Samochód z większym prześwitem do gazu 25 tys

27 Lut 2021, 23:00

Witam ,szukam samochodu z większym prześwitem z racji tego ,że dojazd do mojego domu jest kiepski ,błoto ,dziury ,zwłaszcza wiosenno/jesienną porą roku. Dobrze jakby miało napęd na 4 koła. Napewno mmusi współpracować dobrze z LPG, moje roczne przebiegi będą tak max 10 tys.
Najbardziej wpadło mi w oko Subaru Outback 2.5 Benz ,na 3.0 za mało kasy raczej .
Macie może jakieś inne sugestie na jakie autka warto zwrócić uwagę ? Pozdrawiam
@edit
Główne informacje
1. Do 25 tys
2. Większy prześwit
3. Fajnie jakby było 4x4
4. Dobry silnik do gazu
5. Rok 2005+
Adiv
Nowicjusz

28 Lut 2021, 10:46

Outback ma pośredni wtrysk i gaz do niego założysz ale nie nazwałbym tego bezproblemową operacją. Silnik ma mechaniczną regulację luzu zaworowego (jak zresztą połowa aut na rynku) ale jak zapewne wiesz masz tam boxera a nie motor w standardowym układzie. Chcąc nie chcąc rosną przez to koszty serwisu bo do głupiego sprawdzenia/regulacji zaworów, które w aucie z normalną rzędówką kosztuje kilka stów w subaru trzeba opuszczać/wyciągać silnik :naughty: Także outback ogólnie spoko ale w lpg bym się chyba nie bawił, szczególnie przy tak małych przebiegach.

Poszukałbym xc70 (czy tam v70xc), masz silniki, które zniosą lpg bez problemów, jest większy prześwit, jest 4x4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pomyślałbym też nad dorzuceniem kilku tysiaków do budżetu i szukaniu II gen, która jest po prostu bardziej współczesna jeśli chodzi o design (bo jedynka to w sumie taki 2000r)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Lut 2021, 11:28

Ciężko o konkurencję, AWD Ci się przyda, ewentualnie forester. Podczas zakupu dopytaj o UPG czy było zrobione, zwróć uwagę czy nie ma wycieków, innych typowych bolączek w sumie nie ma. Dla LPG pamietaj o regulacji zaworów bo nie ma hydrauliki, 2.5 jest na pojedyńczym wałku a 3.0 był chyba na podwójnym gdzie wiekszosc wyjmuje silnik do przeprowadzenia tej operacji.
Mogłbys jeszcze rozwazyc Suzuki Grand Vitara, zwlaszcza jezeli mieszkasz dosyc daleko od miasta gdzie bedziesz mial ogarnietego mechanika od Subaru
Moze jeszcze Volvo XC70
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna