SCENIC ^ CMAX

17 Sie 2009, 11:30

Chciałbym Was prosić o opinie na temat dwóch aut z silnikiem diesla, rocznikowo renault 03 - ford 04, interesuje mnie niskie spalanie , spory bagażnik, zapiecie dwóch fotelików z tyłu, wysoka pozycja za kierownicą. ewentualnie informacja czy lepiej kupic scenica 03 czy dozbierać na scenica II a co do forda to który silnik 1,6 czy 1,8 - napewno macie jakąś wiedzę - kwestia podzielenia się nią :smile:
dzięki
cup
Nowicjusz

17 Sie 2009, 21:52

Hmm mysle ze Ci pomoge:-)
Scenic- typowy francuz- sprawdza sie tu zasada ze z wiekiem jest coraz lepiej, dlatego mimo tego ze Scenic 2 jest autem nowoczesniejszym, o ciekawym designie, lepszym prowadzeniu to rozsadniejszy moze okazac sie starszy model- pozbawiony "chorob wieku dziecego" Polecam diesla dti- nie jest bardzo wrazliwy na jakosc paliwa.
C-max- temu autku znacznie blizej do osobowki pod wzgledem precyzji prowadzenia, ale i (niestety) przestronnosci- dla rodziny z 2 malych dzieci moze okazac sie odrobinke za ciasny- bagaznik jest relatywnie maly(jak w nowym Scenicu) Spalanie silnikow benzynowych male nie bedzie :sad: Polecam diesla 2 TDCi- nie chce wchodzic w szczegoly awaryjnosci, ale jezdzi przyjemnie(wiem co mowie), w ogole diesle idealnie pasuka do vanow)
Gdyby Cie to interesowalo mam X. Picasso(salon pl, pierwszy właściciel-ja :cool: itp.) z 01/02 silnik 2 HDi- gg 2755701
Pozdrawiam
PS: Jezeli z tych 2 to zalezy co bardziej cenisz: komfort(Scenic)/sportowe prowadzenie(C-max)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

19 Sie 2009, 10:43

dzięki ze info i propozycją ale z całym szacunkiem mimo dużych rozmiarów picasso jakoś mi nie leży, o scenicu myślę już od dawna a c-max zainteresował mnie ostatnio - jako że większość czasu spędza się w środku to cmax ma zdecydowanie świeżej wyglądającą deskę rozdzielczą. Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby turan ale to finanse gniotą. Wspomniałeś coś o awaryjności silnika forda możesz rozwinąć wątek?
cup
Nowicjusz