REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dzieni napisał(a):Na moje oko chyba tylko Laguna III 2.0T
Dzieni napisał(a):jakiś stary VAG 1.8T dają radę
Dzieni napisał(a):(polskie egzemplarze też, więc chyba nie cofane)
Dzieni napisał(a):- Podbić budżet do 25 i szukać nowocześniejszej benzyny z turbo.
Dzieni napisał(a):- Obniżyć trochę standard i budżet i polować na prostszego diesla, np. 1.9 TDI 130 KM.
Dzieni napisał(a):- Kupić diesla do 20 koła i zamrozić dodatkowe 5 na ewentualne naprawy.
zapomnij za 20k, żeby się trzymało kupy to 25+ a coś bardzo ładnego 30+
to jeszcze musiałbyś go znaleźć w dobrym stanie i nadwoziu, które spełni twoje wymagania, bardzo trudne jeśli nie niemożliwe
jedynym co różni kilkunastoletnie auto z pl salonu od sprowadzonego to zwykle nieporównywalnie większa ilość korozji od spodu w krajowym
I co tym zyskujesz? Taki silnik będzie miał dokładnie te same, drogie w naprawie podzespoły co diesel a przy okazji więcej spali
Pomyśl też o lagunie - kupisz taniej a też się nada.
Druga opcja to prosty, wolnossący benzyniak pod lpg
Dzieni napisał(a):A Laguna 2FL? Wygląda na bardzo dobry stosunek jakości do ceny, w dyszce można się zmieścić. Myślałem o 2.0T, 2.0 dCi i 1.9 dCi 130 KM (ten ostatni podobno został poprawiony w polifcie).
Dzieni napisał(a):Sugerujesz, że krajowe auta są też cofane/bite, czy chodzi po prostu o stan techniczny? Z cofaniem od 2014 chyba dość ciężko...?
Dzieni napisał(a):Wydaje mi się, że benzyna jest bardziej "future-proof" na wypadek gdyby:
- zaszła potrzeba jeżdżenia krótszych dystansów, a benzyna o mniejszej pojemności nagrzeje się szybciej
- diesel zacznie być banowany zagranicą -> masowy eksport aut do PL -> spadek wartości (to już się chyba dzieje w niektórych miastach...?)
- diesel zacznie być banowany w Polsce -> kompletna padaczka (ale to zbyt szybko nie nastąpi)
Dzieni napisał(a):Dodatkowo ostatnio mój kolega rzucił taką myślą, że dla niego auta za 25-30 tysięcy to optymalny budżet jeżeli chodzi o łatwość znalezienia atrakcyjnego auta w dobrym stanie, utratę wartości i nowoczesność (jeździ downsizingową Octavią 3). No i jeżeli faktycznie jest to tego warte, to mogę podbić budżet.
Dzieni napisał(a):- diesel zacznie być banowany zagranicą -> masowy eksport aut do PL -> spadek wartości (to już się chyba dzieje w niektórych miastach...?)
Dzieni napisał(a):- Podbić budżet do 25 i szukać nowocześniejszej benzyny z turbo.
przepaść, jak w przypadku serwisu tak i komfortu.Dzieni napisał(a):Dużo większe ryzyko serwisowe w porównaniu do Mondeo?
franccc napisał(a):Próbowałem kupić nawet w większym budżecie, powodzenia w wycieczkach po całym kraju w poszukiwaniu tej perełki