Seat Cordoba 1.6 stacyjka

02 Mar 2017, 19:46

Witam wszystkich użytkowników. Mam problem ze swoją Crodobą. Otóż po przekręceniu kluczyka chcąc uruchomić samochód silnik nie reaguje. Nie kręci, nie słychać go wogóle. Odpala dopiero po kilku minutach i za którąś próbą uruchomienia. Dodam że wszystkie kontrolki świecą się prawidłowo tak jak powinny. Moje pytanie jest następujące. Czym to może być spowodowane? Wina stacyjki? Rozrusznika? Może ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, w razie czego mogę podać więcej informacji, które mogą się przydać. Pozdrawiam.
gural
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Mar 2017, 20:02

Ja bym bardziej stawiał na rozrusznik, przy próbie odpalenia (przestrzenią stacyjki w ostatnią pozycję) przysłuchaj się dobrze czy nie słychać takiego "cyknięcia" jeżeli słychać to prawdopodobnie elektromagnes w rozruszniku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Mar 2017, 20:23

Okej, jutro to sprawdzę. Skoro elektromagnes czyli wymiana rozrusznika, tak?
gural
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2014
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1995

02 Mar 2017, 21:15

Elektromagnes to wymienny element rozrusznika który kosztuje gdzieś około 50 zl
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Mar 2017, 22:57

gural napisał(a):Skoro elektromagnes czyli wymiana rozrusznika, tak?
Najlepiej oddać do regeneracji cały rozrusznik koszt nie jest duży a będzie na pewno długo służył bezawaryjnie.

Ale jak będzie sprawdzał zobacz jeszcze kabel prądowy który dochodzi do rozrusznika czy czasem jego styki nie są skorodowane. Jeżeli tak to w pierwszej kolejności je przeczyść.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel ADAM mały elegancki samochód miejski
    Firma Opel wraz z całkowicie nowym pojazdem ADAM po raz pierwszy wprowadza na rynek mały elegancki samochód miejski, a tym samym toruje swojej marce drogę do rozwoju w modnym segmencie A. Opel ADAM łączy w sobie śmiałą ...