Leasing na auto pare pytań proszę o pomoc

17 Sty 2020, 20:55

hej
Zaczalem prowadzić swoją działalność gospodarcza mam pewne co miesięczne przychody w granicach od minimum 2500 zł i więcej i moje pytanie czy po roku czasu będę mógł wziąć auto w leasing za 100 tyś zł ? Napewno będę chciał wziąć jak najniższa ratę i na jak najdłuższy czas
Czy będzie z tym jakiś problem „dla nich” ?
Adas3
Nowicjusz

18 Sty 2020, 07:50

Ciężko tu o jednoznaczną odpowiedź. To kwestia indywidualna. Trochę małe przychody, jak na cenę auta. No i sporo zależy od wysokości wpłaty własnej.
Ja w tym roku wziąłem Outlandera(w podobnym budżecie) w 5 letni leasing, wpłata 40%, firma ponad 10 lat, przychody sporo większe od Twoich, auta leasingujemy(bez żadnych problemów) od 2012r. I w tym roku nasz stały leasingodawca wypiął się na nas i musieliśmy brać od innego(za pośrednictwem salonu). Więc trudno napisać Ci tu coś pewnego.
Jeżeli chodzi o najniższą ratę, to nic nie przebije najmu długoterminowego, ale w ostatecznym rozrachunku wychodzi to jednak sporo drożej od klasycznego leasingu operacyjnego.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2020, 15:24

Wpłata własna była by 10-15%
Czytałem ze po takim czasie nie trzeba wpłacać np 20 od razu musiałbym tak gdybym ubiegał sie o to po 3 miesiącach czy tak pol roku może i to było by dla nich ryzyko dlatego są wymagane większe wpłaty własne
Możesz mi powiedzieć jakie są skutki jeśli nie zapłaci sie raty leasingowej ?
Adas3
Nowicjusz

18 Sty 2020, 15:45

Adas3 napisał(a):Możesz mi powiedzieć jakie są skutki jeśli nie zapłaci sie raty leasingowej ?

Nie mam pojęcia, jeszcze mi się nie zdarzyło.
Ale żona mówi(ona zajmuje się księgowością), że po 2 tygodniach zaczynają słać pisma(za które Ty płacisz), a przy braku 2 wpłaty, zabierają auto.
Może powinieneś się zastanowić nad tańszym autem, skoro masz takie wątpliwości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Sty 2020, 15:59

Ok dziękuje za odp
Tak jeszcze będę myśleć mam jeszcze trochę czasu
Adas3
Nowicjusz

27 Sty 2020, 20:48

przy takich przychodach to wziąłbym używkę za 30-40 tys i ją amortyzował...jak biznes się rozkręci to można pomyśleć dalej.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...

30 Sty 2020, 21:33

Dzień dobry. Jestem nowy w temacie leasingu samochodów. Jestem w trakcie podpisywania umowy i zaniepokoił mnie pewien zapis:

"Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe na skutek nienależytego wykonania umowy przez
Sprzedawcę, chyba że szkoda została wyrządzona przez S p r z e d awc ę umy ś l n i e . S p r z e d a w c a n i e p o n o s i
odpowiedzialności za szkody poniesione przez Kupującego na skutek istnienia wad samochodu, w tym awarii samochodu,
chyba że szkoda wyrządzona została umyślnie przez Sprzedawcę."

Wcześniej jest zapis Samochód objęty jest gwarancją w zakresie i na warunkach określonych w książce gwarancyjnej wydanej Kupującemu
przez Sprzedawcę przy odbiorze samochodu.
2. Sprzedawca ponosi względem Kupującego odpowiedzialność za wady samochodu na zasadach określonych w ustawie z
dnia 23.04.1964 r. - Kodeks cywilny z wyłączeniem odpowiedzialności za wady fizyczne samochodu,

ale zastanawia mnie, czy takie zapisy o nieponoszeniu odpowiedzialności za wady samochodu jw są normą w takich umowach? Wzmianka o tym, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za moją szkodę wynikającą z wad samochodu trochę mnie niepokoi.

Dodam jeszcze, że nie jest to umowa leasingowa - dealer wysłał mi do podpisania umowę sprzedaży (z m.in. takim zapisem), na której jako kupujący jest wpisana moja działalność, na samym końcu zapis, że jeśli zakup będzie leasingowany ta umowa przestaje obowiązywać w momencie zapłaty za samochód i podpisania protokołu odbioru. Po podpisaniu tej umowy mam wpłacić zaliczkę i rozpocznie się procedura wnioskowania o leasing. Co więcej nie ma w tej umowie żadnej wzmianki o tym co się stanie gdy tego leasingu nie uzyskam (otrzymałem tylko telefoniczną informację, że nie będzie problemu, ale wiadomo jak to może być).

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio edytowany przez AM1991, 31 Sty 2020, 07:02, edytowano w sumie 1 raz
AM1991
Nowicjusz

31 Sty 2020, 07:00

Gdzie bierzesz to auto :?: Ja się nigdy z czymś takim nie spotkałem.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2020, 07:11

Euromobil Fiat Abarth z Warszawy, chociaż główną siedzibę mają niby w Krakowie, a na opisywanej umowie jako sprzedawca widnieje Fleet Leasing Serwis...
AM1991
Nowicjusz

31 Sty 2020, 08:04

Przy leasingu to nie Ty kupujesz auto, tylko leasingodawca. Nie mam pojęcia o co może im chodzić. Ja brałem Outlandera, a przedtem Lancera na Krasnobrodzkiej i nic takiego nie miało miejsca. Po prostu zamówiłem auto, wpłaciłem wkład własny i to wszystko. Jak miałem problem ze swoim leasingodawcą, to otrzymałem zapewnienie, że bez problemu zwrócą mi kasę. Może po prostu zapytaj sprzedawcę o co tu chodzi.
Choć w tym salonie sprzedawcy(taki chudy i wysoki) są średnio rozgarnięci :mrgreen:
A tak z ciekawości co bierzesz :?:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2020, 11:39

Biorę Fiata Tipo II HT.
Rozmawiałem teraz ze sprzedawcą, zapewnił mnie, że to jest jedynie forma zamówienia, ostateczna umowa będzie podpisywana z leasingodawcą w dniu odbioru samochodu, a jeśli nie otrzymam leasingu zostanie mi zwrócona zaliczka i wszystko będzie anulowane. Pytanie czy można tak wierzyć na słowo.
AM1991
Nowicjusz

31 Sty 2020, 12:06

Raczej tak. Na dobrą sprawę to leasingodawca powinien się tym martwić, w końcu to jego auto :mrgreen:
Ile teraz za takie Tipo trzeba dać i jaka to wersja :?:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika