REKLAMA
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem dla siebie w granicach takich jak podane w temacie. Przebieg roczny w moim przypadku szacuje, że będzie niewielki (około 2000 km w mieście + 5000 km w trasie). Wymagania, które chciałbym, żeby spełniało auto są następujące:
1) Paliwo - benzyna (nie zamierzam zakładać lpg)
2) Wielkość - raczej celuje w segment C. Obecnie jeżdżę Peugeotem 206 i chciałbym coś trochę większego.
3) Silnik - moc jaka mnie interesuję to ok. 90-120KM. Raczej nie lubię sportowej jazdy, ale obecnie mam 60KM i to za mało.
4) Spalanie - rozsądne, czyli około 6-7 litrów w trasie i 8-9 w mieście
5) Wyposażenie - klimatyzacja, elektryczne szyby, wspomaganie to podstawa. Ale dodatkowe udogodnienia byłyby mile widziane. Poza tym chciałbym, żeby auto wyglądało estetycznie (nie oczekuję luksusów, ale chciałbym uniknąć tanich plastików we wnętrzu).
6) Rocznik - co najmniej 2001 - w tym wieku mam obecny samochód i nie chcę kupować niczego starszego
Jak na razie zainteresował mnie Ford Focus mk1, ale czytałem że ma problemy z korozją, czego chciałbym uniknąć. Czy egzemplarze tego focusa z górnej półki cenowej mogą mieć te problemy?
Ponadto podobają mi się Opel Astra III, Focus mk2, Mazda 3, ale chyba w moim budżecie te samochody byłyby dość wyeksploatowane. Czy mam rację?
Liczę się z tym, że samochód może nie spełnić wszystkich moich wymagań
Z góry dzięki za pomoc.