Samochód za 13-14k? Może... Scenic mk2 1.9dci?

26 Sty 2014, 22:05

Witajcie!

Nadszedł czas na zmianę samochodu. Kwota którą mogą przeznaczyć to 13 tysięcy złotych, jeśli będzie warto to mogę dać 14 tysięcy, chociaż wątpię czy ten tysiąc poszerzy moje możliwości.
No, ale do rzeczy. Przesiadam się z małego samochodu coupe, który pali jak smok. Daje on fajne wrażenia z jazdy, jednak coraz częściej okazuje się, że jest on zwyczajnie niepraktyczny. Z tyłu miejsca jest tyle, co kot napłakał, wejdzie tam tylko dziecko, bo mój fotel musi być dość znacznie odsunięty ze względu na mój wzrost (195cm).

Teraz poszukuję czegoś, czym bez problemu w cztery dorosłe osoby będę w stanie pojechać na wakacje, albo do innego miasta w weekend. Zależy mi na tym, żeby samochód był wygodny, funkcjonalny i spalał rozsądne ilości paliwa. Mógłby być to diesel lub benzyna z gazem.

Bardzo podoba mi się scenic drugiej generacji, widziałem na allegro, że za 13-14k spokojnie kupię dość bogato wyposażony egzemplarz z 2004 roku z silnikiem 1.9dCi, który cieszy się wysoką kulturą pracy oraz niskim spalaniem. Samochód ten odpowiada mi też gabarytowo, jego stylistyka jest dodatkowym atutem. Jednak przerażają mnie negatywne opinie na temat tego samochodu. Widzę, że zdania na jego temat są dość znacznie podzielone - są tacy, którzy twierdzą, że jeżdżą któryś rok praktycznie bez większych awarii, natomiast niektórzy piszą, że w rok wpakowali w remont samochodu nawet 10tys zł. Boję się więc, że kupię felerny egzemplarz, który więcej będzie stał niż jeździł, a dodatkowo zrujnuje mnie finansowo.

Myślałem też nad Meganką w hatchbacku lub kombi - tzw żelazka z silnikiem 1.5dCi, ale to praktycznie to samo co scenic, więc wątpliwości pozostają te same- jednak podoba mi się też stylistyka tego auta. Mój znajomy ma Clio mk3 z silnikiem 1.5dCi i bardzo sobie to autko chwali, ale w internecie nie brak negatywnych opinii na ich temat.

Kolejnym samochodem który wzbudził moje zainteresowanie jest VW Passat b5fl sedan z silnikiem 1.9tdi. Jest wg mnie dużo ładniejszy od b5 sprzed liftu. Myślę że za 13k da się znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz. Wprawdzie wnętrze nie jest już tak ciekawe jak u wyżej wymienionych konkurentów, ale passaty cieszą się u nas dość dobrą opinią, więc może warto? Mam świadomość, że tak stary passat może mieć nawet 500 tys przebiegu, lub więcej...

Następne autko które mi się podoba i mieści się w wyznaczonym przeze mnie budżecie jest BMW E39 w sedanie - czyli piąta seria - z silnikiem 520D (czyli interesują mnie poliftingowe egzemplarze). Cenię sobie komfort jazdy, który oferuje ten samochód - mam czasem możliwość pojeździć E39 sprzed liftu z silnikiem 2.5TDS i myślę że to fajne autko.

Będę wam bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, jakie auto kupić ? Czy wybić sobie z głowy renówki, mimo że mi się podobają, czy może warto ryzykować? A może wybrać coś zupełnie innego, czego tutaj nie wymieniłem? Z góry dzięki!

PS. Dodam jeszcze, że samochodów ma mi posłużyć przynajmniej rok, może półtora. Miło byłoby, gdybym w tym czasie nie włożył w niego kolejnych 13tu tysięcy w serwis :)
visqn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW
Silnik: 320D 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2014, 22:27

Co do e39 to raczej nie namawiał bym na diesla 2.0 tego 136KM. Nie jest to udana jednostka.
Gdybyś dołożył trochę grosza mógł byś się rozglądać za dieselkiem 3.0 to zdecydowanie jeden z najbardziej udanych diesli BMW a jak przyśpiesza... :mrgreen:
Jak już koniecznie diesel w Twoim budżecie to mimo różnych opinii polecam Ci 2.5, tego starego 143KM. Bywa różnie z uszczelką pod głowicą, mówią, że lubi się przegrzewać itp. Jednak miałem ten silnik i szczerze polecam. Wysoka kultura pracy jak przystało na 6 cylindrowego diesla, w razie usterki koszt naprawy nie wpędzi Cię w tarapaty finansowe.
Warto też zastanowić się nad wersją benzynową od 2.0 w górę + LPG. Tańsze w utrzymaniu w stosunku do diesla.

Pomyśl jeszcze nad mitsubishi galantem w kombi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

26 Sty 2014, 22:40

kirin88 - niestety nie mam na tą chwilę możliwości dołożyć więcej, żeby kupić 530D, chociaż wiem że to dobre silniki. Rozumiem, że silniki benzynowe z LPG to tańszy serwis, ale teraz wychodzę z założenia, że 520i 150KM to i tak sporo spali, bo w końcu R6, a zanim się przełączy na gaz zimą, to na krótkich odcinkach i tak zje dość sporo z portfela. Wiem, bo mam teraz 2.5 benzynke plus gaz i teraz, gdy za oknem zimno to pokonywanie krótkich odcinków w mieście jest kosztowne, dlatego postanowiłem że kolejne auto to będzie albo diesel, albo benzyna, ale najlepiej mniejsza niż 2.0 z LPG. :?
Galant kombi raczej odpala ze względu na wygląd który nie do końca mi odpowiada. Ogólnie nie jestem zwolennikiem aut kombi - nawet gdy myślałem nad passatem b5fl i właśnie e39 to cały czas myślę o sedanach.
visqn
Nowicjusz

26 Sty 2014, 22:51

Powiem tak. Scenic. Znam czterech właścicieli. Dwóch z nich sobie chwali, trzeci miał auto po policji z przebiegiem ponad 400 k km i tez nie było problemu. Czwarty w pół roku wpakował w samochod 7 tysięcy. Scenic moim zdaniem to loteria. Megane jest ok. Passat będzie z lat 2000- max 2002 jak sie uda. O BMW już wiesz :) Widzę ze jeździsz Fordem. Polecę Ci Mondeo Mk3 przedlift z silnikiem diesla TDDI. Ceny dobrych egzemplarzy to min. 10k. Następnym autem jakie Ci polecę będzie Vectra C 1.8 z gazem. Dobre auto i silnik znakomity pod gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sty 2014, 22:59

kon146 -
scenic loteria - pewnie tak. Ale mówisz, że meganka okej - ale to nie jest to samo, co scenic tylko w innej budzie? Więc wtedy też ryzyko?
Passat z 2002 roku za 14k dał by się znaleźć w dość znośnym stanie według mnie, pytanie czy warto.
Jeżdżę fordem, ale nie jest zbytnio zadowolony, bo choć komfort dość okej, to rdza jest wszechobecna, co trochę zraziło mnie do tej marki.
Vectra C mi się podoba, szczególnie w wersji hatchback, pytanie czy za 14tys da się znaleźć taką z silnikiem 1.8...
visqn
Nowicjusz

26 Sty 2014, 23:16

Scenic jest spokrewniony z Megane ale ma więcej elektroniki.. która może się popsuć. Passat- właśnie ogłoszenia są i nie mówię że nie znajdzie ale połowa z tych egzemplarzy jest złożona z trzech. Mondeo- fakt rdza ale jeżeli znajdziesz ładny egzemplarz i zakonserwujesz to rdzy nie będzie :) Vectre znajdziesz z początku produkcji. Rocznik 2002-2003 jak dobrze pójdzie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
    Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...

26 Sty 2014, 23:23

ch...a, jakoś tak się napaliłem na tego scenica, bo bogate wyposazenie, ładny wygląd i cena niska jak na ten rok produkcji. A może Megane 1.6 + LPG? Bo moze skoro te dCi są awaryjne, to może warto kupić coś w benzynie? Może Scenica 1.6 16v+LPG?
Vectry to bardzo fajne auta, podobają mi się, ale przejrzałem ogłoszenia i wyszło na to, że za 14tys to będę miał egzemplarz z pierwszego roku produkcji z beznadziejnym wyposażeniem i raczej mało zadbany, bo te 14k to taka granica od której w ogóle zaczynają się jeżdżące Vectry C. Gdybym tak miał 17-18k to pewnie byłoby dużo łatwiej.
visqn
Nowicjusz