Samochodzik do miasta do 45 tysięcy.

12 Mar 2015, 21:42

Witam ponownie.

Zastanawiałem się, czy nie połączyć wątków, ale stwierdziłem, że jeden objętościowo zniechęciłby każdego, stąd zamieszczam drugi temat. Poszukuję małego mieszczucha (segment A, choć przy moim wzroście bardziej jednak B) do 45 tysiaków.

Region - woj. podkarpackie
Użytkowanie - niemal wyłącznie jazda miejska, sporadyczne wyjazdy na trasę (raz na kwartał) do max 150 kilometrów w obie strony.
Własne potrzeby:
- silnik benzynowy (bez turbo) - moc od 85KM do 100KM, skrzynia manualna
- preferuję nówkę (choć pochylę się też nad dobrymi używanymi egzemplarzami od 2013 roku wzwyż)
Wyposażenie: 6 poduszek, ESP, klima automatyczna, radio, czujniki parkowania. Podobnie jak na wątku o aucie klasy średniej, bez gadżetów typu czujniki deszczu, rozbudowane radia, asystenci pasów itp. Niekoniecznie muszą być też adaptacyjne reflektory, myślę, że obejdzie się też bez świateł ksenonowych. Bagażnik rzecz jasna też wielki być nie musi.
Wiem, że w mieście to ciężko osiągnąć, ale może jest jakiś mało paliwożerny model i na dobrych warunkach gwarancyjnych?
Dzięki z góry za wszelkie porady.
Typhoon
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

12 Mar 2015, 23:07

Może hyundai i20 ci się spodoba bo to naprawdę fajne miejskie auto.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

13 Mar 2015, 08:24

Miałem go na celowniku i mam nadal, przyznaję!
Podobają mi się jeszcze dwa inne samochody: Suzuki Swift i Ford Fiesta.
Nie wiem niestety jak prezentują się koszty eksploatacji (części zwłaszcza) i kwestie niezawodności tych samochodów.
Mile widziałbym opinie użytkowników, wyżej wymienionych "mieszczuchów"
Typhoon
Nowicjusz

13 Mar 2015, 13:04

Hyundai jest jak najbardziej okey auto bezawaryjne i dość trwałe. Jak potrzeba ci więcej info to pisz do użytkownika dzida on powie ci więcej na temat tego auta.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2015, 16:02

Fiesta miała chore ceny pod koniec roku, nie wiem jak teraz. Zobacz na Clio.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2015, 18:17

Koniu, Renault Clio przeogromnie mi się podoba i podobno też nie są drogie w eksploatacji, niestety silnik mają z turbosprężarką... Wolnossący 75 KM wg mnie będzie zbyt słaby...
Typhoon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Zabici bez zaiętych pasów
    Aż 50% ofiar śmiertelnych na autostradach w Austrii, a ponad 60% w Belgii nie miało zapiętych pasów w momencie wypadku. Pasy bezpieczeństwa są efektywnym elementem dającym kierowcy i pasażerom bezpieczeństwo podczas ...

13 Mar 2015, 18:34

Wystarczy te 75KM ale wiadomo demon prędkości to nie będzie o ile można w ogóle tak nazwać mieszczucha :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2015, 18:41

Szczerze to wolę mieć trochę więcej KM niż mniej :) Choć może spróbuję się załapać na jazdę próbną. Jeśli okazałoby się, że jednak daje radę, to niewykluczone, że wskoczyłbym w niego :)
Usterkowość z tego co wiem ma akceptowalną. Gdyby miał 85KM to brałbym w ciemno :) :D
Typhoon
Nowicjusz

14 Mar 2015, 10:30

Co do Hyundaia to albo nowe i20 z wyprzedaży poprzedniej generacji, bo na nową będzie trochę mało.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeśli może być używka to lepiej się zdecydować na lekko używanego i30 jeszcze na gwarancji:

Podobnie można rozpatrywać Kie Rio i Cee'd
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

14 Mar 2015, 13:20

Dzida, powiedz mi proszę, jak Ci się jeździ Hyundai'kiem? Interesuje mnie zwłaszcza kwestia spalania w mieście i usterkowości. Jeden z użytkowników tutaj wskazywał na Ciebie, z racji posiadania takiego autka.
Typhoon
Nowicjusz

14 Mar 2015, 14:33

Auta bazują na sprawdzonej technice dzięki temu są bezawaryjne. Nie pakują w nich jeszcze turbodoładowanych kosiarek więc będzie spokój. Czystego spalania w mieście nie mierzyłem ale średnie to 6,7l dla silnika 1,6/125KM w ix20. Zakładam, że w i20 będzie niższe z racji niższej masy, niższego oporu powietrza i mniejszego silnika.
Jak szukasz bezawaryjnego i trwałego auta to polecam z czystym sumieniem, bo mój 16-letni Accent, który był od nowości użytkowany przez mojego ojca, a teraz przeze mnie to tylko potwierdza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

15 Mar 2015, 13:54

To jest szansa koło 6,0 dla 85 KM, może jakieś 8,5 w mieście.
Typhoon
Nowicjusz

16 Mar 2015, 18:09

W najnowszym Auto Świat jest test aut miejskich, który wygrał Hyundai i20. W porównaniu jasno widać, że niemieccy producenci zwiększają swoje auta, co odbija się na ich wadze, dlatego muszą też zwiększać moc silników co doprowadza do absurdu, gdyż:

-Hyundai i20 1.2 bez turbo 84KM, 11.9 do setki ma spalanie 5.9l
-Opel Corsa 1.4 turbo 100KM, 11.3 do setki ma spalanie 6.3l
-VW Polo 1.2 turbo 90KM, 11.7 do setki ma spalanie 5,7l
-Renault Clio 0.9 turbo 90KM, 11.3 do setki ma spalanie 5.8l
-Mazda 2 1.5 bez turbo 90KM, 9.8 do setki ma spalanie 5.5l

Do tego Corsa jest najcięższa i waży 1210kg, a najlżejsza Mazda 1044kg.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Mar 2015, 19:45

Ossy napisał(a):W najnowszym Auto Świat jest test aut miejskich, który wygrał Hyundai i20. W porównaniu jasno widać, że niemieccy producenci zwiększają swoje auta, co odbija się na ich wadze, dlatego muszą też zwiększać moc silników co doprowadza do absurdu, gdyż:

No i widzisz Ossy z polo jest to samo mam nawet całkiem niezłe porównanie moja IV waży 980 kg i przy 1,2 54 KM ma około 15,5 sekundy a nowe polo 1,2 60 KM (jest jeszcze taki) waży 1060 Kg czyli 70 kg więcej i ma ponad 16 do setki więc producent ma do wyboru albo zwiększyć pojemność silnika i montować 1,4 (przez co jest wyższe OC/AC itp itd) albo wsadzić turbo kompresory czy co tam uważa i maksymalnie wyżyłować silnik aby lepiej jeździł bo to aż dziwne że moje 54 konne polo jedzie lepiej niż nowsze 60 konne.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2015, 21:43

55 000 zł za Mazdę! Ktoś w tej firmie chyba zatruł się rybą takifugu i odbija mu się w mózgu... Cena kuriozalna. Za 55 000 można już kupić kompakta :D
Typhoon
Nowicjusz