Schowana rura na srodku drogi gimnej

08 Lip 2015, 15:01

Witam wczoraj mailem bardzo ciekawy przypadek jechałem do znajomego na działkę i dojazd do posesji jest przez drogę wysypana piaskiem i jadąc około 20km/h wjechalem w studzienek ktora była zakopana i rosły na niej chwasty . I niestety przez to została naruszona rama przednia auta z wachaczem i tłumikiem oraz wybuchły poduszki oraz wybilo szybę zgłosiłem to na policije teraz moje pytanie brzmi czy to z ich winny
m3rcin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Bmw e39
Silnik: 2.0i LPG
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

08 Lip 2015, 16:16

Jedyny winny jaki może być to zarządca tej drogi i to od niego można żądać odszkodowania.

Zacznij od zrobienia dokładnych zdjęć dokumentujących jak doszło do tego zdarzenia, jak wygląda sama studzienka, co uszkodziłeś w aucie itp. Następnie musisz ustalić kto jest zarządcą tej drogi (najprawdopodobniej wspólnota, albo jak w tytule gmina/urząd miasta/ starostwo powiatowe), zgłosić się do nich i poprosić o namiary ich ubezpieczyciela. Ostatecznie udajesz się do ubezpieczyciela, aby przedstawić całą sprawę, zdjęcia i notatkę od policji (zakładam, że przyjechali i zrobili dokumentację).

Z dokumentacją policji nie powinno być problemu z uzyskaniem odszkodowania, jeśli natomiast dysponujesz tylko własnymi zdjęciami to temat może być ciężki :/

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Lip 2015, 17:37

Tak znalazłem już Gminę odpowiedzialną za drogę, szkodę zgłosiłem do PZU bo tam jest ubezpieczona no i teraz czekam na rzeczoznawce i zanoszę do sprawę do kogoś kto się zajmuje ubezpieczeniami CITO żeby móc wynająć auto i żeby to załatwili .
Wrzucam fotki jak to wyglądało i ocenie czy to ich winna
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
m3rcin
Nowicjusz

08 Lip 2015, 17:43

No na jakąś szczególnie zabezpieczoną to ona nie wygląda, także wątpliwości odnośnie tego czy to ich wina nie powinno być. Swoją drogą ona dużo wystawała, czy tak Ci samochód opadł na koleinie? Jak z tą policją?

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

08 Lip 2015, 18:11

no policja stwierdziła że to ich winna ta rura była zakryta ta metalową osłoną i pokryta piaskiem oraz rosła trawa na niej. Musiałem przejechać tak bo po lewej stronie miałem skuter i po prawie szła jakaś pani. I jak wjechałem w to to prawdopodobnie en metal zahaczył o belkę i pociągneło wszystko i wyrwało ta studzienkę.
m3rcin
Nowicjusz

08 Lip 2015, 21:30

Nie sądzę aby ta studzienka była na środku drogi. Podejrzewam że to raczej droga się ,, przesunęła " na studzienkę i ją objęła po środku. Jak ta właściwa wymiękła po opadach to aby nią przejechać zainteresowani wyjeżdzili szerzej- wolna amerykanka. Ta rura wygląda mi na np. przyłącz gazu do jakiejś tam zaplanowanej działki. Nie zdziwię się jak w planach droga biegnie inaczej .Po mojemu jesteś sobie sam winny temu zajściu. Ryzykownym było zjechanie z utwardzonego toru jazdy. W terenie inwestycyjnym można się spodziewać cudów i o tym powinieneś wiedzieć. Mimo wszystkiego walcz .Pozdrawiam.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...
    PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...

18 Lip 2015, 10:48

takie uszkodzenia przy 20km/h?? :mrgreen: aha :mrgreen:
przy takiej prędkości walnięcie w ściane powoduje mniejsze uszkodzenia :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)