Saxo vs 106

28 Paź 2010, 11:48

Rozglądam się za tymi bliźniakami (przed liftingiem), czytam różne opinie i ciągle nie jestem przekonany, więc pytam tutaj :wink:

Interesuje mnie benzyna 1.4 75 KM (drzwi 2/3). Przyznam, że skłaniam się ku Saxo, zarówno pod względem wizualnym jak i mechanicznym (czytałem więcej przychylnych opinii) Co sądzicie? I czy będę w stanie wyciągnąć coś wartego uwagi za 4-5k?
dcp
Nowicjusz

Miejscowość: Dolina

28 Paź 2010, 12:54

Jasne, że znajdziesz.
Uczulam cię na tylną belkę, patrz czy tylne koła stoją prosto i czy nie skrzypi nic z tyłu, bo wtedy to masz wydatek 1/5 twojej maksymalnej kwoty.
Za tą kwotę to powinieneś znaleźć mocno dopieszczoną 106 sprzed liftingu, a Saxo takie w miarę dobrym stanie.

Nie wiem w jakie dokładnie roczniki byś celował w razie 106tki, ale wiedz, że te starsze miały wady fabryczne lakieru na dachu. Więc się nie zdziw, że zmatowiał lakier, czy zeszła wierzchnia warstwa.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Paź 2010, 13:19

Technicznie to są praktycznie takie same samochody (Peugeot i Citroen tworzą jeden koncern ;) ), także wybierz to co Ci się bardziej podoba wizualnie. Tak jak kolega wyżej napisał sprawdź przede wszystkim stan tylnego zawieszenia.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesłyszący na drodze
    Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...