Scenic, Palio czy inne kombi do 4000?

11 Cze 2013, 23:15

Witam, szukam pojemnego i oszczędnego samochodu do 4000zł. Diesel lub LPG. Samochód ma mi służyć do codziennej jazdy, a także do pracy. Silniki typu 1.3 jak w felicii czy 1.2 w palio odpadają, szukam czegoś przynajmniej 1.6. Najbardziej jestem za scenic, + za wygląd i komfort. Będę wdzięczny za sugestie, pozdrawiam.
qtt
Nowicjusz

Auto: Ford fiesta MK3

12 Cze 2013, 06:49

Scenica za te pieniądze nie kupisz. Palio jak najbardziej tak i to nawet po 2000roku.
Z innych aut może zainteresuje Cie Mondeo mkII?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2013, 09:56

[link do oferty na Allegro wygasł]

sporo ich w tej cenie na allegro.

Mondeo jakoś mi nie podchodzi wizualnie... Ogólnie chciałem odpuścić bardzo długie kombi, bo wyglądają jak karawany pogrzebowe:D
qtt
Nowicjusz

12 Cze 2013, 10:14

qtt napisał(a):Mondeo jakoś mi nie podchodzi wizualnie... Ogólnie chciałem odpuścić bardzo długie kombi, bo wyglądają jak karawany pogrzebowe:D

Mając 4k na duże auto mówisz o wizualizacji :cry:

A może masz drugie 4k na naprawy to fakt wizualizacja jest ważna....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Cze 2013, 10:26

Jeśli mam do wyboru auta podobnej klasy, w podobnym stanie i cenie, to wybieram ten który wizualnie bardziej mi się podoba, nie wiem co w tym dziwnego. Co powiecie o tych Scenicach z allegro?
qtt
Nowicjusz

12 Cze 2013, 10:55

Jako użytkownik Scenica powinienem go chwalić i w sumie mój egzemplarz najgorszy nie jest. Z tym,że takiego jak mój po lifcie i z sekwencją nie kupisz za 4 k... Musisz wiedzieć,że w moim ,który wyjechał z salonu w Poznaniu jako nowy w kwietniu 2001 ,już robiłem wyprawki na kantach tylnych błotników i progach. Tak więc w starszym aucie też istnieje takie spore prawdopodobieństwo.Mechanicznie i elektrycznie jest nawet nieźle ale czasem obraz psują drobiazgi . Miałem styczność jedynie z wersjami 16v i mogę powiedzieć,że mało palą jak na te gabaryty. U mnie na trasie auto spala gazu nawet poniżej 7,5l średnio. Po mieście pali 10,5l gazu. Tak więc jak na 1800 pojemności i wysokość i wagę auta nie jest źle.Auto jest bardzo wygodne i dobrze się prowadzi.
Natomiast Tobie do 4 k poleciłbym kilka innych aut. Fiat Palio ma zaletę tę ,że nie gnije specjalnie.Kolejnym jest nie do zajechania i tania w utrzymaniu Nubira !!! Z klimą i itp rzeczami za śmieszne pieniądze o prostej "pooplowskiej budowie" i dobrymi osiągami . Dodatkowo większość tych aut ma gaz!. Jest też Cordoba Vario oraz Xsara w kombi. Można również r5ozglądnąc się za 16 zaworową Meganką kombi (tylko)po lifcie . :piwo:
Ostatnio edytowany przez artur73, 12 Cze 2013, 11:40, edytowano w sumie 1 raz
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obowiązkowy przegląd pojazdu, a koronawirus?
    Co zrobić w sytuacji jak niebawem kończy nam się przegląd naszego samochodu? W normalnych warunkach umawiamy się na niego kilka dni wcześniej lub po prostu jedziemy wykonać ścieżkę diagnostyczną. Nie inaczej jest obecnie ...

12 Cze 2013, 14:27

Co myslicie?
Jeszcze pytanie odnośnie butli z gazem - czy w przypadku tych samochodów zajmuje ona dużą część bagażnika? Bo trochę mijałoby się to z celem kupować duży samochód, po to, żeby połowę bagażnika zajmowała butla.
qtt
Nowicjusz

12 Cze 2013, 15:01

Akurat ze Scenikiem jest problem z butlą w miejscu koła zapasowego.
Polega on na tym,że na badaniu technicznym numery VIN są w dwóch miejscach (ale nie we wszystkich Scenikach). 1 to nalepka na słupku pomiędzy drzwiami z prawej strony,a 2-gi jest właśnie pod kołem zapasowym...(czasem jest też na podszybiu). Jak się jedzie na przegląd a ma się zbiornik w miejscu koła,to nie chcą podbijać bo nie mogą odczytać umieszczonego tam numeru VIN.Sama nalepka między drzwiami na słupku nie wystarczy. pozostaje więc albo zaparzyjaźniony diagnosta albo zwykła butla z gazem w bagażniku. W tym ostatnim przypadku,bagażnik jest nieporozumieniem.
Scenic wogóle nie ma ze wielkiego kufra...Przy nim klasyczne kombi to pakowne gabaryty..!
W Sceniku za to jet mnóstwo miejsca na nogi. Do transportu z Castoramy specjalnie się nie nadaje :no: ale za to na wyjazd turystyczny z podręcznymi bagażami ,jak najbardziej ! :yes:

Pomimo przebiegu,to najlepiej prezentuje się auto z linku nr 3.
Jest chociaż opisane od strony wykonanych napraw. Sam silnik Renault jak jest regularnie "serwisowany",to polata spore przebiegi.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Cze 2013, 20:06

Sporo? Co drugi z nich uszkodzony albo anglik.
Co do linków:
1.drzwi kierowcy mają inny odcień lakieru,prawy tył tak samo i auto stoi w komisie gdzie sprzedają same trupy (sprawdzone).
2.bity z przodu.
3.ciekawe czemu nie ma zdjęc lewej strony auta.
4.też dostał z przodu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2013, 20:35

Szukaj dalej na alleszrocie, na pewno coś wartego uwagi znajdziesz...
hektor
Początkujący

Auto: Poszukuję <help>

12 Cze 2013, 20:44

Scenic za 4000zł? Haha powodzenia..
Palio miałem jakiś czas i byłem zadowolony,części tanie,praktycznie sie nie psuł,tylko lałem i jeżdziłem.
Ja na Twoim miejscu poszukałbym Palio albo Daewoo Nubira 2.0.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

12 Cze 2013, 22:13

Barol, po czym poznajesz, że są bite z przodu?
qtt
Nowicjusz

13 Cze 2013, 05:55

Drugi już nieaktualny ale pamiętam że przednia maska była żle spasowana ponieważ od strony kierowcy wystawała nad lampe a od strony pasażera już nie.
W tym czwartym szczelina między maską a błotnikiem jest mniejsza od strony kierowcy a od strony pasażera ciut większa.
Barol
Awatar użytkownika

13 Cze 2013, 09:02

Barol napisał(a):Drugi już nieaktualny ale pamiętam że przednia maska była żle spasowana ponieważ od strony kierowcy wystawała nad lampe a od strony pasażera już nie.W tym czwartym szczelina między maską a błotnikiem jest mniejsza od strony kierowcy a od strony pasażera ciut większa.

Ale panowie o czym Wy mówicie jakie to ma znaczenie czy w aucie za 4k było coś malowane???
Sprawdzasz stan techniczny i tyle w temacie, zaglądasz pod maskę i widzisz podłużnice, podłogę, kielichy ścianę grodziową do tego sprawdzasz słupki czy były cięte a to czy coś był malowane skrobane ma takie znaczenie jak zeszłoroczny śnieg.
Ciekawe podejście gdzie zakup kompletu opon i naprawa zawieszenia będzie kosztować połowę wartości auta a jeszcze trzeba czymś hamować ...
Czy naprawdę myślicie że ktoś sprzeda bezwypadkowe zadbane auto za 4k jak samo zadbanie będzie oznaczać kasę większą niż wartość auta.
Jeszcze rozumiem żeby to była stara zadbana camry w kombiaku (super wygoda) która przejeździ pięć sceników to można się zastanawiać ale myślenie o lakierze przy aucie za 4k gdzie trzeba się modlić żeby wyjechać za bramę komisu...
Panowie powiedzmy sobie szczerze Scenic za 4k będzie trupem do którego trzeba włożyć drugie tyle a Wy tu się głaszczecie po główkach jak miałoby być pełnowartościowe auto.
Kłania się typowe podejście w PL szukam najtańszego trupa i wymagania jak przy nowym Mercedesie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Cze 2013, 17:57

Dlatego napisałem że nie da rady znaleść ale jak ktoś lubi wklejać najtańsze ulepy z allezłomu to już nie mój problem.
Barol
Awatar użytkownika