Samochody z 6 cylindrowymi silnikami montowanymi wzdłużnie i manualem

18 Lis 2019, 23:11

Cześć Wszystkim i od razu dzięki za zainteresowanie postem. Specjalnie po to żeby Was o to zapytać założyłem tutaj konto :D

Szukam samochodów spełniających takie kryteria:
-silnik benzynowy, zamontowany wzdłużnie, z min 6 cylindrami albo chociaż o pojemności od około 2400cm3
-wtrysk pośredni, żeby silnik dobrze współpracował z lpg
-manualna skrzynia biegów
-jak najnowszy
-cena do około 30 000zł
-nie bmw, audi, mercedes, chodzi mi o coś bardziej "nietypowego", mniej oczywistego, nie kojarzącego się od razu z takimi kryteriami

Najlepiej spełniającym te kryteria samochodem jaki do tej pory znalazłem jest Skoda Superb I 2.8 V6 (jest też Passat B5 ale Skoda jest młodsza) i o mniej więcej tego typu samochody mi chodzi. Nie znalazłem innego sposobu szukania wg takich kryteriów niż ręczne sprawdzanie każdego samochodu z odpowiednią pojemnością i skrzynią. Jest to czasochłonne i dlatego pomyślałem że mógłbym skorzystać z Waszej wiedzy i poprosić Was o pomoc :D
Maacieek
Nowicjusz

18 Lis 2019, 23:32

To ja zapytam, jaki jest sens auta z wzdłużnie montowanym silnikiem i przednim napędem? Jeśli ma to być ciekawostką to ok, ale nie widzę w tym wiele sensu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Lis 2019, 23:58

Sens jest chociażby taki że przy wzdłużnie zamontowanym silniku jest do niego dużo lepszy dostęp, jak i do jego osprzętu, co istotnie zmniejsza koszty i ułatwia serwisowanie. Przy silniku V6 czy R6 zamontowanym poprzecznie (jak np w chevrolecie Epica) czasami nawet i wymiana świec jest wyzwaniem bo V6 zazwyczaj wtedy już wchodzi pod podszybie. Nie wspominając już o poważniejszych sprawach jak np. wymiana rozrządu, co przeważnie wiąże się z koniecznością wyciągnięcia silnika. Poza tym napęd na przód działa przecież równie dobrze z silnikiem zamontowanym wzdłużnie co poprzecznie.
Maacieek
Nowicjusz

19 Lis 2019, 00:07

Maciuś powiedz że masz takie fixum dyrdum i tyle :D . Jedni mają zajawkę ma auto czarne inni na białe a Ty na silnik pod skosem :mrgreen:
Niech Ci konkretnie doradzą i tyle :yes:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Lis 2019, 00:13

Dziękuję za poradę :D o tym żeby tak to ująć nie pomyślałem, ale faktycznie, odkąd poszła mi uszczelka pod głowicą w VQ35DE zamontowanym poprzecznie takie właśnie mam "fixum dyrydum" :lol:
Zgodnie z poradą Szanownego Pana Moderatora proszę o konkrety :D
Maacieek
Nowicjusz

19 Lis 2019, 00:20

Maciuś ale idźmy dalej :D chcesz coś fajnego a podajesz superba który jest tak fajny jak worek kartofli a do tego jego silnik przy vq35 trudno nazwać do końca silnikiem :D tym bardziej że jeżeli liczysz na różowiutki serwis więśvagenowych wynalazków to możesz mocno się rozczarować... :D.
Tak naprawdę dużego wyboru nie masz :no:
szybki
Moderator - Tuning

19 Lis 2019, 00:32

Jak każdy mam ograniczony budżet i postanowiłem zrezygnować z "fajności" na rzecz mniejszych kosztów utrzymania. Nie zrezygnuję tylko z w miarę dużej pojemności :D
Wolę Superba z V6 na którego utrzymanie w idealnym stanie będzie mnie stać, niż VQ35DE którego utrzymanie będzie mnie kosztować tyle że na następny lepszy samochód nie odłożę nigdy :P
Maacieek
Nowicjusz

19 Lis 2019, 00:35

Jak masz już wzdłużnie silnik to bierz coś z tylnym napędem. Może jakiś ostatni wypust Opla Omegi?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Lis 2019, 00:43

Myślałem o Omedze ale jest jednak dużo starsza od Superba i nie znalazłem żadnej godnej uwagi z V6 i manualem. Wydaje mi się że mój budżet pozwala na więcej :D
Maacieek
Nowicjusz

19 Lis 2019, 00:54

A w czym miałeś to vq?
Ogólnie przy tych pojemnościach nie nastawiałbym się na niskie koszty użytkowania.
szybki
Moderator - Tuning

19 Lis 2019, 01:11

W Nissanie Maxima
Nie wykluczam też silników 4 cylindrowych, byleby tylko miały pojemność od około 2400cm3 tak jak napisałem. W Hondzie Accord VII i Suzuki Kizashi są np. takie silniki. Myślę że wtedy koszty utrzymania byłby porównywalne z innymi czterocylindrowcami.
Maacieek
Nowicjusz

19 Lis 2019, 16:24

https://spidersweb.pl/autoblog/jaki-sam ... ofert/amp/

"Sporo jest Superbów, ale czy Superb to klasa średnia? Jeśli przyjmiemy że tak, to można wziąć takie auto pod uwagę. Silnik 2.8 V6 jest świetny, szkoda że zastosowano tak rozbudowane i skomplikowane zawieszenie przednie. Szkoda też, że większość aut ma instalację gazową, ale trudno, rozumiem tę sytuację. Na pewno jako wygodny sedan, Superb jest nie do pobicia w tym zestawieniu."

Jeśli komuś by to pomogło to szukam samochodów pasujących mniej więcej do takiego zestawienia i spełniających przy okazji resztę wymagań
Maacieek
Nowicjusz