Samochodzik do 38 tysięcy Diesel , Benzyna czy jednak LPG?

14 Gru 2015, 21:07

Witam serdecznie moja głowa tego nie ogarnia bo jest tego tyle a zarazem tak mało :P
A mianowicie nie mam pojęcia co kupić do ceny 38 tyś zł
Moje przebiegi roczne to około 13tyś ale te trasy to minimalnie 9km po mieście nie jeżdżę praktycznie w cale
Potrzebuje najlepiej kombi klasy kompaktowej
I teraz co mam na oku myślę że skoda octavia 1.6TDI
A jeśli benzyna to coś doładowanego?

Czytałem artykuł czy diesel mi się opłaci, tylko że dla mnie największa przyjemności daje turbo w dieslu to nie to samo co benzyna kręcisz a wir w baku
Co do lpg nigdy nie miałem ale moi znajomi mi odradzają bo tylko problemy w centrach handlowych , tunelach I czy to kiedyś ktoś od kupi z instalacja gazowa?
Bo ja osobiście wolał bym kupić bez jak i pewni większość ludzi

Mam nadzieje że wy mi coś doradzicie Pomocy :!:
rambo200
Nowicjusz

Auto: fiat
Silnik: 1.9 JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Gru 2015, 00:38

rambo200 napisał(a):ale te trasy to minimalnie 9km

To nie zmienia faktu że przy twoich przebiegach diesel jest nie opłacalny , nawet po 9km diesel Ci się nie nagrzeje.
Przeczytałeś ten artykuł czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824-15.htm#p563437
jeśli nie, polecam przeczytać.
Jeśli ma być turbo to zaproponuję Saaba 9-3 1.8 T lub 2.0
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Volvo s60
[link do oferty na Allegro wygasł]

Linki poglądowe
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Gru 2015, 18:52

sanvean23 napisał(a):To nie zmienia faktu że przy twoich przebiegach diesel jest nie opłacalny , nawet po 9km diesel Ci się nie nagrzeje.

No tak ale ja napisałem że to minimalna trasa 9km przewaga to około 20km raz w tygodniu 100km

Tak jak wcześniej napisałem czytałem ten temat (swoja droga bardzo fajnie się to czyta) tylko że niema największej zalety diesla czyli jej elastyczność to czego nie da ci turbo w benzynie a jak będzie zbliżone to pali jak smok
W tym artykule pisze ze więcej z pali jak się nie rozgrzeje no tak ale ja jakoś do tej pory nie zauważyłem ogromnego spalania i to nie z komputera tylko zwykle km wyzerowany licznikiem
Może droższa jest eksploatacja ale coś za coś nie wierze że 1.6 tdi nawęd na zimnym więcej spali niż np honda czy jakiś ford w benzynie

To co mi podałeś saaba znam bo znajomy ma ale diesla nie narzeka ale mnie on nie wpada w oko
Volvo ok ale z tym silnikiem to chyba ze świeczką a i po drugie to pali nie mało czyli LPG musi być

Co do LPG bo nigdy nie miałem z tym styczności czy da się go np. wyłączyć podczas wjazdu do centrum handlowego?

Czy warto kupić z instalacja czy raczej samemu ?

Mnie aktualnie przekonują tylko diesle ale może mi to wybijecie głowy
rambo200
Nowicjusz

15 Gru 2015, 19:37

Lpg włączasz i wyłączasz kiedy chcesz , 1 kliknięciem guziczka.
Oczywiście lepiej jest kupić auto bez instalacji i ją sobie samemu założyć bo nigdy nie wiesz jak poprzednik dbał o nią.
Żeby diesel był opłacalny trzeba robić około 25k rocznie.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2015, 19:42

sanvean23 napisał(a):Żeby diesel był opłacalny trzeba robić około 25k rocznie

No to chyba wszyscy mówią:P
A powiedz mi jak ci się sprawuje honda ?
Bo myślałem nad nią i wiele dobrych opinii słyszałem ale ciężko dostać z tym gilem czarnym :/ a te z światłami wygląda tak mega ufo:P
rambo200
Nowicjusz

15 Gru 2015, 20:02

rambo200 napisał(a):Bo myślałem nad nią i wiele dobrych opinii słyszałem ale ciężko dostać z tym gilem czarnym :/ a te z światłami wygląda tak mega ufo:P

Grill(bo o to chodzi?) jak ci nie podchodzi to sprawa czysto aftermarketowa, pełno tego na allegro to możesz sobie podmenić.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

15 Gru 2015, 20:05

blackmeritum napisał(a):Grill(bo o to chodzi?) jak ci nie podchodzi to sprawa czysto aftermarketowa, pełno tego na allegro to możesz sobie podmenić.

Aha czyli to jest wymienne tak?
rambo200
Nowicjusz

15 Gru 2015, 20:35

Tak grill możesz wymienić, sam miałem ten szklany, ale mi się on nie podobał. Ten grill jest fabrycznie w autach po lifcie czyli 2009 r. wzwyż, te przed liftem mają ten szklany.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z auta, mimo że ma parę wad.
Na plus to bardzo dobre prowadzenie, precyzyjny układ kierowniczy i praca skrzyni biegów. Niskie spalanie w stosunku do osiągów, na prawdę sporo miejsca w środku
jak na auto tego segmentu i chyba największy bagażnik w tej klasie.
Z minusów to strasznie słaby lakier który rysuje się od samego patrzenia, skrzypiace sprzęgło, i plastiki mogły być trochę lepszej jakości, choć tragedii nie ma. Słaby magiel jak w większości Japońców, na szczęście jeszcze mi nie stuka, ale sporo osób na forum ma z nim problem.
Autko mam już 1,5 roku i jak do tej pory wymieniłem amory z tyłu bo mi jeden wylał, tuleje belki, filtr paliwa i olej skrzyni biegów i regulowalem luz na zaworach( 3 ostatnie rzeczy wg. Książki) Tak to leje benzynę i jeżdżę :)
Przy twoich przebiegach nie wiem czy się będzie opłacać zakładać gaz, bo auto pali bardzo mało 7.5 l przy dość dynamicznej jeździe.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2015, 21:45

sanvean23 napisał(a):Przy twoich przebiegach nie wiem czy się będzie opłacać zakładać gaz, bo auto pali bardzo mało 7.5 l przy dość dynamicznej jeździe.

Też własnie tak myślę nic nie cuduje ta honda na prawdę ciekawie się prezentuje tylko ten girl z czarnym włożę albo taki kupie :P

wielkie dzięki myślę że to ostatecznie będzie mój zakup :]
Ale powiedz mi szukać w Niemczech czy z polskiego salonu hondy ?
Maksymalnie jaki mogę mieć rocznik za ta kwotę?
rambo200
Nowicjusz

15 Gru 2015, 22:42

Myślę że 9-10 rocznik spokojnie znajdziesz.
Szukaj najlepiej od 1 właściciela z Polskiego salonu, unikaj sprowadzonych.
Jeśli masz taką możliwość jechać i kupić w Niemczech to też jest dobra opcja.
Tylko że w Niemczech na pewno więcej zapłacisz, i przebieg będzie prawdopodobnie większy niż jakbyś kupił w Polsce.
Za to zawieszenie będzie w lepszym stanie, także decyzja należy do Ciebie.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Gru 2015, 00:14

Civic z Niemczech nie wyjdzie drożej niż w Polsce, a jeśli już to tylko o koszty sprowadzenia do Polski. No chyba, że patrzeć po cenach najtańszych ofert w Polsce, wtedy faktycznie w Niemczech będzie drożej.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI