Scenic 2.0 '99 + gaz chodzi jak diesel

18 Kwi 2007, 22:08

Witam.
Gaz jest od ok 4 lat. Sprawuje się bez zarzutu. Ale od roku silnik chodzi coraz głośniej. Nie "klekocze" jak typowy diesel, ale pracuje dużo głośniej. Szczególnie na wolnych obrotach cały "chodzi".
Dwa miesiące temu wymieniłem między innymi rozrząd, oczywiście wszystkie płyny w tym olej. Myślałem że to pomoże, ale nic się nie zmieniło.

Coraz częściej widzę zdziwienie na stacji benzynowej - "Myślałem że pan chce do diesla tankować gaz" :-)
Słyszałem opinie że to są popychacze lub jakaś uszczelka.
Proszę o pomoc.

Przy okazji - chyba muszę zmienić mechanika. Polećcie kogoś we Wrocławiu.
Pozdrawiam.
pepsi13
Nowicjusz

• 20 Kwi 2007, 12:17

Czy aby nie masz tam przypadkiem zmiennych faz rozrządu?
    opteron
    Początkujący

Miejscowość: żywiec

20 Kwi 2007, 16:28

opteron napisał(a):Czy aby nie masz tam przypadkiem zmiennych faz rozrządu?

Hmmm, to zbyt trudne pytanie dla mnie :-)
    Najprawdopodobniej mam, wiem że w tym przypadku wazne jest precyzyjne ustawienie instalacji wtryskowej gazu.

1. Jeśli założyłem gaz ok 4 lata temu a silnik chodzi głośniej od ok 2 lat - możemy założyć że przyczyną jest instalacja gazowa?

2. Czy zwykły mechanik (nie ten od instalacji gazowej) może zmieniając ustawienie faz rozrządu wpłynąć na pracę silnika?

3. Wiesz może orientacyjnie jaki jest koszt zakładając że sama regulacja da efekt, nie będzie trzeba wymieniać żadnych części.

4. Na innym forum ktoś podejrzewa hydropopychacze, co o tym sądzisz?

Dziekuję za odpowiedź.
    Pozdro.
    pepsi13
    Nowicjusz

21 Kwi 2007, 18:46

No może masz walnięty któryś z popychaczy chydraulicznych , sprawdzałeś szczelność układy wydechowego , może masz przedmuch na kolektorze wydechowym .
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

21 Kwi 2007, 19:57

Trudno jest coś powiedzieć na podstawie opisu, w dodatku tak nie pracyzyjnego. Czy mamy do czynienia ze spalaniem stukowym (twarda praca) czy też "rechotaniem" czyli dmuchanim poza układ tłumiący. Trzeba to oglądnąć, udaj się to kogoś obeznanego w temacie... Hydro raczej bym za ten stan rzeczy nie obwiniał.
    opteron
    Początkujący

Miejscowość: żywiec
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Rexton G4 - nowa odsłona
      Jest to prawdziwy samochód terenowy gdyż zachowano konstrukcję opartą na ramie (Quad frame), co w dobie samonośnych nadwozi w klasie SUV jest rzadkością. W stosunku do poprzedniego modelu nadwozie jest dłuższe (4850 ...
      Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
      Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...