będzie ciężko coś znaleźć.

Znalazłem jeszcze Ford Tourneo Connect Grand 1.6 EcoBoost Titanium w benzynie i automacie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] no ale on według Twoich założeń już będzie pewnie za duży.

Jest jeszcze Mercedes Citan osobowy ale tam o benzynę ciężko nie mówiąc o automacie. Gabarytami by pewnie pasował, bagażnik większy niż w C-Max. Zerknij tu na przykładowe ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Chociaż... znalazłem jedną sztukę z automatem i dachem panoramicznym :mrgreen: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP