SDI czy TDI ? prosze o pomoc

16 Lut 2009, 20:08

Witam
Uwzględniając Wasze wcześniejsze porady dotyczące samochodu do 12 tys mam duży dylemat.
Nabrałem ochoty na Seata Ibizę ale tego po FL.
Niestety z ofert które mi pasują są tylko SDI. TDI są ale przed FL.
Co w tym wypadku polecacie?
Wnetrze po FL jest naprawde ok a jak widze te wczesniejsze to jak golf i mi sie zle kojarzą.
Co lepsze SDI I po Fl czy Tdi i jezdzic w starym golfie?
wiem ze SDI 17 sek do 100 km a TDI 10 to duża różnica. C
o sądzicie może macie takie autka? Proszę o wszelkie rady nawet co do innych aut do 12 tys zł.
Dzięki wielkie !
ProMystic
Początkujący

16 Lut 2009, 20:11

lepsze to co w lepszym stanie
chociaz te ibizy po fl sa ładne, tamte starsze niebardzo
sdi to muł i musisz z tym liczyc
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

16 Lut 2009, 20:12

Silniki SDI? Ja jesli kiedykolwiek kupie diesla to tylko z tym silnikiem,do obrzydzenia trwały i bezproblemowy no chyba,że chcesz depnąc to cobyś nie kupił i tak przy Porschawce bedzie mułem!Polecam tobie ten silnik z goracym secem i z wypiekami na twarzy !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 20:17

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi !!
Wiem ze 18 do 100 to jest nic tym bardziej ze w TDI mam 10 do 100 i to robi wrażenie.
Może się mylę ale nie mogłem znaleźć Ibizy po FL w TDI w tej cenie do 12 tys a bardzo bym chciał, tylko z drugiej strony to autko będzie miało już prawie 10 lat i słyszałem ze TDI są awaryjne i dość drogie naprawy ale chyba nie w VW?
Czy na dojazdy na studia (120 km 2 razy w tygodniu) i dłuższe trasy (zima lato na wakacje) plus reszta poruszanie się w granicach do 30 km SDI nie będzie sprawiał mi problemów? Chyba da się tym cokolwiek wyprzedzić ?
ProMystic
Początkujący

16 Lut 2009, 20:23

Chłopie do Włoch prułem 150km/h i przetarłem ślepia ze zdumienia gdy lupo z silnikiem SDI oddaliło się z taka łatwościa że chciałem go dogonić ale co ty zapomnij ,nie dogoniłem ,bo automat powyżej 160 mi nie pozwoli jechać,a jak cichutko to przejechało! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Lut 2009, 20:24

tdi sa awaryjne jak sie kupi jakiegos zajechanego albo z mocno ukreconym licznikiem
jak jestes studentem to bierz sdi
problemow nie bedzie sprawiał
a z wyprzedzaniem to nie wiem 8)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Wymiana baterii w elektronicznym kluczyku - Toyota
    Dzisiaj przyszedł czas na wymianę baterii w elektronicznym kluczyku. Przed wyłączeniem zapłonu przyciskiem otrzymałem informację o niskim stanie naładowania baterii w kluczyku i na zegarach wyświetliła się kontrolka w kształcie ...

16 Lut 2009, 20:26

ale mi smak robisz :) na prawdę :) ja w Polsce nigdy powyżej 150 nie jeżdżę więc o to się nie boję, a chyba w porównaniu z Astra Kombi na gaz moich rodziców (75 koni) to będzie różnica na korzyść prawda?
ProMystic
Początkujący

16 Lut 2009, 20:31

To ty mi narobiłeś smaka bo wszyscy tylko TDI i TDI a nie wiedzą o tym,że skrzynie biegów nie wytrzymuja tych obciązen,przeguby itd.SDI?Twoje dzieci jeszcze będą tym samochodem jeżdzić,zadałeś dobre pytanie to ci odpowiadam to co myślę.Ja z tych jazd zapomnialem Lamborghini,Ferrari które nieraz śmignęło,nie zapomnę tylko tego Lupo z silnikiem SDI,do tego czasu gdy to sobie przypomne to jestem zmulony bo nigdy bym nie przypuszczał ,że z taką łatwością to przesunie,jestem pod wrazeniem do tego czasu!!! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Lut 2009, 21:16

Co to za różnica 11 czy 17s do 100km/h ? :|
To jest wolne i to wolne. Jak chcesz poczuć trochę większą frajdę z jazdy to musiałbyś się zapakować w auto, które ma min. 6,5s do 100km/h np. Civic Type-R, Focus ST220, Audi S3 itp.
Osobiście wolałbym SDI, bo przepali wszystko i przeżyje wszystkich ;)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

17 Lut 2009, 15:56

Tradelux twoje poglądy mnie się podobają ,powiem ci szczerze,ja też tak myślę,jaka to roznica? :lol: 5 do setki to już jest coś!Jesli chodzi o koszty utrzymania to nie ma porownania no i ta trwałosc,taki silniczek1.9SDI? :shock: Mniaaaaam.Pozdrawiam!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Lut 2009, 16:12

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Chciałbyś jeździć takim mułem?
Rodri94

17 Lut 2009, 16:16

Kubica każdemu z nas zadałby pytanie,lubicie jeżdzić takimi mułami?Muł to pojęcie wzgledne!Dla mnie 11 do setki to tez muł jak ch...a !Pozdrawiam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Lut 2009, 16:20

Rozumiem, ale to jest mega muł. Jeśli autorowi tego tematu to nie przeszkadza, to niech śmiało bierze SDI.
Rodri94

17 Lut 2009, 16:51

SDI jak i TDI są silnikami z bezpośrednim wtryskiem, awaryjność jednego jak i drugiego będzie podobna. TDI ma jeszcze Intercooler i Turbo :lol: Ja wybrałbym TDI, spalanie obu będzie podobne ale w TDI jazda będzie lepsza.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

17 Lut 2009, 16:57

Rodri94 napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=zXUd9s5V880

Chciałbyś jeździć takim mułem?

Szczerze to takim jeżdżę rodziców Astra Kombi 1,6 75 koni w gazie ;/
A co do TDI jeśli miałbym możliwość kupienia Ibizy po FL w tej cenie to bym wziął TDI. Ibizy przed FL nie chcę. Chyba że mnie namówicie. A może inne do tej kwoty?
Pozdrawiam
ProMystic
Początkujący