Samochód za ok. 10.000 zł i/lub 15.000 zł

02 Sty 2010, 01:33

Witam :)

Z góry dziękuję za pomoc każdego na tym forum. Tematy o zakupach samochodów przeglądam w internecie już od długiego czasu, jednak przy tak dużej dozie informacji dostałem lekkiego zawirowania. Dodam, że jestem laikiem motoryzacyjnym i dlatego ogromnie proszę o porady i sugestie.

Szukam samochodu za 10.000 lub 15.000 (wszystko zależy od finalnej kwoty, którą będę miał)

Wymagania co do samochodu:

- proszę o propozycję samochodów z kwot (10k i 15k)
- ekonomiczny
- niezbyt duży silnik, (muszę go zarejestrować na siebie, nie mam jeszcze 25 lat, pierwszy samochód na mnie więc nie chcę zginąć przez opłaty) wszelkie 2.0 i 2.5 odpadają :P
- o niskim statystycznie poziomie awaryjności
- w miarę zrywny (choć nie szukam demona prędkości)
- z klimatyzacją
- choć wiem, że kwota 10k lub 15k to niezbyt dużo, to jednak chciałbym by samochód mi się choć trochę podobał (w sensie - w miarę nowoczesne nadwozie)

- dodatkowo: samochód będę kupować wiosną, ale już teraz się rozglądam; jako, że jestem laikiem to auto wybierać będę z zaprzyjaźnionym mechanikiem (mi wcisnęliby wszystko), Was drodzy Forumowicze proszę o podpowiedzi w kwestii roczników, wersji i modeli samochodów.

Jeszcze raz dziękuję za każdy głos w moim temacie.
marco_polo
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

02 Sty 2010, 18:07

marco_polo napisał(a):Szukam samochodu za 10.000 lub 15.000 (wszystko zależy od finalnej kwoty, którą będę miał)

Szkoda, że tak naprawdę nie wiemy w jakiej kwocie Ci doradzać. Powinieneś się określić. Poza tym, 15 tysięcy złotych to kwota jaką możesz przeznaczyć na całość samochodu? Tzn - rejestracja, ubezpieczenie, wymiana rozrządu i tym podobne sprawy? Jeśli tak, trzeba szukać czegoś do max 13 tysięcy. Zwolennicy koreańskiej motoryzacji z całą pewnością doradzą Ci Lanosa :roll:

Do dziś w mojej rodzinie jest VW Polo. Co prawda auto jest z roku 96, ale ma przebieg 330 tysięcy km ( a kiedy był kupowany miał niespełna 100 tysięcy ), więc z czystym sumieniem mogę Ci polecić właśnie takie autko. W tej kwocie możesz znaleźć coś w tym stylu :

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ewentualnie możesz poszukać w Niemczech jakiegoś diesla. Opłaty są stosunkowo niskie, części jest pełno, a stylistyka auta, choć nie rzuca na kolana, to jednak jest strawna.

Jeśli już jesteśmy przy niemieckiej motoryzacji, możesz poszukać zadbanego egzemplarza Golfa IV. Oczywiście, w tej kwocie trafić można co najwyżej na ( zadbane ) modele z początku produkcji.
Rozumiem, że auto będziesz ubezpieczał na siebie? Jeśli tak, 1.9 będzie dość sporo kosztować. Jeśli nie, poszukaj czegoś w dieslu.
Loczek
Początkujący

03 Sty 2010, 20:04

CHodzi generalnie o to, że nie wiem ile w końću będę mógł przeznaczyć pieniędzy na samochód (mam sporo wydatków w niedługim czasie), ale wolę się już przygotować na dwie opcje.

Dookreślam się jeśli chodzi o wymagania co do samochodu:

- opcja A) za 10.000 zł (sam samochód) opcja B) 14.000 zł (sam samochód)
- to będzie mój pierwszy samochód
- prawko mam już kilka lat, ale nieużywane - niedługo zasiadam do służbówki więc będę się szkolić
- na pewno ODPADA kombi
- sądzę, że passat/a4/mondeo to nawet za 15 tysiaków w dobrej kondycji diesla nie kupię (przy takich kobyłach raczej benzyna odpada ze względu na spalanie, a mi zalezy na ekonomicznym pojeździe o czym pisałem)
- nie wiem czy na pierwszy samochód wybierać duży, łatwiej chyba go przytrzeć bo się nie ma wyczucia i zazwyczaj więcej pali, prawda?
- reszta - do dyskusji, różne marki są ok. czy to w sedanie czy to w hatchabcku
- polówki totalnie mi się nie podobają niestety, lanos w grę nie wchodzi, mam złe przejścia z 3 egzemplarzami od znajomych
marco_polo
Nowicjusz

03 Sty 2010, 20:11

Może coś takiego.
W dieslu wychodziły o poj. 1,9 ale za 15000zł może być już nie ciekawy.
Opcja do przemyślenia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Sty 2010, 01:44

piotrpz87 napisał(a):http://allegro.pl/show_item.php?item=871328089
Może coś takiego.
Opcja do przemyślenia.

No właśnie, niestety :-/

Zastanawiałem się nad Fiatem Stilo - niby dobre diesle, niezly wyglad, przestronny ... mlode roczniki, tylko czy to aby nie tykajaca bomba jesli chce by samochod nie ladowal ciagle w warsztacie?

Co z A3 w tych kwotach? Duze ryzyko, ze raczej znajdzie sie tylko trup?

Co jeszcze polecacie?
marco_polo
Nowicjusz

06 Sty 2010, 13:07

marco_polo napisał(a):
piotrpz87 napisał(a):http://allegro.pl/show_item.php?item=871328089
Może coś takiego.
Opcja do przemyślenia.

No właśnie, niestety :-/

Zastanawiałem się nad Fiatem Stilo - niby dobre diesle, niezly wyglad, przestronny ... mlode roczniki, tylko czy to aby nie tykajaca bomba jesli chce by samochod nie ladowal ciagle w warsztacie?

Co z A3 w tych kwotach? Duze ryzyko, ze raczej znajdzie sie tylko trup?

Co jeszcze polecacie?

daj sobie spokoj z klekotem, to samochod dla seniorow, a watpie ze tu siedzisz i piszesz majac ponad 60 lat :smile: co do tego stilo to moj sasiad ma ten wynalazek, przy przebiegu 110000 klekocze glosno jak ruski samolot do nawozenia pól-kukuruznik, tak wiec zapomnij o samochodach na F;]

nic konkretnego nie powiedziales o swoich preferencjach wlasciwie i nawet nie podales przyblizonej kwoty, wiec ja ci powiem mazda xedos 6, jesli nie straszne ci spalanie to xedos 9 oczywiscie benzyna, ew. z gazem sekwencyjnym za ta kwote mozna cos ugrac, to bardzo dobre samochody mimo wielu lat na karku wciaz jezdza jak dawniej, lub mazde 626 moze uda sie znalezc cos w nowszej wersji za te pieniadze

polecam rowniez honde accord bardzo trwaly i neutralny wozek, z silnikami z serii f20 czyli 2,0 133KM , zawieszenie troche twarde ale docenisz to dzieki dobremu prowadzeniu w zakretach

nie obawiaj sie rowniez sedanow, to ze sa duze wcale nie musza duzo palic wystarczy zeby mialy mocny silnik, pamietaj duzy oznacza bezpieczny

moze rozejrzyj sie co ci sie podoba stylistycznie bo tak ciezko doradzac niemajac chociarz przyblizonego typu
halsky11

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wielofunkcyjny SUV kompaktowy - SsangYong XLV
    W odpowiedzi na wzrost rynku kompaktowych SUV-ów SsangYong wypuścił w 2015 r. Tivoli, pierwszy swój mały SUV, który natychmiast stał się jej najbardziej popularnym nowym modelem. W ostatnim roku wyprodukowano ...

17 Sty 2010, 18:08

Oszalałem trochę na punkcie Stilo 3D ... i nie wiem co z tym szaleństwem zrobić. Napiszcie, oceńcie, poradźcie. Mało tych samochodów jeździ po polskich drogach w porównaniu do takich klasyków jak golfy itd.

Poratujcie ;)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

marco_polo
Nowicjusz

17 Sty 2010, 18:16

oszalales... a oszalejesz jeszcze bardziej jak zacznie ci sie sypac :grin: nie daj sie zwiezc pochlebcom fiata , bo kilku tu takich grasuje, oni sa jak swiadkowie jehowy maja swoje racje calkowicie odmienne od zbiorowosci :lol:
halsky11

17 Sty 2010, 19:09

[link do autocentrum.pl wygasł] Stilo otrzymało wyższą ocenę niż np. Volkswagen Golf: [link do autocentrum.pl wygasł] Jeśli się zdecydujesz najlepiej szukaj silnika 1,9JTD. Na Twoim miejscu wolałbym jednak kupić coś bardziej pewnego i w benzynie. Toyotę Corollę, Hondę Civic, Mazdę 323F. Może te samochody nie są piękne ale trzeba mieć na prawdę dużego pecha żeby nie być z nich zadowolonym.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

17 Sty 2010, 19:56

Zgadzam się z wypowiedzią KaczorLSM-a najlepszym wyborem będzie japońska benzynówka, moim zdaniem szczególnie godna polecenia jest honda civic VI generacji, która na dodatek ma ładne nadwozie: [link do oferty na Allegro wygasł]
tom_rs
Nowicjusz

Miejscowość: nakło nad Notecią

17 Sty 2010, 21:43

Nie wiem co Wy chcecie od tych Fiatów :) Ja tam służbowym Sejem zjeździłem Polskę od północy po południa i od zachodu do wschodu :) A teraz Pandy firma gniecie i też więcej jeżdżą niż stoją :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Sty 2010, 22:00

taki polski naród wszystko złe tylko vw group super.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

17 Sty 2010, 22:20

Też mam VW teraz ale nie uważam że to ideały. Też się psują jak każdy samochód który jeździ, ale Fiatów nie ma co skreślać, to tanie i dobre autka. Tylko marka im szkodzi i ludzie którzy całe życie jeździli maluchem i psuł sim się 3 razy w tygodniu.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Sty 2010, 22:30

rustin napisał(a):taki polski naród wszystko złe tylko vw group super.
ciemnota uwaza vw group za "super" samochody japonskie reprezentuja klase i trwalosc od lat a vw i audi to dla malomiasteczkowych szpanerow sie obecnie nadaja bo jezdzi tego tyle ze to zaden prestiz posiadac cokolwiek z vag'ow
halsky11

18 Sty 2010, 20:49

halsky11 napisał(a):ciemnota uwaza vw group za "super" samochody japonskie reprezentuja klase i trwalosc od lat a vw i audi to dla malomiasteczkowych szpanerow sie obecnie nadaja bo jezdzi tego tyle ze to zaden prestiz posiadac cokolwiek z vag'ow

Och tak, od tej klasy i stylu Toyoty Corolli E12 albo kosmicznej Hondy Syfik to aż asfalt się ugina (obiema jeździłem, przy czym Toyotę miałem sam więc wiem o czym piszę :razz: ) A bezawaryjność jak kolega Kierunkowskaz od auta z grupy VAG mówi - każde auto które jeździ się psuje, sporo tu zależy od tego jak się dba o samochód i się nim jeździ czy nie ma się złych przyzwyczajeń w stylu nagrzewanie silnika na postoju w zimie przez pierwsze 5 minut itp, marka już się tak nie liczy jak kiedyś. (Espero które kiedyś mieliśmy w rodzinie przez 5 lat miało tylko zerwaną linkę od prędkościomierza, w legendzie bezawaryjności - Toyocie - po 3 latach pękł silnik)

Zaś opinie że Fiat czy Lanos się sypie, a Toyota czy Nissan są niezawodne można między bajki włożyć, każdej marce zdarzają się mniejsze lub większe wpadki, np. Renault Laguna to ścisła końcówka rankigngów, a nowe Clio jest wśród najlepszych, Audi TT stoi dosyć wysoko w rankingach, podczas gdy A6 czy A2 zalegają w drugiej połowie niżej niż Ford Mondeo, zaś Ford Fusion jest jednym z najmniej awaryjnych aut wg coponiektóych rankingów, podobnie KIA Ceed - najmniej awaryjny kompakt do pary z BMW serii 1, zaś KIA Carnival czy BMW serii 7/z3 to raczej ta zdecydowanie gorsza część. To tylko przykłady mające zobrazować że marka o NICZYM nie świadczy (w odniesieniu do awaryjności), bo ogólnie bardzo wiele zależy od konkretnego modelu a nawet rocznika.

VAG ma kilka fajnych prestiżowych aut, chociażby Bugatti, Bentley czy Lambo, sądzę że to większy "prestiż" niż jakiekolwiek auto robione w kraju kwitnącej wiśni :razz:

Ok, post nie na temat, ale przez komentarze w stylu "Fiat to synonim awaryjności" albo "wszystko z VAG to dla małomiasteczkowiczów" poziom tego forum zbliża się do poziomu forum na onecie czy innnym takim portalu gdzie co chwila dzieci neostrady przerzucają się wyzwiskami "japan bieda plastik", "volcwagen-wieśwagen", "auto starsze niż 5 lat to wypierdziany przez szkopa wrak", "auto nowe świadczy o frajerstwie bo można kupić za tą cenę 10 letnie Porsze" :razz: Nie po to rezygnowałem z czytania działu motoryzacji na onecie żeby teraz czytać tutaj równie merytoryczne komentarze :wink:
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka