Doradzicie? 1-wsze auto, Katowice i okolice

02 Lip 2015, 09:45

Hej, zacznę od tego, że stoimy przed wyborem pierwszego auta, które będzie Nam od sierpnia potrzebne do dojeżdżania do pracy (miesięcznie będziemy jeździć +/- 700km) początkowo miało być to auto do 2500zł, jakaś Polówka lub Punciak, ale trochę się obawialiśmy czy jest sens kupować takie auto, musi być ono również w gazie, a wiadomo za 2000zł te auta mają już raczej nikłą jakość i nikłe zdrowie. W tym miesiącu wydam 2k na autko, a za miesiąc rozsypie mi się :P trochę strach.
Więc postanowiliśmy podnieść budżet do ok 7tyś aż do górnej granicy (w ostateczności) 9tyś
W bliskiej oko9licy nie znaleźliśmy fajnego polo w gazie, ale dwa Golfy IV, czytając opinię o psującym silniku trochę się wystraszyliśmy pogrzebałam na forum i wyczytałam, że warto rozważyć Astrę 2.
I teraz mamy już trochę mętlik, auto musimy w miarę szybko kupić mąż od zdania prawka nie jeździł, musiałby się trochę z autem oswoić.
Oto auta, które znalazłam co o nich sądzicie?
Astry:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
Golfy
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł] -> niestety już jest nieaktualne, ale pokaże go jesazcze.
No i szczerze nie wiemy co wybrać, mężowi ta 1 astra się bardzo spodobała.
A może macie inne propozycje? Ale z tym, że zależy nam na aucie z gazem, no i wiadomo nie musi być to jakieś super auto, byle naprawy nie były drogie i auto w miarę sprawne.
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję!
Nefka
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Lip 2015, 10:16

Ja wiem, że to pierwsze auto, trzeba się wdrożyć, liczą się koszty itd., ale 1.2 w Astrze i 1.4 w Golfie to po prostu pomyłka - będzie spory problem z wyprzedzaniem (a to przecież i stresujące i niebezpieczne), będą dużo palić (bo do normalnej jazdy trzeba będzie je mocno butować), nie są też bezawaryjne. Astra z 1.4 to też żółwik, ale dla świeżaka wystarczy - ta z ogłoszenia wygląda obiecująco, na plus klimatyzacja - ja bym obejrzał. Generalnie wybraliście dobre auta - Astra II, Golf IV, od siebie dorzucę jeszcze Audi A3 1.8 - brat bliźniak Golfa z lepszym wyciszeniem, wykończeniem i blachami, spokojnie osiągalny w Waszym budżecie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

02 Lip 2015, 10:41

łysy30 napisał(a):Astra z 1.4 to też żółwik, ale dla świeżaka wystarczy - ta z ogłoszenia wygląda obiecująco, na plus klimatyzacja - ja bym obejrzał.

No właśnie nam tez się podoba, a myślisz, że cena jest rozsądna nie za niska?
Niby weźmiemy na oględziny kolegę, który się zna na autach, ale na co zwracać szczególną uwagę?
I dziękuję za odpowiedź!
Nefka
Nowicjusz

02 Lip 2015, 11:00

Moja dziewczyna nie narzeka na Astre a nogę ma ciężką :mrgreen:
Ta granatowa 1.4 stoi już z pół roku przynajmniej, pamiętam jak ją ktoś wrzucał na forum.
Chyba była droższa o 300zł
Jak dla mnie to handlarz, zobacz ile ma aut na posesji i każde ma inną rejkę.
Agila jest z Kielc
A3 z Łodzi
Pod drzewem stoi jakiś "zapomniany" Passat.
Zresztą Zawiercie też ma inną rejestrację.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lip 2015, 11:13

Jeśli jest tak jak pisze Koniu to raczej będzie to mina - te auta w dobrym stanie technicznym szybko zmieniają właścicieli, zresztą żaden dobry samochód w tej cenie nie czeka na nowego właściciela pół roku....
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2015, 11:41

Koniu napisał(a):Ta granatowa 1.4 stoi już z pół roku przynajmniej, pamiętam jak ją ktoś wrzucał na forum.
Chyba była droższa o 300zł

Kruca fuks, załamałeś mnie szczerze, zaczynam wątpić, że znajdziemy cos w miarę dobrego :// :no:
Nefka
Nowicjusz

02 Lip 2015, 11:51

Koniu napisał(a):Jak dla mnie to handlarz, zobacz ile ma aut na posesji i każde ma inną rejkę.

To jest handlarz nawet jest oznaczona pełna oferta tego dilera i pisze że oferta od Firmy :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2015, 11:56

Nie przesadzaj, coś się w końcu znajdzie, szukanie auta w niewielkim budżecie to nie jest taka prosta sprawa. Tak na szybko z ciekawiej wyglądających w Twojej okolicy:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - do poprawek, dobry silnik do LPG
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2015, 12:04

łysy30 napisał(a):Tak na szybko z ciekawiej wyglądających w Twojej okolicy:

Tylko wszystkie benzyniaki, nam na stronie ekonomicznej, mocno zależy.
Nefka
Nowicjusz

02 Lip 2015, 12:06

A takie coś?
Nefka
Nowicjusz

02 Lip 2015, 12:10

Tyle, że Focusy średnio (delikatnie mówiąc) dogadują się z gazem...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2015, 12:25

Jak chcesz LPG to Focus odpada.
Łysy podesłał bardzo fajną Astre (kombi). Silnik jedzie na poziomie 90 konnego 1.4 więc źle nie jest, gaz toleruje też bardzo dobrze :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lip 2015, 12:28

Ja rozumiem, ale musielibyśmy zalozyć tą instalację, więc czy wtedy nie przepłacimy?
Doliczając ubezpieczenie, rejestrację itd.
A co powiecie na golfa III?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez Nefka, 02 Lip 2015, 12:31, edytowano w sumie 1 raz
Nefka
Nowicjusz

02 Lip 2015, 12:31

Golfik.. hmm.. niby ładny ale tylko z jednej strony są zdjęcia. Cena przesadzona bo nie ma klimy ani el. szyb. 4k mógłbym dać ale nie więcej.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lip 2015, 12:35

Koniu napisał(a):Golfik.. hmm.. niby ładny ale tylko z jednej strony są zdjęcia. Cena przesadzona bo nie ma klimy ani el. szyb. 4k mógłbym dać ale nie więcej.. :ok:

I tu leży pies pogrzebany :D
Nigdy nie sądziłam, że to będzie takie męczące, bo trochę błądzimy jak dzieci we mgle :D
Nefka
Nowicjusz