Samochód za około 10-15 tys.

30 Cze 2015, 14:54

Witam.
Moje poszukiwania trwają dalej i im więcej ofert przeglądam tym bardziej nie wiem co byłoby lepszym wyborem.
Budżet jakim dysponuję na dzień dzisiejszy to około 11 tysięcy, jednak samochód dopiero chciałbym kupić najwcześniej na przełomie sierpnia/września, a wtedy będę mógł wydać około 15k.
Samochód będzie użytkowany głównie na krótkich odległościach, więc zależy mi na benzynie - dojazd do pracy, do sklepu, raz na jakiś czas gdzieś dalej, ale wszystko praktycznie w miejscu. Odpadają samochody 3-drzwiowe.
Jeśli chodzi o wymagania to dobrze jeśli byłaby klimatyzacja, samochód w miarę ekonomiczny i tani w użytkowaniu, nie pogardziłbym również ładnym wnętrzem.

Moje typy na dzień dzisiejszy:
Mazda 6 I wersja
Ford Mondeo Mk3
Opel Astra II (ewentualnie III, ale to chyba już nie ten budżet)
Peugeot 307
Rover 45

Pytanie jeszcze ile wynosiłby pakiet startowy na taki samochód? Chciałbym go również ubezpieczyć na siebie, jaki byłby mniej więcej koszt takiego ubezpieczenia?

To tyle z mojej strony, liczę na jakieś inne propozycje lub rady które samochody omijać, a które powinny być dobre. Samochodu będę szukał w okolicach Tarnowa, ewentualnie w rachubę wchodzi całe województwo małopolskie.
roju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento Young
Silnik: 900
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2015, 14:57

Ubezpieczenie - to zależy czy masz jakieś zniżki czy brak,zależne od miejsca zamieszkania itd.
Masz kalkulatory w internecie i +/- możesz sobie wyliczyć jak by to wyglądało. :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

30 Cze 2015, 18:03

Okej, to już mniejszy problem, pytanie który z tych samochodów byłby najlepszy?
roju
Nowicjusz

30 Cze 2015, 18:30

Brakuje mi tu Vectry C :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Cze 2015, 19:38

W sumie też na niego patrzyłem, ale zapomniałem wymienić. Myślałem też nad Audi A3, ale ciężko może być złapać 5 drzwiowe.
roju
Nowicjusz

30 Cze 2015, 19:55

Spokojnie kupisz takie, 13k to max za A3. Są droższe ale to tylko kompakt konstrukcyjnie z 96 r. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy kontra dziurawe drogi
    Odwilż i wahania temperatur wyjątkowo sprzyjają powstawaniu ubytków w nawierzchni ulic. Uszkodzony asfalt, straszący głębszymi bądź płytszymi dziurami, to prawdziwe utrapienie kierowców o tej porze roku. Nieuważna ...

01 Lip 2015, 14:16

Dlaczego akurat Audi? W tej cenie wolałbym moim zdaniem ładniejszego Leona,chociaż to oczywiście kwestia gustu. Dorzucam propozycję Vectry C gdzie o stan blach nie musisz się martwić jeżeli była bezwypadkowa,czego nie można napisać o Mazdzie 6.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003

01 Lip 2015, 14:48

Z twoich pierwszych propozycji ,to... bym niczego nie szukał specjalnie. No chyba że z polecenia znane auto...
Mazda to zgnitus, a to praktycznie ją wyklucza,bo najdroższe są naprawy blacharsko-lakiernicze ,a w pewnym wieku już się ich nie opłaca robić, gdy rdza wyłazi wszędzie... Tak jest z japońcami ,a w szczególności z Nissanami i Mazdami.

Mondeo dobrze się jeździ ale też rdza wyłazi na kantach,w drzwiach itp. Poza tym niegazowalne raczej auto, a dziś każdy na to patrzy i widać to po cenach MK III...

Astra II byłaby dobrym wyborem lecz min. z silnikiem 1,8-16V a tych specjalnie nikt się nie pozbywa.

307 to już tylko po 2004 roku,gdzie zmieniono moduł elektroniki więc raczej poza budżetem.

Rover... to nadal wynalazek. I niech nikt nie pisze ,że to świetne auto ,bo jak to napisze to niech zaraz odpowie dlaczego jest g...o warte na rynku aut używanych i nikt go nie poszukuje.

W kasie 11k -13 k szukałbym mega zadbanego Golfa IV z 2003-2003 z podstawowym silnikiem 1,6-101KM (nie mylić z 1,6 -105 KM, który jest 16V).
Takim autem mozna pokulać jescze nawet z 10 lat i to nawet na gazie.
Owszem A3 też jest super !! Z tym że tutaj warto pokusić się o większy silnik niż 1,6. Lepiej brać A3 niż A4 ze względu na koszty napraw przedniego zawieszenia.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Lip 2015, 15:24

Koniu napisał(a):Spokojnie kupisz takie, 13k to max za A3. Są droższe ale to tylko kompakt konstrukcyjnie z 96 r. :ok:

Nie dotyczy to każdej A3-ki. Nie kupisz w pełni sprawnego A3 1.8T z końcówki produkcji za taką kasę, nie ma na to żadnych szans. Inna sprawa, że przy takim użytkowaniu 1.8T mija się z celem, bo będzie żarło potworne ilości Pb.
Generalnie podzielam w zasadzie wszystko to, co napisał wyżej artur73, poza jednym - ja Golfiny z 1.6 8v bym na takie dystanse nie kupił. Może jakiś mieszczuch? Coś w tym stylu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

01 Lip 2015, 17:47

Jak jazda głównie na krótkich dystansach to polecam następujące kompakty:
Toyota Corolla E12 1.6
Honda Civic VII 1.6
Skoda Octavia 1.8 20V lub 2.0 8V
Seat Toledo 1.8 20V
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2015, 15:11

Posprawdzam jeszcze wszystkie propozycje i może na coś w końcu się zdecyduję. Jeszcze mam czas, więc póki co będę obserwował rynek, ale mimo wszystko chciałbym być na coś ukierunkowany. Seat Leon całkiem fajnie się prezentuje.
roju
Nowicjusz

02 Lip 2015, 16:28

Leon ok, tylko nie po młodym gniewnym. :roll: