Samochód za 50-70 tyś

25 Sie 2019, 09:30

Raziel
Nie pije tu do Ciebie bo akurat wiem ze jesli mowa o tfsi to polecasz te z niskimi przebiegami i manualna skrzynia. Wtedy ryzyko awarii jest raczej niewielkie. Ale jest tu pewien osobnik (szkodnik) ktory poleca tez tfsi z przebiegami 200tys+ i dsg, a przy takich przebiegach silnik i skrzynia sa juz zwykle smietnikiem, bo przejechana zostala ilosc kilometrow, na jaka zostaly obliczone.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Sie 2019, 09:39

Zgadza sie uzywane dsg to jeszcze bardziej tykajaca bomba niz malolitrazowe tsi, sam w kregu znajomych znam przypadki powaznej awarii ponizej przebiegu 100tys
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

25 Sie 2019, 12:41

Proponuje co niektórym przesiąść się na komunikację miejską :ok: Wystarczy bilet miesięczny i już albo auta na minuty, wypożyczalnie, po co kupować auta używane w których części się zużywają i wymagają napraw i wymian? Szkoda czasu i zabawy, MPK, PKS wciąż czekają na podróżnych.

P.S. 2 tyg temu miałem okazje jechac Superbem 2,0 tdi z DSG, 9 letnim i skrzynka chodziła jak marzenia, także tyle mam do powiedzenia w kontekście trwałości dsg itp.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

25 Sie 2019, 12:53

Pionek napisał(a):P.S. 2 tyg temu miałem okazje jechac Superbem 2,0 tdi z DSG, 9 letnim i skrzynka chodziła jak marzenia, także tyle mam do powiedzenia w kontekście trwałości dsg itp.

Pionek, ale tam siedzi DSG z mokrymi sprzęgłami (DQ250), która jest dużo trwalsza niż DQ200 z suchymi. Nie udawaj ignoranta, który nie odróżnia tych skrzyń. Wszystkie auta VAG-a z momentem obrotowym do 250Nm mają tę najgorszą skrzynię DQ200.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Sie 2019, 12:59

Ale po czym wnosisz o jakiej skrzyni rozmawiamy? ja mówię ogólnie, polecałem jeśli już kiedykolwiek np Golfa V GTi z DSG i tam na pewno nie jest skrzynia sucha, więc po co ta dyskusja?
Ja tylko odpowiadam na brednie że dsg się zawsze sypie.
Pionek
Stały forumowicz

25 Sie 2019, 13:09

Ja się skupiam na konkretach, tzn. jaka wersja skrzyni i wersja silnika jest trwalsza. DQ250, zwłaszcza eksploatowane w trasie wytrzyma dużo dłużej od DQ200, ale kiedyś przyjdzie pora na wymianę sprzęgieł i dwumasy, co jest dość drogim zabiegiem. Tu jest bardzo fajny artykuł o skrzyniach DSG:
https://spidersweb.pl/autoblog/skrzynia ... ie-opinie/

Krótko mówiąc - benzyniaki VAG są dobre nowe i do przebiegu około 100-150 tys. km - jeśli ktoś rozważa leasing i wymiana na nowe auto po tym przebiegu to jest to dobra opcja.
Jeśli ktoś szuka auta z drugiej ręki z przebiegiem 100 tys.+ to lepiej sobie darować. Diesle CR są natomiast ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

25 Sie 2019, 14:05

Raziel11 napisał(a):Problem nie dotyczy tylko grupy vag.
Rekordowo duzej mocy z litra tez nie wyciska vag. Pug 308gti 272km z 1.6, a45 amg 400 z 2 litrow.

Pominę aś bo często mają dziwne te artykuły ale zastanawiam się co Ty pleciesz za głupoty... małe silniki były i będą. Więc wysil się troszkę i użyj wiki to może się dowiesz że pojemności do 2,0 były bardzo popularne a moce z nich wycisakane były w wielu przypadkach o większe niż w dzisiejszych konstrukcjach. Więc problem nie leży w małej pojemności i dużej mocy tylko w [...]. A Twój problem leży w tym że jesteś totalnie zamknięty na motoryzacje, widzisz ją z perspektywy dwóch aut które serwisujesz w aso i nic więcej.
Więc nie powtarzaj tych obiegowych sloganów bo są śmieszne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

25 Sie 2019, 16:42

Chociaz jesli chodzi o sliniki benzynowe to bmw intensywnie pracuje zeby dorownac "poziomem" do tsi, a nawet je pokonac. Wezmy takie 2.0t, np n20, ktore po 50-70 tys km potrafia sie zatrzec. I nie sa to odosobnione przypadki bo jak sie przeglada ogloszenia to srednio co 5ty benzyniak jest po wymianie silnika. Az boli co sie stalo z ta marka, gdzie jest ta trwalosc i legenda np e39 r6.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Rok produkcji: 2009

25 Sie 2019, 17:56

Raziel11 napisał(a):Problem nie dotyczy tylko grupy vag.

Obawiam się, że jednak główne aut z grupy VW AG.
aGradory

25 Sie 2019, 18:54

duzy90 napisał(a):gdzie jest ta trwalosc i legenda np e39 r6.

Tu można by polemizować nad użyciem słowa legendarne r6 i to w e39 :ok:
Ostatnio robiłem z bmkowcem ale takim ostrym i dla niego koniec bmw właśnie zaczął się od e39 teraz nazywa to agonią :D
I żeby nie było kolo ma kolekcje bmw i warsztat ukierunkowany na tą markę.

Gradory napisał(a):Obawiam się, że jednak główne aut z grupy VW AG

Ale widzę że niektórzy są za młodzi żeby pamiętać stare czasy vw dokonania benzyn w porównaniu do konkurencji. I gdyby nie strzał z 1,9tdi to byłaby bieda...
Co ciekawe 25lat temu wieśvagenowcy uskuteczniali ten sam farmazon.
W 94r jak kupiłem swoją pierwszą rollkę e10 1,4 16v dohc mpi z elektrycznym szyberdachem to kolega od golfa 2 1,8 uśmiał się bo silnik zaraz mi się rozleci taki mały i wyżyłowany, 16v wysoko kręci tylko na tor, a elektryka nie potrzebna bo się zepsuje :ok:

I tak jest do dzisiaj .... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

25 Sie 2019, 19:19

Raziel11 napisał(a):Pug 308gti 272km z 1.6
akurat cały silnik jest zakuty, więc nie taka lipa.

Apeluję do wszystkich o rozsądek, robicie off top
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2019, 19:24

mike napisał(a):Apeluję do wszystkich o rozsądek, robicie off top

Ciekawe akurat dlaczego tym razem połowa użytkowników nie została zbanowana do połowy września, przypadek (?) :roll:
Ostatnio edytowany przez Pionek, 25 Sie 2019, 19:26, edytowano w sumie 1 raz
Pionek
Stały forumowicz

25 Sie 2019, 19:25

szybki napisał(a):Ale widzę że niektórzy są za młodzi żeby pamiętać stare czasy vw dokonania benzyn w porównaniu do konkurencji. I gdyby nie strzał z 1,9tdi to byłaby bieda...

Na czymś VW zbudował swoją legendę trwałości i bezawaryjności. Jeździłem teraz latem (w czasie urlopu i nie tylko) rowerem po wsiach i widziałem trochę golfów II i passatów B4. Ciekawe, ile współczesnych TSI będzie wciąż na drogach za 25 lat.
aGradory

25 Sie 2019, 19:46

Pionek napisał(a):Ciekawe akurat dlaczego tym razem połowa użytkowników nie została zbanowana
bo na razie ostrzegam i nie wszyscy jak pewna recytywa zasługują :ok:

Gradory masz coś jeszcze do powiedzenia?
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Sie 2019, 19:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

27 Sie 2019, 17:21

Wracając do tematu podobno Kia nie daję zbyt dużych rabatów nie kupował ktoś ostatnio Ceeda, albo może ktoś wie za ile realnie można kupić samochód, który w cenniku kosztuje 73 tyś ?
JohnLocke
Nowicjusz