Scenic/Alfa 159/Altea

30 Sty 2011, 20:53

Poszukiwań samochodu ciąg dalszy, mam nadzieję że etap już ostatni i w lutym będę trzymał w swoim ręku nowiutkie kluczyki.

Jak sama nazwa tematu mówi. Krąg zawężony do 3 modeli. Jeszcze krótko przypomnę założenia: ok 20k rocznie. Droga pokonywana mieszana (miasto/krajówki). Najczęściej załoga 4 osobowa (2 "dzieciaków" 17 i 15 lat).

Żaden inny model już nie wchodzi w grę. Jakbym chciał żeby autko na oczy nie widziało serwisu to pewnie już dawno bym jeździł Octavią Tour 1.9 TDI. A niech się czasem i popsuje, nie będę się gniewał (ale nie przesadzajmy!). Ekonomia? Żeby nie brało więcej niż 10l oleju czy benzyny. Gaz odpada zupełnie. Aaaa i jeszcze cena. 35k max. W ostateczności KILKA mogę dołożyć.

Dobra tyle założeń, a teraz jakieś egzemplarze ode mnie z okolicy:

*SCENIC*

[link do oferty na Allegro wygasł]

*ALTEA*

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Sprowadzona z Hiszpanii, na 75% wykluczam z tego powodu

*ALFA 159*

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Ahhh... Ślicznotka ...

-----------

Moi drodzy. Co na moim miejscu byście wybrali? Dlaczego? Jakiś konkretny silnik do danego modelu, na którego poszukiwanie warto poświęcić więcej czasu? Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Vilagie
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

30 Sty 2011, 21:12

Jak dla mnie zdecydowanie Alfa. Wygląd, wyposażenie, prowadzenie, zawieszenie, świetne silniki Diesla - to wszystko przemawia za nią. Silnik najlepiej 1.9 JTDm 150 KM aby jakoś to sobie radziło, najlepszym wyborem byłby 2.4 JTDm ale może nieco braknąć tysiączków.
Spoza listy pozwolę sobie jeszcze zaproponować Mazdę 6 oraz Hondę Accord VII 2.2 I-CTDI.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

30 Sty 2011, 21:18

Vilagie napisał(a):[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Sprowadzona z Hiszpanii, na 75% wykluczam z tego powodu

Odniose się do tej Altei. Dlaczego wogóle rozważa się takie auta - nie ma takiej ceny za to auto z tym przebiegiem. Jak sądzisz skąd wzięła się ta cena przy tym przebiegu jeśli to auto w salonie kosztuje ok. 85000zł? Tu nie jest problemem, że auto jest z Hiszpanii, uczciwy samochód może być nawet z Tajlandii. Dobrze, że facet chociaż nie zaznaczył, że samochód jest bezwypadkowy. Zapytam wprost - świadomie chcesz kupić auto kombinowane czy po prostu jesteś laikiem i śmieszne polskie ceny spowodowały, że troche "zgłupiałeś" i myślisz, że za takie pieniądze da się kupić uczciwy taki egzemplarz?

Sory, ale jak się siedzi w tym biznesie i wie sie za ile można na zachodzie kupić taki uczciwy egzemplarz, a później jak widze jak wam u nas w kraju wciskają co chcą i jak w to wierzycie(nie tylko Ty Vilagie, generalnie kupujący) to czasem to jest po prostu żenujące.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

30 Sty 2011, 21:35

Ceny nówek XLek od 67 000 (bez zniżek itd.)

Co do linknięcia tutaj tej Hiszpanki. Przez cały post posługiwałem się celowo pojęciem "model" zamiast "egzemplarz". Chodzi mi jedynie o to, by ktoś sprowadził mnie na dobrą ścieżkę żebym nie błądził więcej. Tak samo Scenic. Jeżeli miałoby dojść do zakupu to w życiu automat. Ogłoszenie przykładowe pokazujące tylko, samochodu w jakim stylu szukam.

Co do Polskich cen to jestem chyba w stanie uwierzyć we wszystko ... Mój Focus z 04 roku wyceniony na 12 700 ...
Vilagie
Nowicjusz

31 Sty 2011, 12:09

To za Yarisa żony z tego roku więcej dostałem niz Ty za Focusa.
Ja polecam Alfę. Najlepsze prowadzenie, najlepsze silniki diesla i najładniejsza.
Co do Seata to ostatnio oglądałem taką Alteę nową w salonie i nie wiem jak wogóle mozna kupić tak plastikowe auto. Dla mnie środek to porażka stylu.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Sty 2011, 15:01

Kolega wyżej ma w profilu wpisane że Mondziakiem jeździ. W sumie po swojej foczce polubiłem Fordy, a na rynku wtórnym sporo ofert.

Mógłbyś polecić to auto?
Gdybyś miał do wyboru MK3 (po liftingu) kombi i Alfę 159, co byś wybrał?

BTW. Czy alfa dla 4 osób, do wygodnej podróży nie okaże się za ciasna?
Vilagie
Nowicjusz

31 Sty 2011, 19:52

Jeśli Mondeo to tylko i wyłącznie benzyna. Diesla nie bierz wogóle pod uwagę, jest strasznie awaryjny.
Osobiście zdecydowanie Alfę bym wybrał. Auto ma wspaniały design, super się prowadzi i może być diesel lub benzyna.
Kiedyś kupiłem Accorda z którego byłem bardzo zadowolony, a kilka dni później kolega kupił 156 2,4 JTD. Auta mi się podobały od zawsze ale do dzisiaj pamiętam pierwszą przejażdżkę Alfą 156 w najbogatszym wyposażeniu. Z miejsca miałem ochotę sprzedać Hondę i kupić Alfę. Zeby nie auta służbowe już dawno bym jeździl Alfą 159. Przejedź się Alfą i Mondeo. Wydaje mi się że wybierzesz Alfę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Sty 2011, 20:07

Vilagie napisał(a):Ceny nówek XLek od 67 000 (bez zniżek itd.)

Co do linknięcia tutaj tej Hiszpanki. Przez cały post posługiwałem się celowo pojęciem "model" zamiast "egzemplarz". Chodzi mi jedynie o to, by ktoś sprowadził mnie na dobrą ścieżkę żebym nie błądził więcej. Tak samo Scenic. Jeżeli miałoby dojść do zakupu to w życiu automat. Ogłoszenie przykładowe pokazujące tylko, samochodu w jakim stylu szukam.

Co do Polskich cen to jestem chyba w stanie uwierzyć we wszystko ... Mój Focus z 04 roku wyceniony na 12 700 ...

Co do tej Altei XL to widze, że w cenniku wyprzedażowym podstawa 1.9 TDi jest za 68890zł + ewentualnie metalik 1990. Powiedzmy, że chyba 70000 to trzeba byłoby za ten samochód zapłacić w tej chwili z 2010r. Co do Twojego Focusa to pewnie jakaś wycena ala eurotax.

Co do wyboru Mondeo/159 to faktycznie ciekawszym autem jest 159, ale i sporo droższym. Niedawmo jeździłem tym autem i wg mnie jest całkiem przestronne. Rozstaw osi 2,70m także myśle, że dla 4 osób spokojnie wystarczy do komfortowej jazdy.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

05 Lut 2011, 21:35

Alfa z linku walnięta a właściwie zmasakrowana z prawej strony. Drzwi przód+tył+poszycie progu+ słupek.

Teraz wałkuję temat Scenika.
Vilagie
Nowicjusz

05 Lut 2011, 21:38

Jakoś mnie to nie dziwi.
Alfy to nie są tanie samochody więc jeśli niespełna 4 latek z małym przebiegiem kosztuje tyle co pofirmówka z 200kkm na liczniku to coś musi być nie tak.
Nie ma co się łudzić, że trafiło się na okazję.
A co Scenica to za ~40tys. km spokojnie kupisz II gen po FL(z eksploatacyjnego punktu widzenia to ważna wiadomość bo dopracowali te duperele które uprzykrzały życie).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000