Samochód starszej daty do 10-15k

26 Paź 2010, 01:14

Witam.
Otóż za niecały rok będę mógł przystąpić do egzaminu na prawko. W związku z tym rozglądam się za jakimś ciekawym samochodem. Proszę Was o propozycje i rady.
Nie znam się na samochodach tym bardziej nie wiem co się opłaca, czego jest dużo części itp. itd. więc jakbym palnął jakąś głupotę to mi wybaczcie :wink:
Chciałbym samochód "starszej daty" (najlepiej amerykański) tak od końca lat 70 do początku 00 ponieważ IMO dzisiejsze samochody nie mają już tego klimatu, nie podobają mi się (mają za bardzo zaokrąglone krawędzie) i są ciche. Lubię kształty ala Caprice Classic '89 czy Crown Victoria '86, ale sportowe samochody typu Pontiac Firebird 3.1 też mi się podobają. Fajne są jeszcze BMW i mustangi (te starsze no i 9-ta generacja). Nie chcę samochodu bardzo drogiego w utrzymaniu i palącego 20 l.
Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Znajdzie się samochód tego typu w tej cenie ?

Apropo tego pontiaca, znalazłem [link do oferty na Allegro wygasł] na allegro, cena mi odpowiada, opłaca się ?
Tabula
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

26 Paź 2010, 08:51

Koszty ubezpieczenia takiego potwora i pakiet startowy pochłoną pewnie drugie tyle co przeznaczasz na auto... O zużyciu paliwa nie ma wogóle co pisać. Zejdź na ziemię...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Paź 2010, 10:07

Też się jarałem amerykańcami, ale przeszło mi po obliczeniu ubezpieczenia. :cool:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

26 Paź 2010, 10:40

Tak jak koledzy napisali - zejdź na ziemię ;)
W tym Pontiacu 20l/100km jest baaaardzo realne :P Poza tym koszty napraw takiego samochodu mogą być naprawdę ogromne, bo są to samochody egzotyczne i mało popularne w Polsce.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

26 Paź 2010, 12:23

Jeżeli chcesz jakoś po ludzku na tym wyjść kosztorysowo to tylko BMW. Za tą kasę kupisz ładne, kultowe E30 325i coupe na wąskiej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Paź 2010, 12:28

Ja tylko moge potwierdzić to co koledzy wyżej napisali.Ja bym Ci zaproponował coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
części są łatwo dostępne i nie są przesadnie drogie a i spalanie nie jest znowu duże,średnio takie 2.3benzyna spali ok 13l/100km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Paź 2010, 12:31

Myślę, że w mieście 13l to bez oszczędzania, tam jest chyba tylko 5 garnków. :mrgreen:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Paź 2010, 12:34

No to i tak nie żle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 15:11

To jest silnik 4 cylindrowy.
Żeby tym spalić 13 litrów średnio to naprawdę trzeba go męczyć, w cyklu mieszanym ~10litrów da się osiągnąć spokojnie.
IMO jednak te Mercedesy wyglądają na mocno zmęczone.
Aczkolwiek W123/W124 to świetny materiał na youngtimera np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
A jeśli podobają Ci się BMW to za te pieniądze można już znaleźć choćby łądne e32 z 3.0 V8
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

26 Paź 2010, 16:19

No akurat nie chodziło mi o te miśki z linku,tylko pokazałem przykład zeby było wiadomo o jaki konkretny model mi chodzi.
Barol
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 16:55

Może będę okrutny,ale przynajmniej szczery :wink: Zapomnij o amerykańcu,koszty takiego samochodu znacznie przekroczą 15 tyś zl+ sprowadzenie go do kraju. Ponad to nie jeździ na wode i musialbyś przeznaczyc kilkaset zł na beznzynę tygodniowo. Moim zdaniem nie warto,wybierz coś ekenomicznego.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

26 Paź 2010, 22:03

No szkoda, chciałem coś więcej niż zwykłe BMW które to często jest spotykane na polskich ulicach. Ale jeśli już BMW to który model jest najbardziej opłacalny ? Podane przez Was E32, E30 i podobne do nich podobają mi się najbardziej.
Czy może lepiej mercedesa ? Też są ładne.
Ostatnio edytowany przez Tabula 26 Paź 2010, 22:17, edytowano w sumie 2 razy
Tabula
Nowicjusz

26 Paź 2010, 22:13

BMW i Mercedes to praktycznie jeden czort,ja osobiście wybrał bym miśka 123 coupe bo to już jest rzadki widok na naszych drogach.
Barol
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 22:20

Tabula, jeśli lubisz amerykańce, podobają ci się kanciaki to może podejdzie ci wozik "dla emerytów" czyli Ford Bronco, co prawda 2.9 czy 4.0 łykną w granicach tych 18-20 litrów LPG ale części nie tragedia, ceny też nei powalają na kolana a wygoda i luz prowadzenia takiej fury powalają :wink: pomijam już fakt że z tyłu to można impreze robić a nie tylko siedzieć/spać :mrgreen: więc wóz jak najbardziej rodzinny :mrgreen:
wersja troszkę mniejsza to Jeep Cherokee 4.0 bardzo fajne i dośc tanie autko, spalanie w granicach 16 litrów LPG a wygodne i klimatyczne "kombi"

:mrgreen:

w stare BMW to bym się w ogóle nie pchał no chyba że nosisz dres w paski i bejzbola w kieszeni... bo tak będziesz postrzegany :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Paź 2010, 22:31

Nie wiem, może lepiej nie wydawać całej kasy od razu tylko kupić coś tańszego ? Reszta kasy zawsze się przyda :wink:
Nie znam się na samochodach ( co prawda, dorabiałem trochę na szrocie ale rozebrać samochód to każdy głupi potrafi ) i tym autem dopiero wchodziłbym w świat motoryzacji.
Ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda ładnie, trochę rdzy da się ogarnąć :wink:, cena niska. Nie byłby najlepszy jako pierwsze moje auto ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - też mi się podoba, cena niska, posiada manuala (co też cenię), dość duży ( wystarczy na załadowanie kumpli i ruszenie na imprezę :D ). Na prawdę teraz to już nie wiem co wybrać :D
Ostatnio edytowany przez Tabula 26 Paź 2010, 22:39, edytowano w sumie 2 razy
Tabula
Nowicjusz