Seat Arosa wyciek ze skrzyni biegów

12 Sie 2010, 16:33

Mam pytanie dotyczące wycieku, który podejrzewam, że jest właśnie ze skrzyni biegów(czego nie jestem w 100% pewien, ale sprawdziłem olej silnikowy jego nie ubywa, wyciek ten trwa już dłuższy czas w sumie to pewnie od czasu gdy kupiłem ten samochód jakieś 2 mies. temu) słyszałem gdzieś już że ten wyciek może być spowodowany uszczelniaczem wybieraka skrzyni biegów. Wybieram się w dłuższą trasę i nie mam już za bardzo teraz czasu na mechanika... Czy jest to groźne?
Projec

12 Sie 2010, 20:08

dolej oleju do skrzyni i w droge a jak wrócisz to naprawisz
ryszard.momot
Nowicjusz

Miejscowość: oświęcim

13 Sie 2010, 06:50

Tylko dolać olej to nie taka prosta chyba sprawa:/ sam olej jest dość drogi:/
Projec

13 Sie 2010, 07:50

Projec napisał(a):słyszałem gdzieś już że ten wyciek może być spowodowany uszczelniaczem wybieraka skrzyni biegów.

Widzę z tego co napisaleś ze sam nie wiesz dokladnie skąd masz wyciek.Pamietaj o jednym:musisz najpierw zlokalizowac wyciek a dopiero pózniej myśleć co dalej.Owszem moze Ci puszczac z wybieraka dzw.zm.biegow ale tez moze z uszczelniacza na półosi...
A więc kanał i lokalizacja... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2010, 10:05

Tak masz rację;] Już to zrobione jest tak jak mówiłem wybierak :) ale z tym jest mały problem bo ten wałek jest zniszczony ( nie wiem prawdopodobnie ściśnięty kombinerkami i powstały zadry ) W warsztacie -jednak zdecydowałem się pojechać, dla własnego spokoju- to mi tak trochę zeszlifowali i wymienili uszczelkę... teraz chyba nie cieknie już jeszcze zobaczę. lecz w końcu kiedyś muszę pewnie to zrobić. Może wie ktoś jaki koszt byłby wymiany wałka takiego?
Projec

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...