Samoczynnie wyłączający się kierunkowskaz - Peugeot 206 2002

27 Gru 2021, 20:08

Cześć,
Pół roku temu kupiłem auto, peugeot 206 z 2002 roku 3drzwiowy i od kiedy go mam spędza mi sen z powiek jeden problem, mianowicie po włączeniu kierunkowskazu raz na jakiś czas, wyłącza się po sekundzie. Czasami działa sprawnie i się nie wyłącza a czasami wyłącza się po sekundzie-dwóch i musze go "docisnąć" wtedy działa dalej.

Czy macie może jakiś pomysł co może być problemem albo jak sprawdzić, żeby wyeliminować jakieś możliwości?
Będę wdzięczny za odpowiedź :)
Hadikuma
Obserwowany

27 Gru 2021, 20:19

Coś nie łączy w przełączniku, trzeba by rozebrać i przeczyścić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Gru 2021, 10:41

Na 99% problem to manetka przełącznika kierunkowskazów która nie łączy lub ma już mocno wyrobione styki i co jakiś czas pojawia się właśnie taki objaw z niełączeniem.

Nie wiem czy tu opłaca się go rozbierać i szukać problemu bo nowe przełączniki w zamienniku są dosyć tanie 60-80zł np. [link do oferty na Allegro wygasł] tylko sprawdź podłączenie czy jest na taśmę czy standardowo na wtyczkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Gru 2021, 18:07

Rokiko napisał(a):Na 99% problem to manetka przełącznika kierunkowskazów która nie łączy lub ma już mocno wyrobione styki i co jakiś czas pojawia się właśnie taki objaw z niełączeniem.

Dokładnie tak - chyba już kultowy problem w Peugeotach. I to nie tylko z kierunkami, ale często też ze światłami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2021, 18:15

MotoAlbercik napisał(a):chyba już kultowy problem w Peugeotach. I to nie tylko z kierunkami, ale często też ze światłami.
ja osobiście nigdy się nie spotkałem z tym problemem w 206
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Gru 2021, 19:07

Kao napisał(a):ja osobiście nigdy się nie spotkałem z tym problemem w 206

A jak jak najbardziej. I to nie tylko w 206. Są tam dwa rodzaje pająków - Delphi i jeszcze jedna firma. I jedna z nich jest "kulejąca".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jaką markę chłodnicy wybrać?
    Przedziurawiła mi się chłodnica wody i teraz myślę nad wymiana tylko nie wiem na jaką. Jakiej marki zamienić wybrać? Jeśli ktoś by się interesował to chodzi o chłodnice do audi a3 8p 2.0 tdi 16v 103kw 140km.