Schodzące powietrze z opony. Powtarzający się problem.

24 Wrz 2013, 12:20

Witam,
Kiedyś jadąc po bardzo dziurawej drodze przypadkowo wpadłem w dość głęboką wyrwę. Jednym z efektów ubocznych był kapeć na następny dzień. Pojechałem więc do wulk, on postukał w felgę młotkiem parę razy, zabrał koło na zaplecze, a po 10 minutach skasował 30 zł oddając napompowane koło. Założyłem je, a po ok 3-4 tygodniach powietrze zeszło jak gdyby nic. Pojechałem znów do tego samego wulkanizatora, znów skasował 30 zł i oddał koło. Tym razem jeździłem długo (bo ok miesiąca) na zapasie, a naprawione koło leżało sobie w bagażniku. Przedwczoraj w końcu je zmieniłem i dziś z rana jadę do sklepu a tam znów kapeć, wczoraj zauważyłem, że coś jakby uszło powietrze, ale wróciłem do domu jak gdyby nic. Dziś z rana musiałem trochę na samej oponie przejechać; zresztą tak jak i ostatnio. Widać po bokach, że się troszkę zryła, ale nie aż tak, by druty wystawały.
Pytania następujące:
Wina opony?
Wina felgi/krzywej felgi?
Wina wulkanizatora?

no i czy opona do wymiany teraz?
emotif
Nowicjusz

Miejscowość: wroclaw

24 Wrz 2013, 14:01

emotif napisał(a):Wina opony?

Trzeba ją sprawdzić organoleptycznie i przyjrzeć się miejscu które ucierpiało na dziurze. Czy ma jakieś wybrzuszenia pęknięcia, czy jej bok nie jest uszkodzony.

emotif napisał(a):Wina felgi/krzywej felgi?

Krzywa felga nawet w niedużym stopniu może być przyczyną nieszczelności. Nie wiem jak była mocno zagięta.

emotif napisał(a):Wina wulkanizatora?

Jeżeli uchodzi powietrze w takim tempie to na pewno by je wulkanizator zauważył jak by się przyłożył do roboty.

emotif napisał(a):czy opona do wymiany teraz?

Jeżeli nie jest uszkodzona nie musisz jej wymieniać ale warto ją dobrze obejrzeć. Nawet niewielkie uszkodzenie opony przy większych prędkościach może być niebezpieczne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Wrz 2013, 14:03

Podjedź do wulkanizatora a on dopompuje i wrzuci do beczki z wodą i będzie wiadomo skąd. :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

29 Lis 2013, 21:48

Dokładnie jak powyzej,to stary i sprawdzony sposób na to aby dowiedzieć się gdzie leży problem. Być może przyjdzie również konieczność aby kupic nowe opony,trzeba się z tym liczyć.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lis 2013, 00:50

Pewnie felga uszkodzona, lepiej tego nie naprawiać tylko kupić nową.
Garażer
Początkujący

Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 1998

04 Lut 2014, 17:03

No i jak sprawa opony,felg? Udało Ci się coś zdiagnozować? Bo jeżeli temat jest w dalszym ciągu aktualny i zaglądasz czasem na forum to koniecznie daj znać czy wszystko w porządku,będziemy czekać na twoją odpowiedź .
OponyImpolex
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...

21 Cze 2014, 14:38

Temat stary ale dla potomnych , miałem kiedyś problem podobny założyłem opony na felgi i zostawiłem je napompowane - po około tygodniu zeszlo z dwóch powietrze no to do wulkanizacji i reklamacja - okazało się że mięli jakiś beznadziejny smar do smarowania opon przy zakładaniu (za twardy ,chyba przeterminowany ale mi powiedzieli że jakiś nowy do testów wzięli :D ) zdjęli opony posmarowali nowym i już powietrze nie zeszło z tych dwóch kół ale za jakieś dwa tygodnie musialem podjechać z dwoma następnymi
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

24 Cze 2014, 20:02

Może też uciekać między felgą z zaworem. Trzeba wsadzić koło w wodę albo nalać wody na zawór i miejsce styku opony z felgą i wszystko wyjdzie.
renegade
Nowicjusz

Miejscowość: Lipsko
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Auto: Mercedes C220
Silnik: 2.2D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

28 Lip 2014, 09:57

Zgadza się,może problem uchodzącego powietrza leży właśnie tutaj i trzeba to sprawdzić. Daj znać za jakiś czas jeżeli wątek wciąż będzie aktualny co okazało się przyczyną,będziemy czekać na Twoją odpowiedź na forum.
OponyImpolex
Początkujący

12 Mar 2018, 08:55

Mi, kiedy powietrze spadło z dwóch opon jednocześnie, wpadło do głowy jedynie wymiana tychże opon. Problem polegał na tym, że nie miałem nawet jak dojechać do wulkanizatora, bo ciśnienie równe 0,4. Na stacji niestety nie mieli nic do pomowania, jedynie dali mi taki dziwny sprej, nazwa ( reklama ). Miałem po prostu ten sprej bezpośrednio do wcisnąć. O dziwo, pomogło.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 24 Mar 2018, 19:43, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
bask
Początkujący

Auto: Opel

24 Mar 2018, 19:32

mam ten sam problem, ale autem jakoś rzadko jeżdżę, więc jeśli spadnie powietrze to dopoopwouje takim preparatem od ( reklama ) i można spokojnie jeździć.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 24 Mar 2018, 19:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
maxrok
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 02 1959
Auto: bmw

04 Maj 2018, 12:56

Też mam problem z uciekającym powietapem z jednej opony. Mam założone alufelgi i zmieniam opony na nich zima lato. Na zimę zostały wymienione wentle i było wszystko ok teraz znów mam letnie i z jednego ucieka powietrze. Nie wiem czy to wina opony jest jakaś krzywa może stara ( jest z 2013 ) bo dziury na pewno nie ma czy problem tkwi w feldze. Ręce juz mi opadają proszę o pomoc.
alakow93
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 09 2012
Auto: BMW E90
Silnik: 2.0 163 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

04 Maj 2018, 18:06

Może gumiarze słabo felgę posmarowali. Sam tak miałem, trzeba zdjąć oponę i jeszcze raz założyć.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV