30 Sty 2020, 21:33
Dzień dobry. Jestem nowy w temacie leasingu samochodów. Jestem w trakcie podpisywania umowy i zaniepokoił mnie pewien zapis:
"Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe na skutek nienależytego wykonania umowy przez
Sprzedawcę, chyba że szkoda została wyrządzona przez S p r z e d awc ę umy ś l n i e . S p r z e d a w c a n i e p o n o s i
odpowiedzialności za szkody poniesione przez Kupującego na skutek istnienia wad samochodu, w tym awarii samochodu,
chyba że szkoda wyrządzona została umyślnie przez Sprzedawcę."
Wcześniej jest zapis Samochód objęty jest gwarancją w zakresie i na warunkach określonych w książce gwarancyjnej wydanej Kupującemu
przez Sprzedawcę przy odbiorze samochodu.
2. Sprzedawca ponosi względem Kupującego odpowiedzialność za wady samochodu na zasadach określonych w ustawie z
dnia 23.04.1964 r. - Kodeks cywilny z wyłączeniem odpowiedzialności za wady fizyczne samochodu,
ale zastanawia mnie, czy takie zapisy o nieponoszeniu odpowiedzialności za wady samochodu jw są normą w takich umowach? Wzmianka o tym, że sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za moją szkodę wynikającą z wad samochodu trochę mnie niepokoi.
Dodam jeszcze, że nie jest to umowa leasingowa - dealer wysłał mi do podpisania umowę sprzedaży (z m.in. takim zapisem), na której jako kupujący jest wpisana moja działalność, na samym końcu zapis, że jeśli zakup będzie leasingowany ta umowa przestaje obowiązywać w momencie zapłaty za samochód i podpisania protokołu odbioru. Po podpisaniu tej umowy mam wpłacić zaliczkę i rozpocznie się procedura wnioskowania o leasing. Co więcej nie ma w tej umowie żadnej wzmianki o tym co się stanie gdy tego leasingu nie uzyskam (otrzymałem tylko telefoniczną informację, że nie będzie problemu, ale wiadomo jak to może być).
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio edytowany przez
AM1991, 31 Sty 2020, 07:02, edytowano w sumie 1 raz