Witam jakie są czynności ??

13 Sty 2010, 09:41

Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem a mianowicie kupiłem Mercedesa ml i sprowadzonego z Belgii od gościa w Polsce i spisałem umowę na właścicielkę z Belgii gość powiedział mi ze jak coś to ja sobie sprowadziłem auto myślę że tu nie będzie problemu ale rzekomo w jakim czasie muszę po opłacać te auto gość dał mi umowę żebym sobie wpisał date kiedy tam chce. wiec tak na umowie mam wpisane 2600euro to około 10000tyś zł a wartość tego auta jest 3 razy tyle. auto instalacje gazową w której sie za kilka dzi kaczy atest jakie kroki po kolei mam robić żeby go zarejestrować dodam że chciał bym to zrobic jak najtańszym kosztem jestem wstanie rozebrac auto i ile mniej wiecej mnie to bedzie kosztow

Mercedes ML 2,3 silnik 150 koni rok prod 99
gracus85
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: oświęcim

13 Sty 2010, 22:54

Autor tego wątku też kupił samochód od "Belga" i była już u niego Policja....
https://www.forumsamochodowe.pl/duzy-problem-vt27478.htm

Mam nadzieję, że u Ciebie tak źle nie będzie.

1. Masz 14 dni od daty przyjechania do Polski na zgłoszenie się do urzędu celnego i zapłacenie akcyzy. [link wygasł]
2. Do tego załatwiasz urząd skarbowy - VAT-24,
3. tłumaczenia przysięgłe
4. badanie techniczne
5. recykling
6. rejestracja samochodu
7. oc

Tu możesz wyliczyć akcyzę i wypełnić i wydrukować wszystkie wymagane wyżej dokumenty
[link wygasł]

Obniżka akcyzy jest możliwa, jak Twoje auto w rzeczywistości ma inną wartość niż rynkowa. To ustala rzeczoznawca, robi Ci pisemną opinię, którą dołączasz do dokumentów składanych w celnym.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Systemy zautomatyzowanej jazdy - bezpieczeństwo na drogach
    Kiedy myślimy o samochodach przyszłości, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl koncepty o śmiałych liniach czy napędzie wodorowym. Tak naprawdę jednak najbliższą, ważną zmianą w motoryzacji będzie masowe pojawienie ...