Samochodowe radio w domu

04 Kwi 2009, 09:23

Co sądzicie o pomyśle?
Generalnie mam mały pokój i żadna wieża mi nie wejdzie dlatego wpadłem na pomysł zainstalowania radia samochodowego. Jakie modele? Nie mam pojęcia... Aby miało jakieś wejście typu USB i odtwarzało mp3. Zaproponujcie może mi jakiś sprzęt czyli radio, głośniczki (najchętniej dwa przednie, no chyba że tylne też gdzieś uda mi się zmieścić), wzmacniacz jeżeli jest on potrzebny żeby to jakoś zagrało... I to chyba tyle... Ile mam na to pieniędzy? Tego też nie wiem, poza tym nie wiem ile kosztuje dobry sprzęt.
Ważne pytanie: czy wzmacniacz nie będzie mi zakłócał CB Radia w domu? Jeżeli będzie to bardzo źle, gdyż tego też używam.
W kwestii zasilacza niema problemu, będzie to zasilacz Lafayette SS-830, który ma 30A. (link: [link do oferty na Allegro wygasł] )

Co możecie mi doradzić?
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Kwi 2009, 10:44

Daj spokój z tym radiem w chałupie :shock:

Masz komputer?? Kup sobie głośniki 5.1 zajmują nało miejsca no może poza subwooferem, jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza no i 5.1 (teraz każda zintegrowana karta ma 5.1) .
sqizzy1
Początkujący

04 Kwi 2009, 10:59

No to mnie trochę zmartwiłeś. Mam komputer. A co ze słuchaniem radia? Szukać stacji w internecie to ja wiem... :/
Ale ten dźwięk jest rzeczywiście jakiś zły czy nie? Ja nie jestem taką osobą która ma jakoś mocno wyczulony słuch i nie muszę mieć sprzętu z najwyższej półki. Po prostu posłuchać sobie muzyki z radia albo mp-trójki.
Mobil
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 15:31

dźwięk będzie nieporównywalnie lepszy. Będzie lepiej i przede wszystkim taniej. Jest taki program RaimaRadio, dzięki któremu możesz słuchać nawet brazylijskiego radia, sam często słucham radia na komputerze właśnie za pomocą tego programu.

Także nie zastanawiaj się nawet i bierz głośniczki 5.1. Jeśli masz dość nowy komputer to będziesz miał 5.1 jeśli nie to na razie podłącz jednym minijack'kiem (wszystkie głośniki będą grać), a jak będziesz miał dodatkowo jakąś kaskę to kupisz kartę dźwiękową 5.1 Jeśli nie jesteś żadnym audiofilem to spokojnie za 200zł złapiesz X-530.

Pozdro
sqizzy1
Początkujący

04 Kwi 2009, 15:58

No żadnym audiofilem, jak to nazwałeś nie jestem. Jedyny minus tego, to to że komputer musiałby wtedy chodzić. Bo gdzieś wyczytałem że takie radyjko może ładnie udawać mini wieżę, ale widzę że jednak nie :( . Szkoda bo napaliłem się na coś takiego. Jeszcze pomyślę...
Mobil
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 16:22

Nawet się nie zastanawiaj. Za radio i głośniki wydasz dwa razy więcej pieniędzy jak nie więcej, do tego gorsza jakość dźwięku, dużo gorsza. No i tak nawiasem mówiąc to kicha niesamowita mieć takie "coś" w pokoju.
sqizzy1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...
    VII Eliminacja Wojny Północ-Południe / relacja
    W ubiegłą sobotę odbyła się największa do tej pory eliminacja cyklu Wojna Północ-Południe. Areną zmagań zawodników było katowickie Summer Cars Party, które przez 6 lat swojego istnienia urosło do rangi ...

06 Kwi 2009, 11:26

Nie zgadzam się z tą kichą

Miałem radio samochodowe w pokoiku przez 6miesięcy i nie narzekałem
jkość dzwięku zależy głównie od kolumn mając 4 kolumny miałem soś w przybliżeniu do kina do mowego a jakość była dobra oglądając film na takim zestawie nie rużniło się to wiele od oglądania na 5.1 (poza tym że nie było efektu przestrzennego)
Radio takie sprawdzało mi się nawet lepiej niż 5.1 bo mogłem podłączyć usb kartę sd i z tyłu miałem wejścia no i nie licząc płyt.

Więc moim zdaniem nie jest to taki zły pomysł.

U mnie się sprawdziło i byłem zadowolony
norbertSH
Nowicjusz

Miejscowość: Morąg

06 Kwi 2009, 13:44

No w takim razie dziękuję za dobrą opinię :)
A jest jakieś radio jakie byś mógł polecić? Jakieś radia SONY oglądałem w internecie. Jakie firmy polecacie? Sony, Alpine, Pioneer, inne? Aby miało takie bajery jak AUX, USB i mp3.

Podejrzewam że najważniejsze są tutaj głośniki, więc na nich bym się chciał bardziej skupić. Raczej nie słuchałbym muzyki bardzo głośno ale chcę mieć porządne bo czasami lubię pogłośnić ;) . Ważne aby nie zajmowały one dużo miejsca.

P.S. A żeby radio zagrało to jakąś antenkę raczej trzeba... Mogę założyć takową na balkonie, ale czy jakaś antena będąca w domu zadziała jak należy?
Mobil
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 15:04

Radio jakie chcesz takie wybierz skoro mówisz o firmówkach to dostosuj radio do własnych wymagań.
Tak jak mówiłem o jakości dźwięku decydują głównie głośniki, jeżeli chcesz mieć radio już na stałe w pokoju to polecam jakieś stojące kolumienki z dobrym pasmem przenoszenia no i przede wszystkim żeby nie były za duże co do mocy radia bo inaczej radio nie pociągnie.
A jeśli chodzi o antenę to możesz kupić samą złączkę do gniazda w radiu i drucik przyczepić i będzie ładnie odbierać(prosty i sprawdzony sposób)
norbertSH
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 15:27

Ok. To radio już sobie wybiorę. Coś z Sony czy Alpine. Co do druta to nie mam przekonania do tego, zastosuję jakąś antenkę. Na balkon może ją wywalę.
Czy to radio odtwarza płyty mp3?
[link do oferty na Allegro wygasł]
A może takie będzie lepsze?:
[link do oferty na Allegro wygasł]

W takim razie już wszystko wiem, poza głośnikami. Doradź mi jakich powinny być parametrów aby ładnie zagrały i ewentualne przykłady tj. linki. Jak mówiłem najlepiej aby nie były zbyt wielkie gabarytowo :)
Mobil
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 19:29

A jednak widzę że cię nie przekonałem :( wydasz na wszystko 800zł, a tu miałbyś dobry sprzęt za 300zł. No ale cóż nie moja sprawa.
sqizzy1
Początkujący

07 Kwi 2009, 07:24

I jedno i drugie radio ma mp3 tyle tylko że te drugie jest moim zdaniem lepsze ale i cena super. Za taką senę jak byś dobrze poszukał to nawet radio dvd byś znalazł.

A ile masz funduszu na głośniki?? Bo jeżeli to ma byś w pokoju to muszą byś to kolumny lub jakiś zestawik 4 kolumn lub 2 jak wolisz
norbertSH
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 14:18

A fakt, nie zauważyłem że aż tyle to kosztuje :/. W takim razie bardziej ten Sony do mnie przemawia.
Głośniki... Nie wiem ile powinny kosztować :) Za 200/300 zł coś upoluję?
Mobil
Nowicjusz

08 Kwi 2009, 07:30

Poszukaj na allegro jakieś jak znajdziesz daj link to ocenimy twój wybór
norbertSH
Nowicjusz

08 Kwi 2009, 14:18

Trudno mi tam coś znaleźć.. Ale powiem Wam że głośniki to ja może będę miał. :D Mam jakieś stare radio z takimi można powiedzieć wolno stojącymi głośnikami. Jakieś stare... ;) Podam Wam dane jak uda mi się je jakoś rozebrać, albo będzie nalepka jakaś.
Mobil
Nowicjusz