Samochód z Włoch gotowy do rejestracji?

05 Sty 2010, 12:44

Witam, coraz częściej spotyka się ogłoszenia pojazdów w komisach, które są gotowe do rejestracji czyli po opłatach akcyzy, US, przegląd tylko pozostaje wizyta w wydziale komunikacji.

I tutaj mam pytanie jakie dokumenty powinienem otrzymać od komisu żeby zarejestrować takie auto z Włoch bez problemów?

Co to jest faktura-marża? I jaka suma ma się na niej znajdować. Czy cała kwota czy tylko marża komisu.

Czy od komisu dostanę tylko fakturę marżę czy potrzebuje także umowę kupna-sprzedaży. Oczywiście musi tutaj figurować komis a nie włoski właściciel bo to podobno nielegalne.

Generalnie czy ktoś już kupował takie auto w komisie gotowe do rejestracji?
ugo
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

06 Sty 2010, 00:20

W takim przypadku dostajesz:
1. dowód rejestracyjny
2. certyfikat
3. faktura z komisu (komis sprzedawca, Ty kupujący)
4. badanie techniczne
5. tłumaczenia
6. opłata recyklingowa
7. zaświadczenie o zapłacie akcyzy
8. zaświadczenie o działalności gospodarczej komisu z wpisem handel pojazdami (kopia za zgodność),

Jak wygląda dowód rejestracyjny możesz zobaczyć tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Sty 2010, 12:34

Czytałem, że Włosi zabierają dowód rejestracyjny i tablice przy wyrejestrowaniu auta w Italii. A więc dowodu chyba nie będzie tak? Gdzie ma być adnotacja o wyrejestrowaniu auta we Włoszech?

Jeszcze jedna sprawa, czy nie będzie problemu gdy dostane umowę kupna sprzedaży na ostatniego właściciela z dowodu rejestr. a na karcie pojazdu będzie osoba która wyrejestrowała samochód czyli całkiem inna osoba niż w dowodzie. Czy wystarczy tylko faktura marża z komisu bez umowy?
ugo
Nowicjusz

06 Sty 2010, 22:35

Włosi zabierają tablice a na dowodzie rejestracyjnym przybijają pieczątkę o wyrejestrowaniu.

Wystarczy faktura marża z komisu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

07 Sty 2010, 00:52

OK, wszystko jasne. Dzięki :wink:

[ Dodano: Czw Sty 07, 2010 12:38 ]
Jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z zostawieniem pojazdu w komisie w rozliczeniu?

Ostatnio tak zrobiłem i z papierów wynika, że komis wziął mój samochód w rozliczeniu ale wziął go na zasadzie komisu na szczęście nie miałem potem kłopotów. Ostatnio przeczytałem, że to nie najlepszy sposób bo komis może domagać się naprawienia usterek w pojeździ pod pretekstem wykrycia wad ukrytych oraz dalszego opłacania OC pojazdu gdyby pojazd nie został sprzedany w krótkim czasie. Ekstremalna sytuacja to taka, że komis mimo, że wziął pojazd w rozliczeniu może mi go zwrócić i ja wtedy muszę oddać pieniądze mimo, że wziąłem już inny samochód z tego komisu za dopłatą.

Jak jest najbezpieczniej przy zostawianiu auta w rozliczeniu? Spisać normalną umowę kupna-sprzedaży z komisem?
ugo
Nowicjusz

07 Sty 2010, 15:51

Zacznij od przeczytania umowy związanej z oddaniem auta w rozliczeniu.
Tam powinny być opisane wszystkie warunki, obowiązki stron...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

12 Sty 2010, 23:53

Jak sprawdzić pochodzenie auta z Włoch czy nie jest kradzione? Na Policji?
ugo
Nowicjusz

13 Sty 2010, 23:43

na Policji na pewno.
Najpierw zadzwoń i zapytaj na jakiej podstawie Ci sprawdzą - jakie dokumenty trzeba ze sobą mieć, może wystarczy sam nr VIN?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz