Sealt alhambra '01 - kontrola spalania

15 Lip 2011, 16:52

Witam, kupiłem nie dawno Seata Alhambre z rocznika 2001 1.9TDI. Z autem po względem technicznym jest wszystko w porządku, ale mam pytanie. Jakie powinno być spalanie takiego modelu? Podczas jazdy na rozgrzanym silniku do 90stopni wyświetla się spalanie w okolicy 8l przy ekonomicznej jeździe, dopiero po ok 40minutach jazdy spada do maks 6,8l (w trasie). Wg mnie to całkiem sporo jak diesel, a samochód nie był dodatkowo dociążony, nie było w nim także innych osób. Jaka jest Wasza opinie na ten temat?

pozdrawiam
piotrek92
Nowicjusz

15 Lip 2011, 17:22

Czy to 110KM motor czy 130KM, to w trasie powinienes miec w okolicach 6-6,5l przy w miare spokojnej jezdzie, da sie minimalnie ponziej 6l zejsc nawet. Tylko ze ty mowisz o srednim spalaniu, jak troche po miescie pojezdziles wczesniej, czy mu pare razy przygazowales mocniej, to prawidlowo jest ze dopiero jak dluzszy dystans przejedziesz spadnie do 6,8l na komputerze, ale jak wyjechales prawie ze odrazu poza miasto i przez wiekszosc czasu trzymales predkosc w okolicach 100-110km/h to troche za duzo ci pali jednak, tym bardziej w lecie. Duzo tez zalezy od stylu jazdy.

Swoja droga troche zly dzial, powinno byc w problemach technicznych po prostu, lub w silniku raczej. :P
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

15 Lip 2011, 17:31

Motor 115KM, sorki za dział ale za bardzo nie wiedziałem gdzie uderzyć. Ewentualnie proszę o przeniesienie tematu. A pytałem się dlatego, iż sprzedawca mówił, że pali 5l na trasie przy spokojniej jeździe. Nie spodziewałem się, że kantuje gdyż to mój znajomy.
piotrek92
Nowicjusz

15 Lip 2011, 18:31

Do 5l chyba nie zejdziesz, Alhambra wazy kolo 1,8t, chociaz przy 80-90km/h(100% trasa, bez czestych wyprzedzan i itp) moze bedziesz mial spalanie blizej 5l, niz 6l.

A komputer moze oszukiwac, najlepiej zatankowac na full, zrobic iles tam km, potem znowu na full zalac i policzyc ile spalil na 100km. Np w zimie przy duzych mrozach mi Alhambra(I po FL 130KM), mocno oszukuje jak chodzi o wskazanie komputera i spalanie, jest mocno zawyzone, jakos 15l/100km jezdzac po miescie pokazuje, a az tyle nie pali. Ale w trasie, tym bardziej w lecie, to podaje w miare prawidlowo.

http://testy.mojeauto.pl/spalanie/model ... ambra.html
looknij na to, 4 osoby zanotowaly 5,5l w trasie(ale wiekszosc 6-6,5l), ponizej tego chyba nie zejdziesz, masa robi jednak swoje, to nie passat ktory jest lzejszy o jakies 500kg.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

15 Lip 2011, 18:49

Ok, dzięki za info. Właśnie planowałem zatankować do pełna i spróbować zmierzyć.
piotrek92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...