Samurai - luzy w kierownicy

03 Sie 2012, 22:39

Witam wszystkich , być może ten temat był już wałkowany ale nic nie znalazłem a nie potrafię zlokalizować problemu , luz w mojej kierownicy wynosi ponad ok. 5cm. , cały układ , od kierownicy aż do przekładni nie ma luzów ( a jeśli ma to naprawdę znikome ) , natomiast gdy kręcę kierownicą w całym zakresie luzu ( tzn. od oporu do oporu stawianego przez kierownicę ) to za przekładnią , drążki ( chyba to one są ) zaczynają lekko się ruszać , to znaczy w trakcie kręcenia w "strefie luzu" na kierownicy za przekładnią nic nie pracuje , dopiero gdy kierownica zaczyna stawiać opór drążki zaczynają się ruszać . Próbowałem dokręcić śrubę regulacyjną na przekładni - trochę poszła ale nic się nie zmieniło , przy okazji stwierdziłem brak ( nie zupełny ) płynu przekładniowego. Chciałem sprawdzić drążki , ale jeśli w jeszcze w miarę się orientuję co to są i gdzie są owe drążki , to zupełnie nie wiem co mam w nich i jak sprawdzić . Będę wdzięczny za pomoc , szczególnie za wstawienie pomocnych fotek , myślę że przyda się to także komuś na przyszłość. Dzięki i pozdro.

Sorki za opis , żaden ze mnie mechanik , wyjaśniłem jak potrafiłem.
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

Zdjęcia: 6
Miejscowość: lubuskie/anglia

03 Sie 2012, 23:51

jeśli są takie objawy jak piszesz to jak masz wspomaganie to
a) brak płynu, lub pompa nie generuje już ciśnienia
b) umiera przekładnia, albo do regeneracji albo sprawdzona urzywka
jeśli bez wspomagania to punkt a można z buta pominąć :mrgreen:
co prawda luz na postoju około 5 cm to jeszcze nie tragedia zwłaszcza w aucie bez wspomagania, gdzie naprężenie układu pojawia się w trakcie jazdy,
drążki łatwo sprawdzić ;) masz jeden od przekładni do wąsa zwrotnicy i drugi łączący obydwie zwrotnice razem nie można ich przegapić tam nic innego nie ma, luz mogą mieć na gałkach (te gumowo metalowe trzpienie łączące drążek z wąsem zwrotnicy, rzecz wymienna)
do sprawdzenia kawałkiem breszki albo na SKP
w celi skasowania luzu popuszczasz nakrętkę lekko dokręcasz śrubę śrubokrętem i dokręcasz nakrętkę z powrotem, układ kierowniczy musi mieć delikatny luz nie można go spinać na sztywno, zbyt mały luz powoduje bardzo szybkie zużycie przekładni
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Sie 2012, 06:32

Dziękuję za szybką , rzetelną oraz wyczerpującą odpowiedz :D , w takim razie dzisiaj sprawdzam dalej , nie wiem tylko co znaczy to sprawdzanie SKP ?
I jeszcze jedno gdy okaże się że to przekładnia jest winna i będę kupował używkę , to jak mam ją sprawdzić ?
I jeszcze jedno nie wiem czy to coś zmienia , ale luz jest nie tylko na postoju ale także w czasie prowadzenia ; trudno jest utrzymać prosty tor jazdy.
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

04 Sie 2012, 07:27

Stacja Kontroli Pojazdów
geometrię ktoś kiedykolwiek w tym aucie robił? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Sie 2012, 07:51

Nie wiem :| , kupiłem 3 dni temu sprzedający też za wiele nie wiedział , mieszkam w UK , wszystkie przeglądy itp. drogie , po za tym do angielskich mechaników jakoś nie mam zaufania , zresztą chciałbym się uczyć i dochodzić wszytkiego możliwie samemu.
mleki
Początkujący

04 Sie 2012, 17:32

Drążki , końcówki - raczej w porządku pozostaje chyba tylko przekładnia...
Wie ktoś co i jak w niej sprawdzić przed kupnem , bo biorę używkę ?
Dzięki.
mleki
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...