Samochód zaparkowany na drodze a wypadek

29 Sty 2020, 21:03

Witam. Nurtuje mnie jedna kwestia prawna a nie mogę nigdzie znalezc tego przypadku a mianowicie: dajmy na to, że samochód stoi "zaparkowany" na zakręcie na drodze publicznej na wsi blokując jeden pas ruchu. Ja jadąc przepisowo nie zdążę wyhamować przed nim i uderzam w niego lub w samochód jadacy z naprzeciwka. Jak wyglada to według prawa? Dziękuję i pozdrawiam. :?:
Siwyydymm1
Obserwowany

30 Sty 2020, 10:46

Przecież nie może być tak zaparkowany samochód na drodze, tu jeszcze masz zakręt. Jadąc drogą nie spodziewasz się zaparkowanego auta.
Siwyydymm1 napisał(a):Ja jadąc przepisowo nie zdążę wyhamować przed nim i uderzam w niego lub w samochód jadacy z naprzeciwka
To już zależy od konkretnego przypadku. W pierwszej wersji wina będzie tego co zaparkował auto w miejscu niedozwolonym i on na pewno dostanie mandat ale z drugiej strony Ty również możesz go otrzymać. W drugiej wersji będzie podobnie a uderzając w auto nadjeżdżające z naprzeciwka wina będzie twoja dopiero później będzie rozważane czy faktycznie była to siła wyższa i nie miałeś innego wyjścia.

Jedno jest pewne że samochód nie powinien stać na drodze blokując przejazd jedynym pasem ruchu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sty 2020, 13:30

Jeśli wjedziesz w stojące auto, to zawsze to będzie Twoja wina. Właściciel źle zaparkowanego auta dostanie mandat za złe parkowanie, ale winnym kolizji będziesz Ty. Bo gdyby było inaczej, to byłby raj dla wymuszających odszkodowania-widzi źle zaparkowane auto, wali w niego i kasuje odszkodowanie.
Jeżeli to jeden i ten sam kierowca blokuje zakręt, to są jedynie dwa rozwiązania:
mało honorowe-fotka na psiarnię
honorowe, ale ryzykowne- przemodelować mu facjatę :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2020, 10:29

Trzecie kulturalne - kartka za wycieraczką uświadamiająca że tu się nie parkuje. Być może kierowca jest zielony nie do końca rozumie przepisy a mimo to jeździ. Czasem zwrócenie uwagi pomaga.

jak by to nie pomogło to bym wybrał to co opisał @yeti65 jako "mało honorowe".
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...