Samochód z wysokim podwoziem dla kobiety.

15 Gru 2019, 14:06

Witam serdecznie, mam ogromną prośbę o doradztwo w kwestii samochodu. Chciałam zaznaczyć, że jestem zupełnie zielona w tym temacie i potrzebuje jakichkolwiek rad w kwestii modelow czy marek. Do tej pory jeździłam samochodem, który dostałam w "spadku" -oplem combo na diesel. Obecnie myślę o czymś na gaz. Zależy mi żeby auto było ekonomiczne. Kilka osób proponuje mi golfa, jednak ten samochód wydaje mi się mało bezpieczny ze względu na drobne gabaryty, poza tym chciałabym coś z wysokim podwoziem, ponieważ często muszę parkować na wyboistym placu. Budżet do 15 tys. Jakie modele moglibyście mi polecić?
Wea
Nowicjusz

16 Gru 2019, 11:38

Wea napisał(a):Obecnie myślę o czymś na gaz. Zależy mi żeby auto było ekonomiczne
Musisz wiedzieć że szukając wyższego samochodu będzie to crossower lub suv a one do tanich w eksploatacji nie należą szczególnie te drugie bo pierwszych w cenie w której szukasz będzie jak na lekarstwo. Ja bym tu się skupił na kupnie samochodu który będzie ekonomiczny. Przy mniejszych samochodach rozstaw osi jest mały i całkiem nieźle sobie radzą nawet na nierównych drogach.

Z typowo wyższych można zobaczyć Hyundai Tuscon, Subaru Forester.

Wea napisał(a):Kilka osób proponuje mi golfa, jednak ten samochód wydaje mi się mało bezpieczny ze względu na drobne gabaryty
Golf nie jest drobnych gabarytów :) zobacz sobie np. taką Skodę Citigo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] moim zdaniem tu można tak powiedzieć :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Gru 2019, 13:42

SUV w tym budżecie to raczej chybiony pomysł, jeżeli nie jeździsz w naprawdę kiepskim terenie. Bezpieczeństwo też jest często złudne w tego typu samochodach - masz chociażby większe ryzyko dachowania.
Bezpieczne auto za 15 tys.to takie, które nie jest przerdzewiałe, ma sprawny ABS, poduszki powietrzne na miejscu (a nie zaślepki). Wiadomo też, że biorąc pod uwagę auta z tego samego okresu to większe będzie bezpieczniejsze.
Jeśli chodzi zaś o prześwit to są zwykłe auta sprzed 15 lat, które mają taki sam prześwit jak dzisiaj crossovery. Chociażby Astra H miała 17,3cm prześwitu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Gru 2019, 00:05

Dziękuję za cenne wskazówki. Przemyślałam ten temat i stwierdziłam, że mogę zwiększyć budżet do trochę ponad 20 tys oraz, że faktycznie suvy i crossovery jednak odpadają, tymbardziej jeśli możliwość dachowania wzrasta ponieważ ostatnio jedno zaliczyłam, więc kolejnym podziękuje. Obecnie najbardziej mi zależy aby samochód był ekonomiczny. Myślę o wstawienie gazu na własną rękę, z moich wyliczeń wynika, że koszt montażu zwróciłby mi się po nawet roku. Z tego co jednak słyszałam to nie każdy silnik nadaje się pod gaz więc ważne aby marka czy też model samochodu był odpowiedni do takiego przeznaczenia. Kolejne wytyczne to bezpieczeństwo, tzn "twarde blachy" i niska awaryjność. Z moich zachcianek doszła jeszcze podgrzewana przednia szyba. Według tych kryteriów nadal wszyscy (już 4 osoby z którymi rozmawiałam) polecają golfa. Nie znam się na tym i zastanawia mnie skąd takie uwielbienie do tego modelu. Osoby, które pytam o jakieś konkrety raczej nie są mi w stanie ich przedstawić, raczej kierują się ogolnikami. Mam nadzieję, że osoby te nie kierują się po prostu wyglądem gdyż jest to prawa drugorzedna, poza tym akurat wygląd golfa zupełnie nie jest w moim guście, aczkolwiek jeśli w tym przedziale cenowym byłoby to najlepsze auto to faktycznie się na nie zdecyduję.
Wea
Nowicjusz

17 Gru 2019, 00:33

Przeglądam od jakiegoś czasu oferty i muszę przyznać że poważnym kandydatem jest hyundai i20 lub i30. Czy jest to dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę moje kryteria? Niektóre artykuły dotyczące montażu gazu pod te modele nawzajem sobie przeczą...
Wea
Nowicjusz

17 Gru 2019, 11:18

Najbardziej bezproblemowe auta pod LPG w tym budżecie to:
Ford Focus MK2 1.6/2.0
Opel Astra H 1.4/1.8 125KM
VW Golf V 1.6 MPI
Renault Megane III 1.6
Seat Leon II 1.6 MPI
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...

17 Gru 2019, 11:43

Wcześniej właśnie rozglądałam się za Fordem Focusem, w ofercie sprzedażowej te modele najczęściej miały gaz. Później zaczęłam szukać jakichś artykułów na ten temat i w kilku z nich Ford Focus był odradzany pod LPG. To samo dotyczyło hyundai tylko, że w tylko jeden artykule LPG było odradzane i to konkretnie do i30 z silnikiem 1,4. Naprawdę gubię się w tym, tymbardziej jeśli odbieram sprzeczne informacje. Hyundai dosyć dobrze wypadł w testach zderzen i rankingu awaryjności i bezawaryjności, stąd też pomysł na właśnie ten samochód. Z drugiej strony z Fordem Focusem byłoby mi łatwiej ponieważ jest większy wybor, podgrzewana szyba to chyba w tym samochodzie standard.
Wea
Nowicjusz

17 Gru 2019, 11:54

Z gazem bywa różnie w używanych autach, najlepiej kupić auto bez gazu i zlecić założenie w renomowanym zakładzie na markowych podzespołach.
Hyundai jest ok, do gazu rzeczywiście lepiej wyjdzie 1.6, korozja występuje tam głównie na elementach zawieszenia, co może być mega upierdliwe dla mechanika, gdy będzie trzeba coś wymieniać. Ford wypadnie trochę lepiej pod tym względem, zwłaszcza polift.
Z rdzą nie ma problemu Volvo S40/V50 - poza tym konstrukcyjnie to praktycznie to samo co Focus, ale tylko w nadwoziu sedan lub kombi, więc nie wiem czy Ci podpasuje.
Ossy
Forumowicz VIP