Samochodów na studia 6-8 tys.

08 Paź 2014, 01:19

Witam. Poszukuje samochodu na studia. Będzie to moj pierwszy samochód. Dziennie bede robil okolo 80km.
Sadze ze dobrym wyborem bedzie diesel (jesli sie myle to proszę mnie naprostowac). Najwazniejsze dla mnie to NISKIE spalanie ok 5,6 litrow w trasie. Mieszkam w województwie podkarpackim wiec raczej auta bede szukal w tych okolicach. Niestety na samochod mam tylko maks 8 tys.
Szukam cos średniego wielkością (astra II , clio II, punto II itd)
Chcialbym zeby samochod mial przebieg do 200 tys a rok produkcji zaczynal sie od 2000 wzwyż.
Z gory dziekuje za pomoc :)
Mapetrie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 11 1995
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Toyota Corolla LE
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Paź 2014, 07:21

Do 200tys to on będzie miał ale tylko na liczniku,zresztą za 100zł zrobią Ci przebieg jaki będziesz chciał.. druga sprawa to rocznikiem sie nie jeżdzi..
Dziennie robisz 80km to odpuść sobie pudełka typu Clio czy Punto bo więcej sie będziesz męczył niż wygodnie jeżdził..

[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładnie sie prezentuje.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2014, 10:29

A co z awaryjnoscia tych samochodow i jakie okolo maja spalanie ?? :) jakos fiat marea do mnie nigdy nie przemawiał a te dwa bardzo ladne. :)
Mapetrie
Nowicjusz

08 Paź 2014, 10:52

80km dziennie więc co tu robią auta na max 10 typu Clio, Punto? :shock:
Minimum klasa C na takie przebiegi..
Carisme mogę polecić z czystym sumieniem. Jest "w domu" użytkowana i naprawdę sprawuję się świetnie ale ja mam do czynienia z benzyną 1.6, diesele były chyba z Renault ale kiepskich opini na ich temat nie słyszałem.
Tu masz ładne Mondeo które wklejałem w innnym temacie. Niestety czysta benzyna ale może jednak?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Paź 2014, 16:02

Niestety posiadam "w domu" benzyne. Silnik 1.8 i 130 KM jak na moj portfel to za duzy koszt spalania :/
Szukalbym cos nowszego :) Fiesta mk6 albo vw polo z rocznika powyzej 2000 tylko nie wiem jak spalanie w tych samochodach :)
Mapetrie
Nowicjusz

08 Paź 2014, 16:07

Zainteresuj sie xsarą co Barol wkleił . To jeden z najlepszych francuzów , ma pełen ocynk , niezłe wyposażenie , silnik 1,9d bezawaryjny mimo , że troche mułowaty . Stosunek cena a jakość jest tu bardzo dobry .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

08 Paź 2014, 16:09

Mapetrie napisał(a):vw polo z rocznika powyzej 2000

Jak polo to szukaj III po fl i z silnikiem minimum 1,4
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

08 Paź 2014, 16:12

Wg mnie ta niebieska Carisma dostała w tył
Jeśli diesel to najlepiej JTD/HDI/TDI (w tej kolejności) czyli np Fiat Brava lub w.w Marea, Pug 306 lub VW Vento
Ostatnio edytowany przez mike, 08 Paź 2014, 22:30, edytowano w sumie 1 raz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Paź 2014, 17:02

Mapetrie napisał(a): Silnik 1.8 i 130 KM jak na moj portfel to za duzy koszt spalania :/

Ale to nie ma znaczenia bo pewnie benzynkę macie z tych fajnych europejskich wynalazków do których części są za darmo w każdym kiosku... :lol:

Jak kupisz n0rmalną benę to w mieście spali Ci 1 litr więcej od ON a na gazie wyjdzie taniej niż ropka :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Paź 2014, 18:57

Mapetrie napisał(a):Fiesta mk6 albo vw polo z rocznika powyzej 2000 tylko nie wiem jak spalanie w tych samochodach
Zaczynając od tego ża nasze rady masz serdecznie w du..
Rocznikiem się nie jeździ, tymbardziej w marnym budżecie.
Małe popierdółki na trase się nie nadają, spalą tyle co normlany silnik 1.8..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Paź 2014, 20:44

Koniu tak diesle były z Renault i teraz czytając opinie musze skreślić Carisme,diesle niestety należą do awaryjnych.. więc zostaje Xsara którą bym sie zainteresował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2014, 22:39

Nie mam daleko w "du..". Po bylem juz ogladac dwa citreony (w blizszych miejscowosciach a w weekend pojade prawdopodobnie ogladac xsare z ogloszenia o ile bedzie jeszcze aktualne i mam dwie na oku) ktore mi tutaj polecacie.
A rodzinna toyota byla sprowadzana ze stanow i to byl blad a ojciec do dzisiaj puka sobie w czolo :)
Mapetrie
Nowicjusz

09 Paź 2014, 08:31

Mapetrie napisał(a):A rodzinna toyota byla sprowadzana ze stanow i to byl blad a ojciec do dzisiaj puka sobie w czolo :)

Zacznijmy od tego.... ile Ci pali tojka 1,8 ???
Aven2 z tym silnikiem (1,8) i manualną skrzynką pali około 8-9l. pb. (sprawny aven) a taki sam aven diesel w takich samych warunkach spali około 6,5-7,5l on. Tylko że wymiana koła dwumasowego Twoją oszczędność zjada w ekspresowym tempie.

I dodam jeszcze że Twoje wymagania są dziwne bo z jednej strony chcesz coś ekonomicznego a z drugiej strony masz mały budżet i wysokie wymagania co do rocznika i przebiegu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2014, 09:52

Toyota jest w automacie wiec tak w trasie spali 7l a w miescie z 9 czasami 10 :/
Czytalem wiele artykułów i podobno da sie kupic dobry samochód nawet za mniejsze pieniadze. Ja mam okolo 8tys. Moze sie nagle okazac ze bede mial 9 tylko ze w tej kwocie musze zmiescic jeszcze wszystkie wymiany w samochodzie oraz rejestracje z ubezpieczeniem :/
Mapetrie
Nowicjusz

09 Paź 2014, 14:20

A co sadzicie o ibizie II najlepiej po lifcie. Kupie cos dobrego w tej cenie ??
Mapetrie
Nowicjusz