Sciąga na prawo podczas jazdy co zrobic?

15 Gru 2009, 20:22

Witam

Mój problem polega na tym ze jakiś czas temu wjechałem w dziurę..po jakimś czasie zauważyłem ze auto ściąga na prawo..wymieniłem wahacz oponę, bylem również na geometrii kol i wszystko zostało ustawiine...a samochód nadal ściąga na prawo :( powiedziano mi tylko ze trzeba było by jeszcze wymienić na nowe drążek kierowniczy i końcówki ale wydaje mi sie ze przez to samochód nie jechał by w prawo...jeśli ktoś ma jakieś pomysły to piszcie..moje auto to VW polo 1.4TDI 2000r

pozdrawiam
Mariusz86
Nowicjusz

Miejscowość: Sulejów
  • 15 Gru 2009, 20:33

Mariusz86 napisał(a):Witam

powiedziano mi tylko ze trzeba było by jeszcze wymienić na nowe drążek kierowniczy i końcówki ale wydaje mi sie ze przez to samochód nie jechał by w prawo..
    istnieje możliwość jeśli drążek jest krzywy, ale jeśli dało się ustawić geometrię to nie powinno mieć to wpływu na jazdę prosto (abstrahuje od bezpieczeństwa i kierowalności auta ;) )
    nie wiem jak ci geometrię ustawiali ale często zdarza się że robią to ludzie którzy nie mają pojęcia o tym i jak mu się na komputerze świeci zielona lampka to dla niego jest OK :evil:
    popytaj gdzie w twojej okolicy porządnie ustawiają zbieżność i kąty i nie na kompie tylko normalnie poziomicą podjedź i niech sprawdzą :wink: aaa i nie krzycz jak pan będzie chciał młotkiem puknąć w przyrząd na feldze :mrgreen: to najczęstszy błąd czyli niedopchnięcie poziomic dokładnie do felgi :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

15 Gru 2009, 20:58

to będzie trudne w moich stronach znalezienie takiej geometri zeyb ustawili na poziomice.. :neutral: ale trzeba bezie poszukac... mam jeszcze jedno pytanie? czy mozna jezdzic z krzywym drazkiem kierowniczym czy ma to swoje konsekwencje? chodzi mi o to czy moge przez to uszkodzic jakas inna czesc?? :???:
    Mariusz86
    Nowicjusz

15 Gru 2009, 21:00

Mariusz86 napisał(a):to będzie trudne w moich stronach znalezienie takiej geometri zeyb ustawili na poziomice.. :neutral: ale trzeba bezie poszukac... mam jeszcze jedno pytanie? czy mozna jezdzic z krzywym drazkiem kierowniczym czy ma to swoje konsekwencje? chodzi mi o to czy moge przez to uszkodzic jakas inna czesc?? :???:
    teoretycznie można praktycznie możesz sie zabić :mrgreen: poza tym po wymianie drążka i tak zbieżność musisz zrobić więc nie wiem czy est sens oszczędzać 100pln i być kaleką do końca życia
    pocieszny
    Forumowicz VIP

15 Gru 2009, 21:03

chodzi ci o to zesciagnie mnie do rowu?? czy ze cos peknie i sie rozsypie podczas jazdy?
    Mariusz86
    Nowicjusz

15 Gru 2009, 21:11

Mariusz86 napisał(a):chodzi ci o to zesciagnie mnie do rowu?? czy ze cos peknie i sie rozsypie podczas jazdy?
    to 2 lub przy gwałtownym manewrze wylecisz z drogi
    pocieszny
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
      Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...

15 Gru 2009, 22:34

pocieszny napisał(a):poza tym po wymianie drążka i tak zbieżność musisz zrobić

Ja zawsze zapamiętuje ilość obrotów i jak wkręcam nowy to odliczam tyle samo obrotów i zazwyczaj zbieżność jest ok :mrgreen:
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

16 Gru 2009, 00:17

PrezesArtek napisał(a):
    pocieszny napisał(a):poza tym po wymianie drążka i tak zbieżność musisz zrobić

Ja zawsze zapamiętuje ilość obrotów i jak wkręcam nowy to odliczam tyle samo obrotów i zazwyczaj zbieżność jest ok :mrgreen:
    znając polskich i nie tylko polskich wykonawców na 100% powiem że drążek nowy będzie inny od starego :mrgreen: nawet tej samej firmy :mrgreen: :mrgreen: zawsze robię zbieżność zwykle trzeba delikatnie poprawić :)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

16 Gru 2009, 16:55

Piszesz,że wymieniłeś oponę...
    A może problem leży w drugiej oponie..?
    Jak chcesz to za darmo sprawdzic,to zamień opony na przedniej osi i zobacz czy dalej ściąga tak samo czy może w drugą stronę... (ja tak miałem)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna